Sporu bırakınca kasların eski haline dönmesi büyük oranda genetikle alakalı, Arnold'ın bazı resimleri vardır ki, adam inanılmaz incedir, şaşırırsınız, kendiside demiş, ben idman yapmadığım zaman incelmeye yatkın bir yapım var diye, bu yüzden kendisini ekto-mezomorf olarak tanımlıyor.
Elbette mezomorfik yapısı çok kuvvetli, ancak vücudu uyarım almadığı zaman süratle ölçü kaybediyor.
Kimisi böyle değil, yılllarca idman yapmasa bile kas kütlesini koruyabiliyor.
Ancak bildiğim kadarıyla, ağır ve orta tekrarlı idman yapan sporcularda ve haltercilerde (Naim Süleymanoğlu gibi) kas kaybı çok daha az oluyor.
Bunun sebebi ağır idmanların kas liflerini kalıcı olarak büyütmesi.
Okuduğum kaynak ezberimde değil, ancak bana mantıklı geliyor, bu sadece halter sporuyla ilgili değil, yüz metre sporcularıda, sporu bıraktıktan sonra bile kas kütlelerini koruyorlar gördüğüm kadarıyla, çok sert ve patlamalı idman yaptıkları için olsa gerek.
Ancak herşeyin başı genetik, Mike Mentzer, ölmeden önce perişan haldeydi, ancak kalfları ve önkolları o berbat halinde bile sıradanın çok ötesindeymiş, sebebi genetikten başka birşey olamaz, daha 15 yaşında bile o bölgeleri çok iyiymiş, onu hayat boyu bırakmamış doğuştan gelişmeye müsait bölgeleri.
Ancak sıradan genetikli, çok ağır idman yapmayan birisi, büyük azimle 46 kol yaptıktan sonra sporu bırakırsa, kollarını idmansız 40 seviyesinde zorlukla tutar diye düşünüyorum, sıradışı birisi 43 civarında tutabilir belki.
Bu nedenle bu sporu bırakmayı düşünmemek lazım

En kötüsü, haftada 2 kere idman yapmak.
Korumak ilk olarak ortaya çıkarmaktan çok daha kolay.
Yani 180 kg. bench press'e ulaşmak çok zor, ama onu korumak çok zor değil.
Son olarak o örneği vermiş olayım.