Beslenme Bilgisi Eksikliği

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve edobey tarafından 14 Ocak 2006 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen kişi sayısı 1 user .
  1. edobey
    Offline

    edobey Yeni Üye

    Katılım:
    13 Ocak 2006
    Mesajlar:
    263
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    özel sektör
    Yer:
    gebze kocaeli
    su sıralar gezmiş oldugum sitelerde ciddi anlamda besin bilgisi veren bir siteye raslamadım okadar arama motorunu denedim ama ya kadın sitelerinde yada spor sitelerinde ufak başlıklar halinde sanırım bu bir eksikliktir
    yada aslında kaliteli site var fakat sen denk gelmemişsin diyenınız varsa profesyonel manada proteindi, karbonhidrattı v.s bilgi açıklamaları bulunan bir site varsa ve bana yazarsanız sevinirim teşekkürler
     
  2. Despo
    Offline

    Despo ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    30 Mart 2004
    Mesajlar:
    7.966
    Beğenileri:
    6.095
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Serbest
    Yer:
    Danimarka
    Forumdaki makaleleri okudunmu ?
     
  3. edobey
    Offline

    edobey Yeni Üye

    Katılım:
    13 Ocak 2006
    Mesajlar:
    263
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    özel sektör
    Yer:
    gebze kocaeli
    belenme bilgisi eksikliği

    bu faruma yeni kayıt oldum ve tabir yerindeyse tam bir muamma sitenin geneline uyum sağlamakla boğuşuyorum kim ne yazmış ne nerede bulunur falan filan şimdi belliki geçmiş konuları bulup okumak bayağı bir zamanımı alacak bilmiyorum bunu denermiyim bunuda zaman gösterecek ama su an için olumlu yöndeyim tabi yardım çağrıma bu şekilde karşılık bulacaksam bilemiyorum nedir şimdi sorunun cevabı bulmak için silbaştan bütün yazıları okumammı lazım ?
     
  4. Despo
    Offline

    Despo ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    30 Mart 2004
    Mesajlar:
    7.966
    Beğenileri:
    6.095
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Serbest
    Yer:
    Danimarka
    Dedígim gibi Makaleler forumu gez. Burasi forum oldugundan her bir konuya girip ararsan fazla zamanini alir. Forumda "Arama" yapabilirsiz

    https://www.bodyforumtr.com/forum/search.php

    örnek "protein" https://www.bodyforumtr.com/forum/search.php?mode=results

    Bak ben ne buldum:)

    Protein Hakkinda Güzel Bir Arastirma

    https://www.bodyforumtr.com/forum/viewtopic.php?t=2563


    Beslenmede zamanin önemi.
    https://www.bodyforumtr.com/forum/viewtopic.php?t=3058&highlight=karbonhidrat

    Karb:
    https://www.bodyforumtr.com/forum/viewtopic.php?t=2654&highlight=karbonhidrat
    https://www.bodyforumtr.com/forum/viewtopic.php?t=2496&highlight=karbonhidrat


    Bodyforumtr.com türkiyenin en genis VUcut gelistirme forumu, burda bulamazsan baska yerde zor bulursun ;)
     
  5. edobey
    Offline

    edobey Yeni Üye

    Katılım:
    13 Ocak 2006
    Mesajlar:
    263
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    özel sektör
    Yer:
    gebze kocaeli
    ok hocam tavsiyene teşekkürler yalnız bir konuda rencide olugumu belirtmek isterim
    kişisel olarak yardım cağrısında bulunduğum arkadaslardan tepki demiyelimde tavır aldım sanki uğraşmak istemiyor gibi
    buradaki amaç ne bir nevi döner sermaye yardımlaşma paylaşma buyume ve gelişme spora katkıda bulunma
    benım sorunuma yanıtsız kayıtsız kalmanın getirece tek şey başarısızlıktır kişilerin sayfalarda yazıyor oku oradan bul demeleri bir çözüm değildir
    çözüm:bilen bilmeyene yardımcı olacak yol gösterecek bilgi paylaştıkça çoğalır yoksada burada 2 - 3 kişi kendi aralarında mesajlaşır durur o yüzden benım gibi yeni katılanlara yardımcı olup bu bayrak yarışına yeni neferler kazandırmak lazımdır diye şünüyorum aksi taktirde bizim çocuklarımızda bizim gibi amarikan beslenme ürünleri yiyip onların sporcularının resimlerini duvarlara asmaya devam eder
    teşekkürler
     
  6. sarc4stic
    Offline

    sarc4stic Özel Üye

    Katılım:
    19 Nisan 2005
    Mesajlar:
    3.239
    Beğenileri:
    2.261
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Satış Temsilcisi
    Yer:
    Istanbul
    :eek: Üstüne bastığın noktalar doğru bir şey diyemem ama yeni katılan üyelerde üzerlerine düşeni yapmıyor, kuralları okumadan başlık açmayın diyoruz, herkes okumadan direk açıyor. Foruma üye oluyor sonra "boyum bu kilom bu bana program", "diyet yaparken ne kadar su içmeliyim", "şunla şunu karıştırın yağ yakarsınız" vs... Burada bizim suçumuz yok herhalde, hafif dikkatli biri sayfanın en üst tarafındaki "Arama" tuşunu görür ve yazacağı şeyi önden bir aratır daha önce konuşulmuşmu diye. Ki bunlar basit şeyler diyet yaparken kaç litre su içilmesi gerektiği bu kadar kapsamlı bir forumda en az bir kere sorulmuştur herhalde...İnsanlar kolaya kaçtığı sürece bunun önüne başka türlü geçemeyiz. Tavsiyen varsa bunlarla ilgili bekliyorum.
     
  7. The Barabarian CoNaN
    Offline

    The Barabarian CoNaN Üye

    Katılım:
    3 Şubat 2006
    Mesajlar:
    41
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    kuaför
    Yer:
    istanbul
    Doğru Beslenme üzerine güzel bir makale..

    Yaşamayı ve sevdiklerinizi seviyorsanız mutlaka okuyun!!!!!!!!
    Çapa Üniversitesinde genel cerrah olan Prof. Dr. Kenan Demirkol (Bende
    tanırım doğru vallahi) ile
    yaptığımız bir görüşmenin içeriğini sizlerle paylaşmak istedim.
    Adı geçen tıp adamı son bir kaç yılını “Doğru Beslenme” konusuna ayırmış,
    hatta bu konu ile ilgili bir vakıf kurmuş ve gençleri bilgilendirmek
    üzere eğitmenler yetiştirmeye başlamış, bir de bu konu ile ilgili kitap yazmış.
    Bu kadar reklamdan sonra size iyi okumalar.
    Belki işinize yarar.
    Kanser konusunda istatistikleri tutulan en güvenilir data A.B.D’inde var.
    Bağırsak kanseri; her 20 kişide bir
    Göğüs Kanseri; her 8 kadında bir

    Kadında en çok görünen kanser türleri;
    1.Göğüs K.
    2.Bağırsak K.
    3.Rahim K.

    Erkekte en çok görünen kanser türleri;
    1.Prostat K.
    2.Akciğer K.
    3.Bağırsak K.

    Bu verilerden anlaşılacağı gibi kadında çok sık rastlanan rahim kanseri,
    bağırsak kanserinden daha düşük orana sahip, erkeklerde ise 3. sırada.
    Ancak tüm kanserler içinde beslenme ile %70, 5 yılda bir yapılan
    kolonoskopi
    ile %95-99 arası önlenebilen tek kanser türü.
    Kolonoskopi yapılmasının nedeni, bağırsakta iyi huylu bir polip olarak
    başlayan bu hastalık 7-8 yılı içinde kötü huylu bir tümöre dönüşüyor. Bu
    nedenle 5 yılda bir yapılan kolonoskopi bu hastalığı çok yüksek bir
    oranda

    önleyebiliyor.

    Kanser oranının artması tüm dünyada 1900 lerin başına denk düşüyor.
    Araştırmalar bu dönemdeki 2 olaya bağlantı gösteriyor;

    1. Modern un fabrikalarının kuruluşu:
    Yediğimiz ekmekte ki un partiküllerinin oldukça kalın olması gerekiyor. Çok işlem görmüş, çok öğütülmüş buğday yerine kırık buğdaylı ekmek yemek hem bağırsaklar için hemde kilo açısından daha yararlı.
    Francala ekmek yerine marketlerde satılan ‘Doygun Ekmek’ in çavdarlı ekmeği, ya da tam buğday ekmeği, veya İstanbul Halk Ekmeğin köy ekmeği piyasada olan ekmeklerin içinde en sağlıklıları.
    Evde yapmak isterseniz; ½ kg tam buğday unu+300gr ince bulgur+100gr keten
    tohumu karıştırarak tam doğru kıvamda ekmek yapabilirsiniz.
    2. Margarin:
    Evinize ASLA girmemesi gereken bir gıda maddesidir. Öbür adına ZEHİR
    diyebilirsiniz.
    Bunun yerine tereyağı (her gün bir ekmeğe sürülecek kadar tereyağı
    tüketebilirsiniz; 10-20 gr. kadar) ve Zeytinyağı tüketmelisiniz.
    • Vücut için yararlı olan maddelerin en başında Omega 3 geliyor.
    Omega
    3 ün
    en çok bulunduğu gıdalar:
    Keten tohumu: Bunu günlük 25 gr (Tepeleme çorba kaşığı) kadar tüketmeniz
    gerekiyor. Ancak yemeden önce dış kabuğunun kırılması gerekiyor, yoksa
    bize
    yeteri kadar faydası olmuyor. Yemeden önce kahve makinasında öğütüp,
    sonra tüketmemiz ve de gün içinde keten tohmunun görevini yapabilmesi için yeterli
    derecede su içmemiz gerekiyor. Keten tohumunu günlük öğütmeliyiz, 24 saat
    içinde bayatlıyor.
    Soya Fasulyesi
    Soya filizi
    Koyu yeşil yapraklı tüm sebzeler
    Domates
    Balıklar: Lüfer, Somon
    Yumurta • Doymamış(sıvı) yağların içinde Omega 3, Omega 6, ve Omega 9
    bulunuyor.
    Zeytinyağında Omega 9 var.
    Bunun yanısıra mısırözü, ayçiçeği, fındık yağlarında ise yüksek miktarda
    Omega 6 var.
    Vücudumuz için çok yararlı olan Omega 3 ün EN BÜYÜK DÜŞMANI Omega 6 dır.
    Aldığımız gıdalardaki yararlı Omega 3, eğer gerektiğinden fazla Omega 6
    almış isek vücudumuz tarafından kullanılamaz.
    Örneğin Omega 3 almak için yediğimiz balığı ayçiçek yağında kızartırsak o

    balığın faydası bize değil;
    Doğada omega 3 ve Omega 6 oranının kaç olduğunu araştıranlar, yumurta da
    bu
    oranın 1:4 olduğunu bulmuşlar. Bizimde diyetimizde buna dikkat etmemiz
    gerekiyor.
    Omega 6 açısından zengin olan gıdalar (Yemememiz gereken yada az yememiz
    gereken Gıdalar):
    Zeytinyağı dışındaki tüm sıvı yağlar
    Margarin
    Fındık-Fıstık
    Ceviz
    Nutella (fındık yağı var)
    Yapılan araştırmalarda vücuttaki Omega 6 oranı arttıkça, göğüs, bağırsak
    ve
    prostat kanserine yakalanma oranlarının arttığı gözlenmiştir.

    • Haftada 30-40 çeşit bitki tüketmemiz gerekiyor.
    Çoğunlukla toprak kökenli bitkileri tercih etmeliyiz.
    Örneğin salataya koyacağınız domates, salatalık, nane, fesleğen, roka,
    dereotu, maydanoz, turp... ile bu 40 çeşidin önemli bir miktarını
    karşılayabilirsiniz.
    Günlük tüketmemiz gereken miktarlar:
    400 gr. Sebze
    200 gr. Meyve
    125 gr. Et
    Su

    • Demir için hergün kırmızı et tüketmeliyiz.
    Kırmızı eti tükettiğimiz gün yumurta yememeliyiz;
    1 dilim et = 125 gr veya 1½ yumurta

    • Günlük içmemiz gereken SU miktarı:
    Bu kişiden kişiye göre değişir. 1.80 cm boyutlarında 80 kg ağırlığındaki
    kişi ile 1.55 cm boyutlarında ki kişinin su ihtiyacı aynı olmaz.
    Bilmemiz gereken ‘Altın sarısı işemek bizi zengin etmez’. İdrarımızın
    renginin ve kokusunun olmaması gerekir.

    • Yanık olan hiçbirşeyi yememeliyiz; yanık ekmek, yanmış
    sucuk....

    • Kömür mangalı kullanmamalıyız. Etin yağı kömüre damlar, yanar
    ve 40
    farklı
    kansorejen madde ete yapışır. Bunun yerine granit taş tercih edilmeli,
    kesinlikle etin yağı kömüre akmamalı ve kömürün yanarken oluşan dumanı
    ete
    gelmeyecek. Bu durumda en sağlıklısı Elektrikli ızgara.

    • Balık için en ideali haftada 3 tüketmektir. Ama bu çok mümkün
    olmuyor.
    Ama Omega 3 açısından en zengini.
    Lüfer, Dil, Somon

    • Calcium; Günlük almamız gerek miktar 1000 cl
    Bize öğretilen calciumu süt-peynir-yoğurttan almalıyız. Ancak Bu
    gıdalardan
    günlük calciumu almamız oldukça zor ve zahmetli. Günlük calciumu
    karşılamak
    için 1250 gr. Yoğurt tüketmemiz gerekiyor. Bu miktar süt ve peynir içinde

    aynı.
    Bu gıdaları bu oranda tüketirsek çok fazla yağ almış oluruz. Bu nedenle
    ilk
    olarak
    bu gıdanında yağsız olanlarını tercih etmeliyiz.

    Günlük calcium ihtiyacımızı sebze ile karşılamalıyız.
    400 gr. Maydanoz ile günlük calcium ihtiyacımızı karşılayabiliriz.
    Koyu yapraklı sebzeleri tercih etmeliyiz.
    Peynir ise TÜKETİLMEMELİ! Sadece yağ deposu.
    • Günlük alınması gereken vitaminler:
    Daily Mix Vitamin (GNC-Mega Mix, One A Day, Centrum...)
    Omega 3 (Solgar-Omega 3-700, GNC Omega 3)
    Betacarotene (haftada 2 alınabilir)
    Krom
    Selenium
    Q enzyme 10
    Calcium oyster shell

    • Cola; Mutlaka cola içmek zorundaysanız - aç karnına normal
    cola, yemek yerken veya tok karnına diet cola tercih edilmeli. Tabii ki ilk
    tercihimiz

    SU olmalı.

    • Yapay tatlandırıcı
    Çok tercih edilmemeli.
    Japonya da bir ağacın yaprağını bu iş için kullanıyorlar; Stevya

    GS dan tünele giderken sağdaki 2. veya 3. sokaktaki doğal ürünler satan
    dükkanda bulunabilir.

    • Alkol tüketimi
    Erkek ; günlük 20 gr. = 1 şişe bira = 1 kadeh şarap
    Kadın ; günlük 10 gr. = ½ şişe bira = ½ kadeh şarap

    Bir günlük alkol tüketimi bu miktarları aşmamalı. Bu miktarlar aşıldığı
    zaman karaciğerimizi yormuyoruz, ZEHİRLİYORUZ. Bu nedenle ‘ertesi gün içmem, karaciğerimi, vücudumu dinlendiririm’ düşüncesi de sadece kendimizi
    kandırmak olur.

    • Gofret, bisküvi
    YASAKLANMALI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    (Ülker’in tüm fabrikaları kapatılırsa Türkiye’nin doğru beslenmesine hiç bir
    negatif etki gelmez)

    • İLLAKİ atıştırmak ve zararlı birşeyler yemek istiyorsanız
    BITTER
    ÇİKULATA
    tek tercihiniz olmalı. Kanser, yüksek tansiyon, damar sertliği, şeker, kalp hastalıkları artık
    bir
    başlık altında inceleniyor ;
    Syndrome X (metabolik syndrome) = İnsulin direnci Hastalığı (Hücrelerdeki

    insulin değerinin bozulması)
    Tüm bu hastalıkların 2 önemli nedeni var:
    1. Omega 3 vs Omega 6 oranının bozulması
    Vücuttaki hücre zarlarında yeterli oranda Omega 3 olmalı, bu şekilde
    daha
    dayanıklı hücre yapısı olur. Bu nedenle omega 3/Omega 6 oranına dikkat
    etmek gerekir.
    2. Glisemic Index: Kan şekerini yükseltme katsayısı
    Basit şeker yeme - patates ye ; doğru diye bilinen büyük yalan

    • Türlü gıdaların kandaki şekeri yükseltme eğrisini belirlemek
    için
    yapılan
    araştırmada doğru bildiğimiz birçok yalnış bulunmuş.
    Glisemic index yükseldikçe besinin zararı da yükseliyor.
    Örnek; Beyaz ekmek, makarna, beyaz pirinç, patates, dondurma
    Bu besinleri Glisemic Index açısından en zararlıdan en az zararlıya doğru
    dizmemiz gerekirse
    1.Beyaz pirinç G.I.: 160
    2. Patates G.I.: 130
    3. Beyaz Ekmek G.I.: 80
    4. Dondurma G.I.: 70
    5. Makarna G.I.: 55
    Glisemix indexin 70 ve altında olması sağlığımız ve beslenmemiz için
    ideal

    olanı.
    Beyaz pirinç, beyaz ekmek ve patates vücudumuza girdikten sonra 1 saat
    içinde glikoz üretir. Vücut bu glikozu içine almak için insülin üretir,
    ve
    bu glikozu enerji olarak depolamak için şeker depolarına götürür. Ancak
    vücuda ağır ağır değil hepsi bir anda verilen glikoz vücudun bir anda
    depolayacağından çok fazla gelir. Vücutta bunu hemen yok etmesi
    gerektiğinden yağa dönüştürür VE POPOLARIMIZ BÜYÜR. Birde buna rağmen
    kısa

    sürede açlık hissederizzzzz.

    Bu nedenle her zaman daha sert buğdaydan yapılmış gıdaları tüketmeliyiz.
    Bu
    gıdalarda glikoz çok yavaş bir şekilde kana karışır, ve vücud bu glikozu
    enerji olarak depolayabileceği zamanı bulur.
    Ayrıca çok daha uzun süre tok tutar.
    Bu nedenle futbolcular maçtan 3 saat önce makarna yerler.

    Pirinç yerine bulgur tercih etmeliyiz; dolmalarda, z.yağlılarda bulgur
    kullanmalıyız.
    Pirinç unu ASLA kullanmamalıyız.
    Sütlü tatlıları hafif zannetmemeliyiz.
    Patates yiyerek çok hafif yediğimizi düşünmemeliyiz.
    Makarnadan da (çok yağlı ve kremalı olmadığı takdirde)
    çekinmemeliyiz;
    Bir kaç tane daha Glisemic index belirtmek gerekirse
    Kabuklu/kepekli pirinç 90
    Mercimek 22
    Bulgur 45
    Kepekli makarna 50

    Mercimek çorbası, Nohutlu veya mercimekli bulgur pilavı çok doğru
    gıdalar.
     
    FREELEO bunu beğendi.
  8. gokhanalpan
    Offline

    gokhanalpan Üye

    Katılım:
    19 Haziran 2006
    Mesajlar:
    128
    Beğenileri:
    56
    Ödül Puanları:
    0
    Düzenli beslenme ancak Rafine şeker yasaklanırsa..

    Glisemic index kavramı gerçekten büyük bir mucizedir ayrıca yanlış beslenme rafine şekerin icadından sonra ortaya cıktı.

    YASAKLANMASI GEREKEN BİR ŞEY VARSA RAFİNE ŞEKERDİR

    zor değil yani insanı tatliya şekere saçma sapan beslenmeye iten hep bu gereksiz şeydir yani turkiyedede yanlıs beslenmenin olması obezitenin olması hep bu şeker yüzünden gunde ortalama 7-8 bardak cay içen bir insan her seferinde fincanına 4 tane şeker koyuyor 1-3 saatte bir insulini delirtip tatlı krizlerinegirmesi normaldir

    elbette şekerde gerekli ama sabah kahvaltisi ve antreman sonrasında basit şeker alımı faydalı olur başka bir şekilde faydalı olacağını dusunmuyorum :)) Obezitenin bir numaralı sebebi İNSULİNİN DELİRMESİDİR oda basit şekerler sayesinde olur

    Rafine şeker ve saf glikoza donusen yiyecekleri hayatımızdan silmeliyiz silemiyorsak bile özlem oluyorsa haftada 1 kere tüketsek olur
     
    FREELEO bunu beğendi.
  9. sleepy
    Offline

    sleepy Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2007
    Mesajlar:
    844
    Beğenileri:
    643
    Ödül Puanları:
    0
    Nette biraz araştırma yaptım. Bazı kaynaklarda glikozun GI' ini 100 olarak almış ve diğer gıdaları ona göre sıralamış.

    Benim merak ettiğim şu. Glisemik İndeksi 50 olan bir gıda vücuda alındıktan ne kadar süre sonra kullanılmaya başlar?

    50 olarak sormamın özel bir sebebi yok. Sadece karşlaştırma yapmak açısından kolaylık olur diye sordum. Herhangi başka değere sahip bir gıda da örneklenebilir.

    Kaynak: http://www.afiyetle.com/makale.php?mid=330&d=glisemik+indeks+=+gi
     

Sayfayı Paylaş