İlk önce güzel soru sormuşsun bunu belirteyim.
Sporcular basmati pirinci tercih ederler. Bunun nedeni diğer pirinçlere göre daha çok protein içerir ve Gİ oranı düşük-orta sınıfına girer. Beyaz pirincin Gİ oranı yüksekken, basmati pirincin Gİ oranı düşük-orta arasındadır. Bu ekmekte de böyledir mesela beyaz ekmeğin Gİ oranı yüksekken, kepekli ekmeğin Gİ oranı düşüktür.
Gİ oranını etkileyen faktörlerse şunlardır;
1) Protein oranı yüksek olan besinlerin Gİ oranı düşüktür.
2) Lif oranı yüksek olan besinlerin Gİ oranı düşüktür.
3) Daha az pişirilen veya soğumaya bırakılan besinlerin Gİ oranı düşüktür. Mesela patates sıcakken Gİ oranı yüksek, patates soğukken Gİ oranı daha düşüktür.
Peki bu Gİ bize ne ifade ediyor. Kısaca söylemek gerekirse Gİ oranı yüksek olan besinler daha çok acıktırıyor ve yağlanmaya sebep oluyor. Gİ oranı düşük olanlarsa tok tutuyor, protein yönünden daha zenginler ve yağ yakımında faydalılar (sebzeler).
--- Mesaj birleştirildi, 23 Mart 2015 ---
Bir de şu var sporcular antrenmandan hemen sonra muz yerler. Muzun da Gİ değeri yüksektir. Sporcuların bunu yeme nedeniyse spordan sonra kandaki glikoz azalır ve Gİ değeri yüksek olan muz glikoz miktarını birden artırır, normal bir seviyeye getirir. Bu da bize gerekli enerjiyi sağlar.
Son düzenleme: 23 Mart 2015