Öncelikle bu tür bilgiler genel tıp eğitiminde anlatılmayan, pek çok doktorun özellikle spor hekimliği veya özel takım hekimliği gibi bir işle uğraşmıyorsa genelde bilinmeyen şeyler. Aslında kati bir cevap da yok

Yani sadece kişisel fikirlerimdir, sadece tavsiye niteliğindedir. Kaldı ki buradan tıbbi bilgiler vermek gibi bir haddim olamaz.
Supradyn benzeri multivitamin + element takviyeleri, başka bir emilim sorunu vs yoksa, normalde vücudun gereksiniminin arttığı hastalıktan iyileşme, gebelik gibi zamanlarda takviye olarak kullanılabilir. Yoğun fiziksel aktivite de buna dahil edilebilir. Aşırı kullanımlarda hipervitaminozlar tanımlanmış ama oldukça uzun süre kullanma ile oluşuyor. Yani mücize beklemeden kullanılabilir, ancak kas yapımından ziyade genel destek amaçlı bakıyorum. Protein kullanımı gibi ne kadar çok alırsam o kadar çok kütle olur diye düşünmemeli. Artan ihtiyacı karşılamak amaç. Belki bu işi profesyonel anlamda yapan üyelerden daha iyi bilenler bile olabilir.
Kemik iyileşmesi üzerinden bu soru genelde soruluyor bizlere. Ancak özellikle genç erkek hasta ek bir hastalık yoksa kemik gelişimi için besin veyai laç önermiyoruz. Ancak kortikosteroid kullanımını kemik yapısını bozuyor. Bunun dışında zaten bu forum üyelerinin çoğunun yaptığı yüklenmeli fiziksel aktivite kemik dayanımını fazlası ile arttırıyor. Kilolu bayanlarda osteoporozun daha az olmasının bir sebebi de bu zaten. Yani kilo arttıkça kemikler yıllar içinde "kuvvetlenmek zorunda" oluyor. Ancak diğer taraftan eklemler harcanıyor.
Balık yağı konusu kendi bölümümde hiç kullanmadığımız birşey. Bu soru üzerine biraz baktıklarım ve genel bilgiler üzerinden yazacağım. Solgar vs şirketlerin ilaç olarak değil de "besin takviyesi" olarak sattıkları Sağlık Bakanlığı'ndan onaylı olmayan ve reçete edilemeyen preperatlar olduğu gibi normal ilaç sınıfında olanlar da var. Temelde omega 3 ve vitamin E gibi içerikleri sebebiyle faydalı. Bazı ilaçlarla etkileşebiliyor. Ancak sınavlar içim öğrenciler, sporcular vs kullanan bir çok kişi oluyor. Alınabilir, danışmakta fayda var ancak yine etkileri konusunda mucize beklememeli.
Gayet yuvarlak hatlarda kaçamak cevaplar verdim ancak eğitimimizde dahil olmayan bu tür sorularda mesleksel olarak bu tür yönlendirmeleri kendi hastalarıma bile yapmıyorum.
Saygılarımla.
Genişletmek için tıkla...