Beslenme Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve Fittagram tarafından 26 Ekim 2015 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 2 üye.
  1. Fittagram
    Offline

    Fittagram Üye

    Katılım:
    25 Ekim 2015
    Mesajlar:
    3
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    3
    Cinsiyet:
    Bay
    DİYET HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR VE DİYET DÖNEMİNDE EN ÇOK YAPILAN HATALAR

    "Ekmeği yemeği kesersen kesin kilo verirsin.", "Sakın makarna yeme! Yoksa kilo alırsın." , "Fındık, fıstık tüketirsen göbek yapabilirsin." Bu cümleler size de bir yerlerden tanıdık geliyor mu? Bu makalemizde diyet hakkında doğru bilinen yanlışlara değinilecek olup, akabinde diyet döneminde en çok yapılan hatalardan bahsedilecekdir.

    Günümüzde diyet yapmak yada yapabilmek başlıbaşına meşakkatli bir iş gibi görünür, hele bir de işin içine ezelden beri varolan şehir efsaneleri girince vay halimize... Yok efendim ekmek tüketirsen şöyle olur, fındık tüketirsen böyle olur... İşin üzücü yanı ise binbir zorlukla motivasyonunu sağlamış ve hayatınıdeğiştirmek için yeni bir adım atmaya karar veren birçok insan, bir uzmandan yardım almak yada bu konu hakkında kapsamlı bir araştırma yapmak yerine bu tür kulakdan duyma şehir efsanelerine inanıyor ve ne yazık ki daha yolun başında, çıktıkları bu değişim yolculuğuna erkenden veda ediyorlar. Neyse ki artık 21. Yüzyılda bilgi ve iletişim çağında yaşıyoruz, bu şehir efsanelerini elinin tersiyle itip, modern teknolojiyi etkin bir şekilde kullanarak şu anda bu makalemizi okuyan bilinçli kesimin var olduğunu bilmek açıkçası bizi sevindiriyor.

    Gelin şimdi diyet hakkında doğru bilinen yanlışlara bir göz atıp, çeşitli alternatifler üretmeyeçalışalım.

    "Ekmek Yemeği Kesersen Kesin Kilo Verirsin." Bu son derece yanlış bir düşüncedir, çünkü; ekmek bir karbonhidrad çeşididir ve vücudumuz günlük faaliyetlerini yerine getirebilmesi için enerjiye ihtiyacıvardır, bu varolan enerji ihtiyacınıda karbonhidratlardan karşılamak zorundadır. Aksi halde vücut var olan enerji ihtiyacını kaslardan temin eder, oysa diyet yaparken amaç kas kaybı değil yağ kaybıolmalıdır.Tavsiye edilen ise beyaz unla yapılmış ekmek tüketmek yerine tam tahıllı, çavdar veya kepek ekmeği tercih edilmesidir. İdeal bir öğün için tabağınızda, protein, karbonhidrad ve minareller dengeli bir şekilde bulunmalıdır, fakat burada dikkat edilmesi gereken husus; yemek tabağında dengelemeyi yapabilmekdir. Yani tabağınızda karbonhidrad içeren bir besin var ise (makarna,pilav, patates vs.) bu besinlerin yanında ayrıyeten ekmek tüketmekden kaçınılmalıdır.

    "Sakın Makarna Yeme! Yoksa Kilo Alırsın." Bu da son derece yanlış bir düşüncedir, çünkü; makarna bir kompleks karbonhidrad çeşididir ve aşırıya kaçmayacakşekilde ögünlerinizde tüketerek, günlük karbonhidrad ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

    "Fındık Fıstık Tüketirsen Göbek Yapabilirsin." Tartışmasız fındık, fıstık ve badem, diyet döneminde size en fazla yardımcı olacak besinlerdir. Bunları tüketerek günlük protein ihtiyacınızın bir kısmınıkarşılayabilirsiniz. Tavsiye edilen ise ara öğünlerde bir avuç tüketilmesidir. Aman dikkat! Ne demişler: "Azıkarar, çoğu zarar."

    Gelin şimdide biraz, kişilerin diyet döneminde yaptıkları en büyük hataları irdelemeye çalışalım.

    TEK TİP BESLENME

    Yapılan en büyük hatalardan biri tek tip beslenme sorunudur. Karpuz diyeti, lahana diyeti vs. gibi tek tip besin tüketilerek yapılan diyet türlerinden kaçınılmalıdır. Yukarda da bahsedildiği üzere bir öğünde bütün besin grupları dengeli ve yeterli bir şekilde tüketilmelidir. Tek tip besinlerle yapılan diyetler başlangıçda başarılı sonuçlar vermesine rağmen, ileri bir zamanda verilen kiloları fazlasıyla tekrar alma riskiyle karşı karşıya kalınabilir.

    GÜN BOYUNCA AÇ KALMAK

    Diyet yapan biri 24 saat boyunca hiçbirşey tüketmediğinde, kilo kaybı yaşar, fakat bu deyim yerindeyse "Kaş yapayım derken,göz çıkarmak" olur. Çünkü; diyet yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, vücudun yağ kaybetmesini sağlayabilmekdir. Gün boyunca aç kalınarak yağ yakılmaz aksine vücudun kas ve su kaybetmesine neden olur. Çünkü vücut gün boyunca hiçbir besin tüketmediği için su kaybına uğrar ve kendisi için gerekli olan enerjiye sahip olmak ister, bunun için kasları enerjiye dönüştürür, bunun sonucunda da kas kaybı yaşanır. Diyet yapan yada sağlıklı beslenmeye özen gösteren bireyler gün boyunca aç kalmak yerine, 3 ana ve 3 ara öğünden oluşan bir beslenme sistemini tercih etmelidir.

    AKŞAM YEMEĞİNİ GEÇ SAATLERDE VE AĞIR BESİNLERLE TÜKETMEK

    Diyet döneminde en tehlikeli öğün akşam yemekleridir. Akşam yemeklerinden sonra metebolizma genellikle yavaş çalışdığı ve fiziksel aktivite azaldığı için ağır ve aşırı yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Akşam öğününüzde tavsiyemiz ; ağır ve yağlı yemekleri tercih etmek yerine daha hafif yemekleri tercih etmeniz olacaktır. Ayrıca yemeğinizi 19.00'dan önce tüketmeye de özen göstermelisiniz. Eğer imkânınız varsa yemekden 1 saat sonra 30 dakikalık yürüyüş yapabilirsiniz.

    ARA ÖĞÜN YAPMAMAK

    Standart bir diyet programı, genel itibariyle 3 ana ve 3 ara öğünden oluşmaktadır. Fakat bir çok kişi ara öğünlere yeterince önem verip, özen göstermez. Oysa insülin seviyesi, ana öğünden ortalama 2 - 2 .5 saat sonra düşmeye başlayınca haliyle bünyede bir acıkma hissiyatı oluşur. Hem bir sonraki öğünde daha az tüketmek, hem de insülin seviyesini korumak için, ara öğünlere gereken önem verilmelidir.

    YETERİ KADAR SPOR YAPMAMAK

    Sağlıklı ve uzun bir yaşam için sporun önemini bilmeyen yokdur. Hele de diyet döneminde yapılan sporun etkisi, diyetinizin başarıya ulaşmasını kat kat artıracaktır. Diyet yapsın yada yapmasın her birey sağlıklı ve uzun bir yaşam için mutlaka spor yapmalı ve hareket etmekden kaçınmamalıdır. Spor yapmak için illâ ki pahalı spor sonlarına yazılmaya yada spor ekipmanlarına sahip olmanıza gerek yok! Günlük düzenli bir şekilde yürüyüş yapılabilir yada asansör kullanmak yerine merdiven kullanılabilir bunları da yapmaya vaktiniz yok ise evinizde yürüyüş yada koşu yapabilirsiniz.

    Günün her anı motivasyonunuzu diri tutmak ve sağlıklı beslenme önerilerimizi takip etmek için, aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan, bizi takip edebilirsiniz.
    FACEBOOK HESABIMIZ : facebook.com/diyet-store-431393547059945/
    TWİTTER HESABI MIZ : twitter.com/diyet_store

    ALINTIDIR. KAYNAK (diyetstore.blogspot. com)
     
    Son düzenleme: 26 Ekim 2015

Sayfayı Paylaş