Öncelikle bu diyetisyenin uzun süreden kastı ne, çok proteinden kastı ne?Protein diyelim ki sindirirken daha çok kalori harcatıyor (ki yok böyle bir şey, sanırım yiyeceklerin termik efektinden bahsediyor,öff...) bu durumda tek yaptığı şu olur, günlük kalori ihtiyacımı 2500'ken 2600'e çıkarıtır. Bu durumda ben sadece biraz daha yiyerek kilo kaybını önlerim. Bir kaşık veya bir elma fazla yiyerek kapatabileceğim bir açıktan bahsediyorsak bunun için insanları uyarmanın ne anlamı var?Eğer büyük bir açıktan bahsediyorsa neye dayanıyor, neden biz o kadar protein almamıza rağmen sokaktaki insanların çoğundan daha iriyiz? Hayır, dukanın mantığı o değil, dukan da işe yarayan gelmiş geçmiş bütün diyetler gibi sadece günlük kalori ihtiyacının altında kalori alınırsa işe yarar, yoksa yaramaz.
Proteinin kemikleri zayıflattığı iddiasının da altının dolması gerekiyor. Aynı sorular gene geçerli. Ne kadar protein kemik sorununa yol açıyor, ne süreyle alınırsa? Sadece vücut geliştirenler değil bütün sporcular proteine önem verirler, bu durumda neden vücut geliştirmecilerin, powerlifterların, olimpik haltercilerin, güreşçilerin, boksörlerin kemiklerinin yaşlılıklarında patır patır kırıldığını duymuyoruz? Proteinin bu ne kadar olduğu belli olmayan aşırısının kemikleri zayıflattığı doğruysa bile bu sporcular için geçerli mi? Sporun kemik yoğunluğunu arttırdığını biliyoruz, o zaman böyle bir şey varsa bile bizim de endişe etmemiz gereken bir şey mi? Spor yapan insanlarla yapmayanları karşılaştırdığımızda kemik sağlamlığı açısından kimin daha iyi durumda olduğu sanırım aşikardır.
Son düzenleme: 17 Haziran 2014