su sıralar gezmiş oldugum sitelerde ciddi anlamda besin bilgisi veren bir siteye raslamadım okadar arama motorunu denedim ama ya kadın sitelerinde yada spor sitelerinde ufak başlıklar halinde sanırım bu bir eksikliktir yada aslında kaliteli site var fakat sen denk gelmemişsin diyenınız varsa profesyonel manada proteindi, karbonhidrattı v.s bilgi açıklamaları bulunan bir site varsa ve bana yazarsanız sevinirim teşekkürler
belenme bilgisi eksikliği bu faruma yeni kayıt oldum ve tabir yerindeyse tam bir muamma sitenin geneline uyum sağlamakla boğuşuyorum kim ne yazmış ne nerede bulunur falan filan şimdi belliki geçmiş konuları bulup okumak bayağı bir zamanımı alacak bilmiyorum bunu denermiyim bunuda zaman gösterecek ama su an için olumlu yöndeyim tabi yardım çağrıma bu şekilde karşılık bulacaksam bilemiyorum nedir şimdi sorunun cevabı bulmak için silbaştan bütün yazıları okumammı lazım ?
Dedígim gibi Makaleler forumu gez. Burasi forum oldugundan her bir konuya girip ararsan fazla zamanini alir. Forumda "Arama" yapabilirsiz https://www.bodyforumtr.com/forum/search.php örnek "protein" https://www.bodyforumtr.com/forum/search.php?mode=results Bak ben ne buldum Protein Hakkinda Güzel Bir Arastirma https://www.bodyforumtr.com/forum/viewtopic.php?t=2563 Beslenmede zamanin önemi. https://www.bodyforumtr.com/forum/viewtopic.php?t=3058&highlight=karbonhidrat Karb: https://www.bodyforumtr.com/forum/viewtopic.php?t=2654&highlight=karbonhidrat https://www.bodyforumtr.com/forum/viewtopic.php?t=2496&highlight=karbonhidrat Bodyforumtr.com türkiyenin en genis VUcut gelistirme forumu, burda bulamazsan baska yerde zor bulursun
ok hocam tavsiyene teşekkürler yalnız bir konuda rencide olugumu belirtmek isterim kişisel olarak yardım cağrısında bulunduğum arkadaslardan tepki demiyelimde tavır aldım sanki uğraşmak istemiyor gibi buradaki amaç ne bir nevi döner sermaye yardımlaşma paylaşma buyume ve gelişme spora katkıda bulunma benım sorunuma yanıtsız kayıtsız kalmanın getirece tek şey başarısızlıktır kişilerin sayfalarda yazıyor oku oradan bul demeleri bir çözüm değildir çözüm:bilen bilmeyene yardımcı olacak yol gösterecek bilgi paylaştıkça çoğalır yoksada burada 2 - 3 kişi kendi aralarında mesajlaşır durur o yüzden benım gibi yeni katılanlara yardımcı olup bu bayrak yarışına yeni neferler kazandırmak lazımdır diye şünüyorum aksi taktirde bizim çocuklarımızda bizim gibi amarikan beslenme ürünleri yiyip onların sporcularının resimlerini duvarlara asmaya devam eder teşekkürler
Üstüne bastığın noktalar doğru bir şey diyemem ama yeni katılan üyelerde üzerlerine düşeni yapmıyor, kuralları okumadan başlık açmayın diyoruz, herkes okumadan direk açıyor. Foruma üye oluyor sonra "boyum bu kilom bu bana program", "diyet yaparken ne kadar su içmeliyim", "şunla şunu karıştırın yağ yakarsınız" vs... Burada bizim suçumuz yok herhalde, hafif dikkatli biri sayfanın en üst tarafındaki "Arama" tuşunu görür ve yazacağı şeyi önden bir aratır daha önce konuşulmuşmu diye. Ki bunlar basit şeyler diyet yaparken kaç litre su içilmesi gerektiği bu kadar kapsamlı bir forumda en az bir kere sorulmuştur herhalde...İnsanlar kolaya kaçtığı sürece bunun önüne başka türlü geçemeyiz. Tavsiyen varsa bunlarla ilgili bekliyorum.
Doğru Beslenme üzerine güzel bir makale.. Yaşamayı ve sevdiklerinizi seviyorsanız mutlaka okuyun!!!!!!!! Çapa Üniversitesinde genel cerrah olan Prof. Dr. Kenan Demirkol (Bende tanırım doğru vallahi) ile yaptığımız bir görüşmenin içeriğini sizlerle paylaşmak istedim. Adı geçen tıp adamı son bir kaç yılını “Doğru Beslenme” konusuna ayırmış, hatta bu konu ile ilgili bir vakıf kurmuş ve gençleri bilgilendirmek üzere eğitmenler yetiştirmeye başlamış, bir de bu konu ile ilgili kitap yazmış. Bu kadar reklamdan sonra size iyi okumalar. Belki işinize yarar. Kanser konusunda istatistikleri tutulan en güvenilir data A.B.D’inde var. Bağırsak kanseri; her 20 kişide bir Göğüs Kanseri; her 8 kadında bir Kadında en çok görünen kanser türleri; 1.Göğüs K. 2.Bağırsak K. 3.Rahim K. Erkekte en çok görünen kanser türleri; 1.Prostat K. 2.Akciğer K. 3.Bağırsak K. Bu verilerden anlaşılacağı gibi kadında çok sık rastlanan rahim kanseri, bağırsak kanserinden daha düşük orana sahip, erkeklerde ise 3. sırada. Ancak tüm kanserler içinde beslenme ile %70, 5 yılda bir yapılan kolonoskopi ile %95-99 arası önlenebilen tek kanser türü. Kolonoskopi yapılmasının nedeni, bağırsakta iyi huylu bir polip olarak başlayan bu hastalık 7-8 yılı içinde kötü huylu bir tümöre dönüşüyor. Bu nedenle 5 yılda bir yapılan kolonoskopi bu hastalığı çok yüksek bir oranda önleyebiliyor. Kanser oranının artması tüm dünyada 1900 lerin başına denk düşüyor. Araştırmalar bu dönemdeki 2 olaya bağlantı gösteriyor; 1. Modern un fabrikalarının kuruluşu: Yediğimiz ekmekte ki un partiküllerinin oldukça kalın olması gerekiyor. Çok işlem görmüş, çok öğütülmüş buğday yerine kırık buğdaylı ekmek yemek hem bağırsaklar için hemde kilo açısından daha yararlı. Francala ekmek yerine marketlerde satılan ‘Doygun Ekmek’ in çavdarlı ekmeği, ya da tam buğday ekmeği, veya İstanbul Halk Ekmeğin köy ekmeği piyasada olan ekmeklerin içinde en sağlıklıları. Evde yapmak isterseniz; ½ kg tam buğday unu+300gr ince bulgur+100gr keten tohumu karıştırarak tam doğru kıvamda ekmek yapabilirsiniz. 2. Margarin: Evinize ASLA girmemesi gereken bir gıda maddesidir. Öbür adına ZEHİR diyebilirsiniz. Bunun yerine tereyağı (her gün bir ekmeğe sürülecek kadar tereyağı tüketebilirsiniz; 10-20 gr. kadar) ve Zeytinyağı tüketmelisiniz. • Vücut için yararlı olan maddelerin en başında Omega 3 geliyor. Omega 3 ün en çok bulunduğu gıdalar: Keten tohumu: Bunu günlük 25 gr (Tepeleme çorba kaşığı) kadar tüketmeniz gerekiyor. Ancak yemeden önce dış kabuğunun kırılması gerekiyor, yoksa bize yeteri kadar faydası olmuyor. Yemeden önce kahve makinasında öğütüp, sonra tüketmemiz ve de gün içinde keten tohmunun görevini yapabilmesi için yeterli derecede su içmemiz gerekiyor. Keten tohumunu günlük öğütmeliyiz, 24 saat içinde bayatlıyor. Soya Fasulyesi Soya filizi Koyu yeşil yapraklı tüm sebzeler Domates Balıklar: Lüfer, Somon Yumurta • Doymamış(sıvı) yağların içinde Omega 3, Omega 6, ve Omega 9 bulunuyor. Zeytinyağında Omega 9 var. Bunun yanısıra mısırözü, ayçiçeği, fındık yağlarında ise yüksek miktarda Omega 6 var. Vücudumuz için çok yararlı olan Omega 3 ün EN BÜYÜK DÜŞMANI Omega 6 dır. Aldığımız gıdalardaki yararlı Omega 3, eğer gerektiğinden fazla Omega 6 almış isek vücudumuz tarafından kullanılamaz. Örneğin Omega 3 almak için yediğimiz balığı ayçiçek yağında kızartırsak o balığın faydası bize değil; Doğada omega 3 ve Omega 6 oranının kaç olduğunu araştıranlar, yumurta da bu oranın 1:4 olduğunu bulmuşlar. Bizimde diyetimizde buna dikkat etmemiz gerekiyor. Omega 6 açısından zengin olan gıdalar (Yemememiz gereken yada az yememiz gereken Gıdalar): Zeytinyağı dışındaki tüm sıvı yağlar Margarin Fındık-Fıstık Ceviz Nutella (fındık yağı var) Yapılan araştırmalarda vücuttaki Omega 6 oranı arttıkça, göğüs, bağırsak ve prostat kanserine yakalanma oranlarının arttığı gözlenmiştir. • Haftada 30-40 çeşit bitki tüketmemiz gerekiyor. Çoğunlukla toprak kökenli bitkileri tercih etmeliyiz. Örneğin salataya koyacağınız domates, salatalık, nane, fesleğen, roka, dereotu, maydanoz, turp... ile bu 40 çeşidin önemli bir miktarını karşılayabilirsiniz. Günlük tüketmemiz gereken miktarlar: 400 gr. Sebze 200 gr. Meyve 125 gr. Et Su • Demir için hergün kırmızı et tüketmeliyiz. Kırmızı eti tükettiğimiz gün yumurta yememeliyiz; 1 dilim et = 125 gr veya 1½ yumurta • Günlük içmemiz gereken SU miktarı: Bu kişiden kişiye göre değişir. 1.80 cm boyutlarında 80 kg ağırlığındaki kişi ile 1.55 cm boyutlarında ki kişinin su ihtiyacı aynı olmaz. Bilmemiz gereken ‘Altın sarısı işemek bizi zengin etmez’. İdrarımızın renginin ve kokusunun olmaması gerekir. • Yanık olan hiçbirşeyi yememeliyiz; yanık ekmek, yanmış sucuk.... • Kömür mangalı kullanmamalıyız. Etin yağı kömüre damlar, yanar ve 40 farklı kansorejen madde ete yapışır. Bunun yerine granit taş tercih edilmeli, kesinlikle etin yağı kömüre akmamalı ve kömürün yanarken oluşan dumanı ete gelmeyecek. Bu durumda en sağlıklısı Elektrikli ızgara. • Balık için en ideali haftada 3 tüketmektir. Ama bu çok mümkün olmuyor. Ama Omega 3 açısından en zengini. Lüfer, Dil, Somon • Calcium; Günlük almamız gerek miktar 1000 cl Bize öğretilen calciumu süt-peynir-yoğurttan almalıyız. Ancak Bu gıdalardan günlük calciumu almamız oldukça zor ve zahmetli. Günlük calciumu karşılamak için 1250 gr. Yoğurt tüketmemiz gerekiyor. Bu miktar süt ve peynir içinde aynı. Bu gıdaları bu oranda tüketirsek çok fazla yağ almış oluruz. Bu nedenle ilk olarak bu gıdanında yağsız olanlarını tercih etmeliyiz. Günlük calcium ihtiyacımızı sebze ile karşılamalıyız. 400 gr. Maydanoz ile günlük calcium ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Koyu yapraklı sebzeleri tercih etmeliyiz. Peynir ise TÜKETİLMEMELİ! Sadece yağ deposu. • Günlük alınması gereken vitaminler: Daily Mix Vitamin (GNC-Mega Mix, One A Day, Centrum...) Omega 3 (Solgar-Omega 3-700, GNC Omega 3) Betacarotene (haftada 2 alınabilir) Krom Selenium Q enzyme 10 Calcium oyster shell • Cola; Mutlaka cola içmek zorundaysanız - aç karnına normal cola, yemek yerken veya tok karnına diet cola tercih edilmeli. Tabii ki ilk tercihimiz SU olmalı. • Yapay tatlandırıcı Çok tercih edilmemeli. Japonya da bir ağacın yaprağını bu iş için kullanıyorlar; Stevya GS dan tünele giderken sağdaki 2. veya 3. sokaktaki doğal ürünler satan dükkanda bulunabilir. • Alkol tüketimi Erkek ; günlük 20 gr. = 1 şişe bira = 1 kadeh şarap Kadın ; günlük 10 gr. = ½ şişe bira = ½ kadeh şarap Bir günlük alkol tüketimi bu miktarları aşmamalı. Bu miktarlar aşıldığı zaman karaciğerimizi yormuyoruz, ZEHİRLİYORUZ. Bu nedenle ‘ertesi gün içmem, karaciğerimi, vücudumu dinlendiririm’ düşüncesi de sadece kendimizi kandırmak olur. • Gofret, bisküvi YASAKLANMALI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (Ülker’in tüm fabrikaları kapatılırsa Türkiye’nin doğru beslenmesine hiç bir negatif etki gelmez) • İLLAKİ atıştırmak ve zararlı birşeyler yemek istiyorsanız BITTER ÇİKULATA tek tercihiniz olmalı. Kanser, yüksek tansiyon, damar sertliği, şeker, kalp hastalıkları artık bir başlık altında inceleniyor ; Syndrome X (metabolik syndrome) = İnsulin direnci Hastalığı (Hücrelerdeki insulin değerinin bozulması) Tüm bu hastalıkların 2 önemli nedeni var: 1. Omega 3 vs Omega 6 oranının bozulması Vücuttaki hücre zarlarında yeterli oranda Omega 3 olmalı, bu şekilde daha dayanıklı hücre yapısı olur. Bu nedenle omega 3/Omega 6 oranına dikkat etmek gerekir. 2. Glisemic Index: Kan şekerini yükseltme katsayısı Basit şeker yeme - patates ye ; doğru diye bilinen büyük yalan • Türlü gıdaların kandaki şekeri yükseltme eğrisini belirlemek için yapılan araştırmada doğru bildiğimiz birçok yalnış bulunmuş. Glisemic index yükseldikçe besinin zararı da yükseliyor. Örnek; Beyaz ekmek, makarna, beyaz pirinç, patates, dondurma Bu besinleri Glisemic Index açısından en zararlıdan en az zararlıya doğru dizmemiz gerekirse 1.Beyaz pirinç G.I.: 160 2. Patates G.I.: 130 3. Beyaz Ekmek G.I.: 80 4. Dondurma G.I.: 70 5. Makarna G.I.: 55 Glisemix indexin 70 ve altında olması sağlığımız ve beslenmemiz için ideal olanı. Beyaz pirinç, beyaz ekmek ve patates vücudumuza girdikten sonra 1 saat içinde glikoz üretir. Vücut bu glikozu içine almak için insülin üretir, ve bu glikozu enerji olarak depolamak için şeker depolarına götürür. Ancak vücuda ağır ağır değil hepsi bir anda verilen glikoz vücudun bir anda depolayacağından çok fazla gelir. Vücutta bunu hemen yok etmesi gerektiğinden yağa dönüştürür VE POPOLARIMIZ BÜYÜR. Birde buna rağmen kısa sürede açlık hissederizzzzz. Bu nedenle her zaman daha sert buğdaydan yapılmış gıdaları tüketmeliyiz. Bu gıdalarda glikoz çok yavaş bir şekilde kana karışır, ve vücud bu glikozu enerji olarak depolayabileceği zamanı bulur. Ayrıca çok daha uzun süre tok tutar. Bu nedenle futbolcular maçtan 3 saat önce makarna yerler. Pirinç yerine bulgur tercih etmeliyiz; dolmalarda, z.yağlılarda bulgur kullanmalıyız. Pirinç unu ASLA kullanmamalıyız. Sütlü tatlıları hafif zannetmemeliyiz. Patates yiyerek çok hafif yediğimizi düşünmemeliyiz. Makarnadan da (çok yağlı ve kremalı olmadığı takdirde) çekinmemeliyiz; Bir kaç tane daha Glisemic index belirtmek gerekirse Kabuklu/kepekli pirinç 90 Mercimek 22 Bulgur 45 Kepekli makarna 50 Mercimek çorbası, Nohutlu veya mercimekli bulgur pilavı çok doğru gıdalar.
Düzenli beslenme ancak Rafine şeker yasaklanırsa.. Glisemic index kavramı gerçekten büyük bir mucizedir ayrıca yanlış beslenme rafine şekerin icadından sonra ortaya cıktı. YASAKLANMASI GEREKEN BİR ŞEY VARSA RAFİNE ŞEKERDİR zor değil yani insanı tatliya şekere saçma sapan beslenmeye iten hep bu gereksiz şeydir yani turkiyedede yanlıs beslenmenin olması obezitenin olması hep bu şeker yüzünden gunde ortalama 7-8 bardak cay içen bir insan her seferinde fincanına 4 tane şeker koyuyor 1-3 saatte bir insulini delirtip tatlı krizlerinegirmesi normaldir elbette şekerde gerekli ama sabah kahvaltisi ve antreman sonrasında basit şeker alımı faydalı olur başka bir şekilde faydalı olacağını dusunmuyorum ) Obezitenin bir numaralı sebebi İNSULİNİN DELİRMESİDİR oda basit şekerler sayesinde olur Rafine şeker ve saf glikoza donusen yiyecekleri hayatımızdan silmeliyiz silemiyorsak bile özlem oluyorsa haftada 1 kere tüketsek olur
Nette biraz araştırma yaptım. Bazı kaynaklarda glikozun GI' ini 100 olarak almış ve diğer gıdaları ona göre sıralamış. Benim merak ettiğim şu. Glisemik İndeksi 50 olan bir gıda vücuda alındıktan ne kadar süre sonra kullanılmaya başlar? 50 olarak sormamın özel bir sebebi yok. Sadece karşlaştırma yapmak açısından kolaylık olur diye sordum. Herhangi başka değere sahip bir gıda da örneklenebilir. Kaynak: http://www.afiyetle.com/makale.php?mid=330&d=glisemik+indeks+=+gi