aynı zamanda şöyle bir yazıda var
Protein ve demir kaynağı olan soya, kemikleri güçlendiriyor
http://www.zaman.com.tr/?hn=95334&bl=kadinaile&trh=20040927
Yüksek protein kaynağı soya fasulyesi et, süt ve peynir gibi hayvansal ürünlerden daha besleyici. Zira 453 gramlık soya ununda, 31 yumurta, 6 büyük şişe süt ve 900 gramlık kemiksiz etin proteini yer alıyor.
Besleyici özelliğiyle dikkat çeken soyadan plastik, mürekkep; hatta beton bile yapılıyor. Tarımda giderek önemi artan soya fasulyesi, hep besleyici özelliğiyle dikkat çekiyor. Soya fasülyesi, yüksek protein kaynağı olmasının yanı sıra zengin demir, çinko, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve B1 vitamini de barındırıyor.
Ziraat Mühendisi Neriman Kara, Türktarım dergisinde yayınlanan yazısında, bütün bu besleyiciliğinin yanında soyadan, plastik, mürekkep, elektrik izolasyonu, beton, çimento, boya, metal kaplama, inşaat malzemesi, yer karosu, macun, şampuan, sabun ve deterjan olarak da yararlanıldığını anlatıyor. Kara, Büyükbaş hayvanların, kanatlı ve su hayvanlarının yem ihtiyacını karşıladığını, soya küspesinin ise arı, balık, tilki, besi, süt, tavuk yemi, buzağı ve kedi-köpek maması ile protein konsantreleri gibi pek çok alanda kullanıldığını dile getiriyor.
Soya proteininin çocuk ve yetişkinler için gerekli olduğunu söyleyen Kara, Önemli protein ve demir kaynağı olan soya, kemikleri güçlendiriyor. Bilim adamları, soya tüketilen Asya ülkelerinde osteoporozdan (kemik erimesi) kaynaklanan kemik kırılmalarına, Batılı ülkelere oranla daha az rastlandığını belirtiyor. diyor.
Ziraat Mühendisi Kara, soyanın, inek sütüne alerjisi olanlar için vazgeçilmez bir protein kaynağı olduğunu dile getirerek, Kolayca sindirilebilen, kolesterol içermeyen soya ürünleri, diyet yapanlara da öneriliyor. İçerdiği B1 vitamini ete göre daha yüksek olduğundan ayrıca, kalsiyum, demir, çinko, fosfor, magnezyum içerdiğinden sağlıklı yaşam için önemle tavsiye ediliyor. bilgisini veriyor.
Doğu Asya ovalarında keşfedilen soya, yüzde 38-40 gibi yüksek oranda protein barındırıyor. Süt, yoğurt, peynir, kemiksiz et, bebek maması, dondurma, pasta, margarin, makarna ve kahve gibi gıda maddeleri haline getirilebiliyor.
Soya kolesterolü düşürüyor
Soya unu ve yağının yapısındaki şeker kana karışmadığı için, kolesterole neden olmuyor, aksine düşürüyor. Kemik erimesi, hafıza kaybı, menopoz, şeker hastalığı ve böbrek rahatsızlıklarına iyi geliyor. Kadınlık hormonunu (östrojen) yükseltiyor. Meme ve prostat kanserine karşı koruyor. Yaşlanma etkilerini geciktirerek, özellikle cildin kırışmasını yavaşlatıyor. Kırmızı et gibi damar sertliği ve kalp krizine de yol açmıyor.