Beslenme Bilgisi Eksikliği

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan edobey
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

edobey

Yeni Üye
su sıralar gezmiş oldugum sitelerde ciddi anlamda besin bilgisi veren bir siteye raslamadım okadar arama motorunu denedim ama ya kadın sitelerinde yada spor sitelerinde ufak başlıklar halinde sanırım bu bir eksikliktir
yada aslında kaliteli site var fakat sen denk gelmemişsin diyenınız varsa profesyonel manada proteindi, karbonhidrattı v.s bilgi açıklamaları bulunan bir site varsa ve bana yazarsanız sevinirim teşekkürler
 
Forumdaki makaleleri okudunmu ?
 
belenme bilgisi eksikliği

bu faruma yeni kayıt oldum ve tabir yerindeyse tam bir muamma sitenin geneline uyum sağlamakla boğuşuyorum kim ne yazmış ne nerede bulunur falan filan şimdi belliki geçmiş konuları bulup okumak bayağı bir zamanımı alacak bilmiyorum bunu denermiyim bunuda zaman gösterecek ama su an için olumlu yöndeyim tabi yardım çağrıma bu şekilde karşılık bulacaksam bilemiyorum nedir şimdi sorunun cevabı bulmak için silbaştan bütün yazıları okumammı lazım ?
 
Dedígim gibi Makaleler forumu gez. Burasi forum oldugundan her bir konuya girip ararsan fazla zamanini alir. Forumda "Arama" yapabilirsiz

https://www.bodyforumtr.com/forum/search.php

örnek "protein" https://www.bodyforumtr.com/forum/search.php?mode=results

Bak ben ne buldum:)

Protein Hakkinda Güzel Bir Arastirma

https://www.bodyforumtr.com/forum/viewtopic.php?t=2563


Beslenmede zamanin önemi.
https://www.bodyforumtr.com/forum/viewtopic.php?t=3058&highlight=karbonhidrat

Karb:
https://www.bodyforumtr.com/forum/viewtopic.php?t=2654&highlight=karbonhidrat
https://www.bodyforumtr.com/forum/viewtopic.php?t=2496&highlight=karbonhidrat


Bodyforumtr.com türkiyenin en genis VUcut gelistirme forumu, burda bulamazsan baska yerde zor bulursun ;)
 
ok hocam tavsiyene teşekkürler yalnız bir konuda rencide olugumu belirtmek isterim
kişisel olarak yardım cağrısında bulunduğum arkadaslardan tepki demiyelimde tavır aldım sanki uğraşmak istemiyor gibi
buradaki amaç ne bir nevi döner sermaye yardımlaşma paylaşma buyume ve gelişme spora katkıda bulunma
benım sorunuma yanıtsız kayıtsız kalmanın getirece tek şey başarısızlıktır kişilerin sayfalarda yazıyor oku oradan bul demeleri bir çözüm değildir
çözüm:bilen bilmeyene yardımcı olacak yol gösterecek bilgi paylaştıkça çoğalır yoksada burada 2 - 3 kişi kendi aralarında mesajlaşır durur o yüzden benım gibi yeni katılanlara yardımcı olup bu bayrak yarışına yeni neferler kazandırmak lazımdır diye şünüyorum aksi taktirde bizim çocuklarımızda bizim gibi amarikan beslenme ürünleri yiyip onların sporcularının resimlerini duvarlara asmaya devam eder
teşekkürler
 
edobey dedi:
ok hocam tavsiyene teşekkürler yalnız bir konuda rencide olugumu belirtmek isterim
kişisel olarak yardım cağrısında bulunduğum arkadaslardan tepki demiyelimde tavır aldım sanki uğraşmak istemiyor gibi
buradaki amaç ne bir nevi döner sermaye yardımlaşma paylaşma buyume ve gelişme spora katkıda bulunma
benım sorunuma yanıtsız kayıtsız kalmanın getirece tek şey başarısızlıktır kişilerin sayfalarda yazıyor oku oradan bul demeleri bir çözüm değildir
çözüm:bilen bilmeyene yardımcı olacak yol gösterecek bilgi paylaştıkça çoğalır yoksada burada 2 - 3 kişi kendi aralarında mesajlaşır durur o yüzden benım gibi yeni katılanlara yardımcı olup bu bayrak yarışına yeni neferler kazandırmak lazımdır diye şünüyorum aksi taktirde bizim çocuklarımızda bizim gibi amarikan beslenme ürünleri yiyip onların sporcularının resimlerini duvarlara asmaya devam eder
teşekkürler

:o Üstüne bastığın noktalar doğru bir şey diyemem ama yeni katılan üyelerde üzerlerine düşeni yapmıyor, kuralları okumadan başlık açmayın diyoruz, herkes okumadan direk açıyor. Foruma üye oluyor sonra "boyum bu kilom bu bana program", "diyet yaparken ne kadar su içmeliyim", "şunla şunu karıştırın yağ yakarsınız" vs... Burada bizim suçumuz yok herhalde, hafif dikkatli biri sayfanın en üst tarafındaki "Arama" tuşunu görür ve yazacağı şeyi önden bir aratır daha önce konuşulmuşmu diye. Ki bunlar basit şeyler diyet yaparken kaç litre su içilmesi gerektiği bu kadar kapsamlı bir forumda en az bir kere sorulmuştur herhalde...İnsanlar kolaya kaçtığı sürece bunun önüne başka türlü geçemeyiz. Tavsiyen varsa bunlarla ilgili bekliyorum.
 
Doğru Beslenme üzerine güzel bir makale..

Yaşamayı ve sevdiklerinizi seviyorsanız mutlaka okuyun!!!!!!!!
Çapa Üniversitesinde genel cerrah olan Prof. Dr. Kenan Demirkol (Bende
tanırım doğru vallahi) ile
yaptığımız bir görüşmenin içeriğini sizlerle paylaşmak istedim.
Adı geçen tıp adamı son bir kaç yılını “Doğru Beslenme” konusuna ayırmış,
hatta bu konu ile ilgili bir vakıf kurmuş ve gençleri bilgilendirmek
üzere eğitmenler yetiştirmeye başlamış, bir de bu konu ile ilgili kitap yazmış.
Bu kadar reklamdan sonra size iyi okumalar.
Belki işinize yarar.
Kanser konusunda istatistikleri tutulan en güvenilir data A.B.D’inde var.
Bağırsak kanseri; her 20 kişide bir
Göğüs Kanseri; her 8 kadında bir

Kadında en çok görünen kanser türleri;
1.Göğüs K.
2.Bağırsak K.
3.Rahim K.

Erkekte en çok görünen kanser türleri;
1.Prostat K.
2.Akciğer K.
3.Bağırsak K.

Bu verilerden anlaşılacağı gibi kadında çok sık rastlanan rahim kanseri,
bağırsak kanserinden daha düşük orana sahip, erkeklerde ise 3. sırada.
Ancak tüm kanserler içinde beslenme ile %70, 5 yılda bir yapılan
kolonoskopi
ile %95-99 arası önlenebilen tek kanser türü.
Kolonoskopi yapılmasının nedeni, bağırsakta iyi huylu bir polip olarak
başlayan bu hastalık 7-8 yılı içinde kötü huylu bir tümöre dönüşüyor. Bu
nedenle 5 yılda bir yapılan kolonoskopi bu hastalığı çok yüksek bir
oranda

önleyebiliyor.

Kanser oranının artması tüm dünyada 1900 lerin başına denk düşüyor.
Araştırmalar bu dönemdeki 2 olaya bağlantı gösteriyor;

1. Modern un fabrikalarının kuruluşu:
Yediğimiz ekmekte ki un partiküllerinin oldukça kalın olması gerekiyor. Çok işlem görmüş, çok öğütülmüş buğday yerine kırık buğdaylı ekmek yemek hem bağırsaklar için hemde kilo açısından daha yararlı.
Francala ekmek yerine marketlerde satılan ‘Doygun Ekmek’ in çavdarlı ekmeği, ya da tam buğday ekmeği, veya İstanbul Halk Ekmeğin köy ekmeği piyasada olan ekmeklerin içinde en sağlıklıları.
Evde yapmak isterseniz; ½ kg tam buğday unu+300gr ince bulgur+100gr keten
tohumu karıştırarak tam doğru kıvamda ekmek yapabilirsiniz.
2. Margarin:
Evinize ASLA girmemesi gereken bir gıda maddesidir. Öbür adına ZEHİR
diyebilirsiniz.
Bunun yerine tereyağı (her gün bir ekmeğe sürülecek kadar tereyağı
tüketebilirsiniz; 10-20 gr. kadar) ve Zeytinyağı tüketmelisiniz.
• Vücut için yararlı olan maddelerin en başında Omega 3 geliyor.
Omega
3 ün
en çok bulunduğu gıdalar:
Keten tohumu: Bunu günlük 25 gr (Tepeleme çorba kaşığı) kadar tüketmeniz
gerekiyor. Ancak yemeden önce dış kabuğunun kırılması gerekiyor, yoksa
bize
yeteri kadar faydası olmuyor. Yemeden önce kahve makinasında öğütüp,
sonra tüketmemiz ve de gün içinde keten tohmunun görevini yapabilmesi için yeterli
derecede su içmemiz gerekiyor. Keten tohumunu günlük öğütmeliyiz, 24 saat
içinde bayatlıyor.
Soya Fasulyesi
Soya filizi
Koyu yeşil yapraklı tüm sebzeler
Domates
Balıklar: Lüfer, Somon
Yumurta • Doymamış(sıvı) yağların içinde Omega 3, Omega 6, ve Omega 9
bulunuyor.
Zeytinyağında Omega 9 var.
Bunun yanısıra mısırözü, ayçiçeği, fındık yağlarında ise yüksek miktarda
Omega 6 var.
Vücudumuz için çok yararlı olan Omega 3 ün EN BÜYÜK DÜŞMANI Omega 6 dır.
Aldığımız gıdalardaki yararlı Omega 3, eğer gerektiğinden fazla Omega 6
almış isek vücudumuz tarafından kullanılamaz.
Örneğin Omega 3 almak için yediğimiz balığı ayçiçek yağında kızartırsak o

balığın faydası bize değil;
Doğada omega 3 ve Omega 6 oranının kaç olduğunu araştıranlar, yumurta da
bu
oranın 1:4 olduğunu bulmuşlar. Bizimde diyetimizde buna dikkat etmemiz
gerekiyor.
Omega 6 açısından zengin olan gıdalar (Yemememiz gereken yada az yememiz
gereken Gıdalar):
Zeytinyağı dışındaki tüm sıvı yağlar
Margarin
Fındık-Fıstık
Ceviz
Nutella (fındık yağı var)
Yapılan araştırmalarda vücuttaki Omega 6 oranı arttıkça, göğüs, bağırsak
ve
prostat kanserine yakalanma oranlarının arttığı gözlenmiştir.

• Haftada 30-40 çeşit bitki tüketmemiz gerekiyor.
Çoğunlukla toprak kökenli bitkileri tercih etmeliyiz.
Örneğin salataya koyacağınız domates, salatalık, nane, fesleğen, roka,
dereotu, maydanoz, turp... ile bu 40 çeşidin önemli bir miktarını
karşılayabilirsiniz.
Günlük tüketmemiz gereken miktarlar:
400 gr. Sebze
200 gr. Meyve
125 gr. Et
Su

• Demir için hergün kırmızı et tüketmeliyiz.
Kırmızı eti tükettiğimiz gün yumurta yememeliyiz;
1 dilim et = 125 gr veya 1½ yumurta

• Günlük içmemiz gereken SU miktarı:
Bu kişiden kişiye göre değişir. 1.80 cm boyutlarında 80 kg ağırlığındaki
kişi ile 1.55 cm boyutlarında ki kişinin su ihtiyacı aynı olmaz.
Bilmemiz gereken ‘Altın sarısı işemek bizi zengin etmez’. İdrarımızın
renginin ve kokusunun olmaması gerekir.

• Yanık olan hiçbirşeyi yememeliyiz; yanık ekmek, yanmış
sucuk....

• Kömür mangalı kullanmamalıyız. Etin yağı kömüre damlar, yanar
ve 40
farklı
kansorejen madde ete yapışır. Bunun yerine granit taş tercih edilmeli,
kesinlikle etin yağı kömüre akmamalı ve kömürün yanarken oluşan dumanı
ete
gelmeyecek. Bu durumda en sağlıklısı Elektrikli ızgara.

• Balık için en ideali haftada 3 tüketmektir. Ama bu çok mümkün
olmuyor.
Ama Omega 3 açısından en zengini.
Lüfer, Dil, Somon

• Calcium; Günlük almamız gerek miktar 1000 cl
Bize öğretilen calciumu süt-peynir-yoğurttan almalıyız. Ancak Bu
gıdalardan
günlük calciumu almamız oldukça zor ve zahmetli. Günlük calciumu
karşılamak
için 1250 gr. Yoğurt tüketmemiz gerekiyor. Bu miktar süt ve peynir içinde

aynı.
Bu gıdaları bu oranda tüketirsek çok fazla yağ almış oluruz. Bu nedenle
ilk
olarak
bu gıdanında yağsız olanlarını tercih etmeliyiz.

Günlük calcium ihtiyacımızı sebze ile karşılamalıyız.
400 gr. Maydanoz ile günlük calcium ihtiyacımızı karşılayabiliriz.
Koyu yapraklı sebzeleri tercih etmeliyiz.
Peynir ise TÜKETİLMEMELİ! Sadece yağ deposu.
• Günlük alınması gereken vitaminler:
Daily Mix Vitamin (GNC-Mega Mix, One A Day, Centrum...)
Omega 3 (Solgar-Omega 3-700, GNC Omega 3)
Betacarotene (haftada 2 alınabilir)
Krom
Selenium
Q enzyme 10
Calcium oyster shell

• Cola; Mutlaka cola içmek zorundaysanız - aç karnına normal
cola, yemek yerken veya tok karnına diet cola tercih edilmeli. Tabii ki ilk
tercihimiz

SU olmalı.

• Yapay tatlandırıcı
Çok tercih edilmemeli.
Japonya da bir ağacın yaprağını bu iş için kullanıyorlar; Stevya

GS dan tünele giderken sağdaki 2. veya 3. sokaktaki doğal ürünler satan
dükkanda bulunabilir.

• Alkol tüketimi
Erkek ; günlük 20 gr. = 1 şişe bira = 1 kadeh şarap
Kadın ; günlük 10 gr. = ½ şişe bira = ½ kadeh şarap

Bir günlük alkol tüketimi bu miktarları aşmamalı. Bu miktarlar aşıldığı
zaman karaciğerimizi yormuyoruz, ZEHİRLİYORUZ. Bu nedenle ‘ertesi gün içmem, karaciğerimi, vücudumu dinlendiririm’ düşüncesi de sadece kendimizi
kandırmak olur.

• Gofret, bisküvi
YASAKLANMALI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
(Ülker’in tüm fabrikaları kapatılırsa Türkiye’nin doğru beslenmesine hiç bir
negatif etki gelmez)

• İLLAKİ atıştırmak ve zararlı birşeyler yemek istiyorsanız
BITTER
ÇİKULATA
tek tercihiniz olmalı. Kanser, yüksek tansiyon, damar sertliği, şeker, kalp hastalıkları artık
bir
başlık altında inceleniyor ;
Syndrome X (metabolik syndrome) = İnsulin direnci Hastalığı (Hücrelerdeki

insulin değerinin bozulması)
Tüm bu hastalıkların 2 önemli nedeni var:
1. Omega 3 vs Omega 6 oranının bozulması
Vücuttaki hücre zarlarında yeterli oranda Omega 3 olmalı, bu şekilde
daha
dayanıklı hücre yapısı olur. Bu nedenle omega 3/Omega 6 oranına dikkat
etmek gerekir.
2. Glisemic Index: Kan şekerini yükseltme katsayısı
Basit şeker yeme - patates ye ; doğru diye bilinen büyük yalan

• Türlü gıdaların kandaki şekeri yükseltme eğrisini belirlemek
için
yapılan
araştırmada doğru bildiğimiz birçok yalnış bulunmuş.
Glisemic index yükseldikçe besinin zararı da yükseliyor.
Örnek; Beyaz ekmek, makarna, beyaz pirinç, patates, dondurma
Bu besinleri Glisemic Index açısından en zararlıdan en az zararlıya doğru
dizmemiz gerekirse
1.Beyaz pirinç G.I.: 160
2. Patates G.I.: 130
3. Beyaz Ekmek G.I.: 80
4. Dondurma G.I.: 70
5. Makarna G.I.: 55
Glisemix indexin 70 ve altında olması sağlığımız ve beslenmemiz için
ideal

olanı.
Beyaz pirinç, beyaz ekmek ve patates vücudumuza girdikten sonra 1 saat
içinde glikoz üretir. Vücut bu glikozu içine almak için insülin üretir,
ve
bu glikozu enerji olarak depolamak için şeker depolarına götürür. Ancak
vücuda ağır ağır değil hepsi bir anda verilen glikoz vücudun bir anda
depolayacağından çok fazla gelir. Vücutta bunu hemen yok etmesi
gerektiğinden yağa dönüştürür VE POPOLARIMIZ BÜYÜR. Birde buna rağmen
kısa

sürede açlık hissederizzzzz.

Bu nedenle her zaman daha sert buğdaydan yapılmış gıdaları tüketmeliyiz.
Bu
gıdalarda glikoz çok yavaş bir şekilde kana karışır, ve vücud bu glikozu
enerji olarak depolayabileceği zamanı bulur.
Ayrıca çok daha uzun süre tok tutar.
Bu nedenle futbolcular maçtan 3 saat önce makarna yerler.

Pirinç yerine bulgur tercih etmeliyiz; dolmalarda, z.yağlılarda bulgur
kullanmalıyız.
Pirinç unu ASLA kullanmamalıyız.
Sütlü tatlıları hafif zannetmemeliyiz.
Patates yiyerek çok hafif yediğimizi düşünmemeliyiz.
Makarnadan da (çok yağlı ve kremalı olmadığı takdirde)
çekinmemeliyiz;
Bir kaç tane daha Glisemic index belirtmek gerekirse
Kabuklu/kepekli pirinç 90
Mercimek 22
Bulgur 45
Kepekli makarna 50

Mercimek çorbası, Nohutlu veya mercimekli bulgur pilavı çok doğru
gıdalar.
 
Düzenli beslenme ancak Rafine şeker yasaklanırsa..

Glisemic index kavramı gerçekten büyük bir mucizedir ayrıca yanlış beslenme rafine şekerin icadından sonra ortaya cıktı.

YASAKLANMASI GEREKEN BİR ŞEY VARSA RAFİNE ŞEKERDİR

zor değil yani insanı tatliya şekere saçma sapan beslenmeye iten hep bu gereksiz şeydir yani turkiyedede yanlıs beslenmenin olması obezitenin olması hep bu şeker yüzünden gunde ortalama 7-8 bardak cay içen bir insan her seferinde fincanına 4 tane şeker koyuyor 1-3 saatte bir insulini delirtip tatlı krizlerinegirmesi normaldir

elbette şekerde gerekli ama sabah kahvaltisi ve antreman sonrasında basit şeker alımı faydalı olur başka bir şekilde faydalı olacağını dusunmuyorum :)) Obezitenin bir numaralı sebebi İNSULİNİN DELİRMESİDİR oda basit şekerler sayesinde olur

Rafine şeker ve saf glikoza donusen yiyecekleri hayatımızdan silmeliyiz silemiyorsak bile özlem oluyorsa haftada 1 kere tüketsek olur
 
Nette biraz araştırma yaptım. Bazı kaynaklarda glikozun GI' ini 100 olarak almış ve diğer gıdaları ona göre sıralamış.

Benim merak ettiğim şu. Glisemik İndeksi 50 olan bir gıda vücuda alındıktan ne kadar süre sonra kullanılmaya başlar?

50 olarak sormamın özel bir sebebi yok. Sadece karşlaştırma yapmak açısından kolaylık olur diye sordum. Herhangi başka değere sahip bir gıda da örneklenebilir.

Kaynak: http://www.afiyetle.com/makale.php?mid=330&d=glisemik+indeks+=+gi
 
Back
Yukarı