Doğru Beslenme üzerine güzel bir makale..
Yaşamayı ve sevdiklerinizi seviyorsanız mutlaka okuyun!!!!!!!!
Çapa Üniversitesinde genel cerrah olan Prof. Dr. Kenan Demirkol (Bende
tanırım doğru vallahi) ile
yaptığımız bir görüşmenin içeriğini sizlerle paylaşmak istedim.
Adı geçen tıp adamı son bir kaç yılını “Doğru Beslenme” konusuna ayırmış,
hatta bu konu ile ilgili bir vakıf kurmuş ve gençleri bilgilendirmek
üzere eğitmenler yetiştirmeye başlamış, bir de bu konu ile ilgili kitap yazmış.
Bu kadar reklamdan sonra size iyi okumalar.
Belki işinize yarar.
Kanser konusunda istatistikleri tutulan en güvenilir data A.B.D’inde var.
Bağırsak kanseri; her 20 kişide bir
Göğüs Kanseri; her 8 kadında bir
Kadında en çok görünen kanser türleri;
1.Göğüs K.
2.Bağırsak K.
3.Rahim K.
Erkekte en çok görünen kanser türleri;
1.Prostat K.
2.Akciğer K.
3.Bağırsak K.
Bu verilerden anlaşılacağı gibi kadında çok sık rastlanan rahim kanseri,
bağırsak kanserinden daha düşük orana sahip, erkeklerde ise 3. sırada.
Ancak tüm kanserler içinde beslenme ile %70, 5 yılda bir yapılan
kolonoskopi
ile %95-99 arası önlenebilen tek kanser türü.
Kolonoskopi yapılmasının nedeni, bağırsakta iyi huylu bir polip olarak
başlayan bu hastalık 7-8 yılı içinde kötü huylu bir tümöre dönüşüyor. Bu
nedenle 5 yılda bir yapılan kolonoskopi bu hastalığı çok yüksek bir
oranda
önleyebiliyor.
Kanser oranının artması tüm dünyada 1900 lerin başına denk düşüyor.
Araştırmalar bu dönemdeki 2 olaya bağlantı gösteriyor;
1. Modern un fabrikalarının kuruluşu:
Yediğimiz ekmekte ki un partiküllerinin oldukça kalın olması gerekiyor. Çok işlem görmüş, çok öğütülmüş buğday yerine kırık buğdaylı ekmek yemek hem bağırsaklar için hemde kilo açısından daha yararlı.
Francala ekmek yerine marketlerde satılan ‘Doygun Ekmek’ in çavdarlı ekmeği, ya da tam buğday ekmeği, veya İstanbul Halk Ekmeğin köy ekmeği piyasada olan ekmeklerin içinde en sağlıklıları.
Evde yapmak isterseniz; ½ kg tam buğday unu+300gr ince bulgur+100gr keten
tohumu karıştırarak tam doğru kıvamda ekmek yapabilirsiniz.
2. Margarin:
Evinize ASLA girmemesi gereken bir gıda maddesidir. Öbür adına ZEHİR
diyebilirsiniz.
Bunun yerine tereyağı (her gün bir ekmeğe sürülecek kadar tereyağı
tüketebilirsiniz; 10-20 gr. kadar) ve Zeytinyağı tüketmelisiniz.
• Vücut için yararlı olan maddelerin en başında Omega 3 geliyor.
Omega
3 ün
en çok bulunduğu gıdalar:
Keten tohumu: Bunu günlük 25 gr (Tepeleme çorba kaşığı) kadar tüketmeniz
gerekiyor. Ancak yemeden önce dış kabuğunun kırılması gerekiyor, yoksa
bize
yeteri kadar faydası olmuyor. Yemeden önce kahve makinasında öğütüp,
sonra tüketmemiz ve de gün içinde keten tohmunun görevini yapabilmesi için yeterli
derecede su içmemiz gerekiyor. Keten tohumunu günlük öğütmeliyiz, 24 saat
içinde bayatlıyor.
Soya Fasulyesi
Soya filizi
Koyu yeşil yapraklı tüm sebzeler
Domates
Balıklar: Lüfer, Somon
Yumurta • Doymamış(sıvı) yağların içinde Omega 3, Omega 6, ve Omega 9
bulunuyor.
Zeytinyağında Omega 9 var.
Bunun yanısıra mısırözü, ayçiçeği, fındık yağlarında ise yüksek miktarda
Omega 6 var.
Vücudumuz için çok yararlı olan Omega 3 ün EN BÜYÜK DÜŞMANI Omega 6 dır.
Aldığımız gıdalardaki yararlı Omega 3, eğer gerektiğinden fazla Omega 6
almış isek vücudumuz tarafından kullanılamaz.
Örneğin Omega 3 almak için yediğimiz balığı ayçiçek yağında kızartırsak o
balığın faydası bize değil;
Doğada omega 3 ve Omega 6 oranının kaç olduğunu araştıranlar, yumurta da
bu
oranın 1:4 olduğunu bulmuşlar. Bizimde diyetimizde buna dikkat etmemiz
gerekiyor.
Omega 6 açısından zengin olan gıdalar (Yemememiz gereken yada az yememiz
gereken Gıdalar):
Zeytinyağı dışındaki tüm sıvı yağlar
Margarin
Fındık-Fıstık
Ceviz
Nutella (fındık yağı var)
Yapılan araştırmalarda vücuttaki Omega 6 oranı arttıkça, göğüs, bağırsak
ve
prostat kanserine yakalanma oranlarının arttığı gözlenmiştir.
• Haftada 30-40 çeşit bitki tüketmemiz gerekiyor.
Çoğunlukla toprak kökenli bitkileri tercih etmeliyiz.
Örneğin salataya koyacağınız domates, salatalık, nane, fesleğen, roka,
dereotu, maydanoz, turp... ile bu 40 çeşidin önemli bir miktarını
karşılayabilirsiniz.
Günlük tüketmemiz gereken miktarlar:
400 gr. Sebze
200 gr. Meyve
125 gr. Et
Su
• Demir için hergün kırmızı et tüketmeliyiz.
Kırmızı eti tükettiğimiz gün yumurta yememeliyiz;
1 dilim et = 125 gr veya 1½ yumurta
• Günlük içmemiz gereken SU miktarı:
Bu kişiden kişiye göre değişir. 1.80 cm boyutlarında 80 kg ağırlığındaki
kişi ile 1.55 cm boyutlarında ki kişinin su ihtiyacı aynı olmaz.
Bilmemiz gereken ‘Altın sarısı işemek bizi zengin etmez’. İdrarımızın
renginin ve kokusunun olmaması gerekir.
• Yanık olan hiçbirşeyi yememeliyiz; yanık ekmek, yanmış
sucuk....
• Kömür mangalı kullanmamalıyız. Etin yağı kömüre damlar, yanar
ve 40
farklı
kansorejen madde ete yapışır. Bunun yerine granit taş tercih edilmeli,
kesinlikle etin yağı kömüre akmamalı ve kömürün yanarken oluşan dumanı
ete
gelmeyecek. Bu durumda en sağlıklısı Elektrikli ızgara.
• Balık için en ideali haftada 3 tüketmektir. Ama bu çok mümkün
olmuyor.
Ama Omega 3 açısından en zengini.
Lüfer, Dil, Somon
• Calcium; Günlük almamız gerek miktar 1000 cl
Bize öğretilen calciumu süt-peynir-yoğurttan almalıyız. Ancak Bu
gıdalardan
günlük calciumu almamız oldukça zor ve zahmetli. Günlük calciumu
karşılamak
için 1250 gr. Yoğurt tüketmemiz gerekiyor. Bu miktar süt ve peynir içinde
aynı.
Bu gıdaları bu oranda tüketirsek çok fazla yağ almış oluruz. Bu nedenle
ilk
olarak
bu gıdanında yağsız olanlarını tercih etmeliyiz.
Günlük calcium ihtiyacımızı sebze ile karşılamalıyız.
400 gr. Maydanoz ile günlük calcium ihtiyacımızı karşılayabiliriz.
Koyu yapraklı sebzeleri tercih etmeliyiz.
Peynir ise TÜKETİLMEMELİ! Sadece yağ deposu.
• Günlük alınması gereken vitaminler:
Daily Mix Vitamin (GNC-Mega Mix, One A Day, Centrum...)
Omega 3 (Solgar-Omega 3-700, GNC Omega 3)
Betacarotene (haftada 2 alınabilir)
Krom
Selenium
Q enzyme 10
Calcium oyster shell
• Cola; Mutlaka cola içmek zorundaysanız - aç karnına normal
cola, yemek yerken veya tok karnına diet cola tercih edilmeli. Tabii ki ilk
tercihimiz
SU olmalı.
• Yapay tatlandırıcı
Çok tercih edilmemeli.
Japonya da bir ağacın yaprağını bu iş için kullanıyorlar; Stevya
GS dan tünele giderken sağdaki 2. veya 3. sokaktaki doğal ürünler satan
dükkanda bulunabilir.
• Alkol tüketimi
Erkek ; günlük 20 gr. = 1 şişe bira = 1 kadeh şarap
Kadın ; günlük 10 gr. = ½ şişe bira = ½ kadeh şarap
Bir günlük alkol tüketimi bu miktarları aşmamalı. Bu miktarlar aşıldığı
zaman karaciğerimizi yormuyoruz, ZEHİRLİYORUZ. Bu nedenle ‘ertesi gün içmem, karaciğerimi, vücudumu dinlendiririm’ düşüncesi de sadece kendimizi
kandırmak olur.
• Gofret, bisküvi
YASAKLANMALI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
(Ülker’in tüm fabrikaları kapatılırsa Türkiye’nin doğru beslenmesine hiç bir
negatif etki gelmez)
• İLLAKİ atıştırmak ve zararlı birşeyler yemek istiyorsanız
BITTER
ÇİKULATA
tek tercihiniz olmalı. Kanser, yüksek tansiyon, damar sertliği, şeker, kalp hastalıkları artık
bir
başlık altında inceleniyor ;
Syndrome X (metabolik syndrome) = İnsulin direnci Hastalığı (Hücrelerdeki
insulin değerinin bozulması)
Tüm bu hastalıkların 2 önemli nedeni var:
1. Omega 3 vs Omega 6 oranının bozulması
Vücuttaki hücre zarlarında yeterli oranda Omega 3 olmalı, bu şekilde
daha
dayanıklı hücre yapısı olur. Bu nedenle omega 3/Omega 6 oranına dikkat
etmek gerekir.
2. Glisemic Index: Kan şekerini yükseltme katsayısı
Basit şeker yeme - patates ye ; doğru diye bilinen büyük yalan
• Türlü gıdaların kandaki şekeri yükseltme eğrisini belirlemek
için
yapılan
araştırmada doğru bildiğimiz birçok yalnış bulunmuş.
Glisemic index yükseldikçe besinin zararı da yükseliyor.
Örnek; Beyaz ekmek, makarna, beyaz pirinç, patates, dondurma
Bu besinleri Glisemic Index açısından en zararlıdan en az zararlıya doğru
dizmemiz gerekirse
1.Beyaz pirinç G.I.: 160
2. Patates G.I.: 130
3. Beyaz Ekmek G.I.: 80
4. Dondurma G.I.: 70
5. Makarna G.I.: 55
Glisemix indexin 70 ve altında olması sağlığımız ve beslenmemiz için
ideal
olanı.
Beyaz pirinç, beyaz ekmek ve patates vücudumuza girdikten sonra 1 saat
içinde glikoz üretir. Vücut bu glikozu içine almak için insülin üretir,
ve
bu glikozu enerji olarak depolamak için şeker depolarına götürür. Ancak
vücuda ağır ağır değil hepsi bir anda verilen glikoz vücudun bir anda
depolayacağından çok fazla gelir. Vücutta bunu hemen yok etmesi
gerektiğinden yağa dönüştürür VE POPOLARIMIZ BÜYÜR. Birde buna rağmen
kısa
sürede açlık hissederizzzzz.
Bu nedenle her zaman daha sert buğdaydan yapılmış gıdaları tüketmeliyiz.
Bu
gıdalarda glikoz çok yavaş bir şekilde kana karışır, ve vücud bu glikozu
enerji olarak depolayabileceği zamanı bulur.
Ayrıca çok daha uzun süre tok tutar.
Bu nedenle futbolcular maçtan 3 saat önce makarna yerler.
Pirinç yerine bulgur tercih etmeliyiz; dolmalarda, z.yağlılarda bulgur
kullanmalıyız.
Pirinç unu ASLA kullanmamalıyız.
Sütlü tatlıları hafif zannetmemeliyiz.
Patates yiyerek çok hafif yediğimizi düşünmemeliyiz.
Makarnadan da (çok yağlı ve kremalı olmadığı takdirde)
çekinmemeliyiz;
Bir kaç tane daha Glisemic index belirtmek gerekirse
Kabuklu/kepekli pirinç 90
Mercimek 22
Bulgur 45
Kepekli makarna 50
Mercimek çorbası, Nohutlu veya mercimekli bulgur pilavı çok doğru
gıdalar.