Bal Yemek

Merhabalar,
Forumdaki ilk mesajim olacak bu ve ayni zamanda ilk sorum. Canim tatli cektiginde kendimi bal ile avutmaya calisiyorum. Yani olabildigince sekerden kacmaya calisiyorum. Acaba bali makul miktarlarda yedigimizde herhangi bir sorun ile karsilasir miyiz? Ayrica bal yemek ile baklava yemek arasinda yarar/zarar karsilastirma yapilirsa ikisi de seker icerdiginden zararli midir? Yardimlariniza ihtiyacim var.
Simdiden cevaplar icin tesekkurler.
 
balı dogal secersen abartmadıgın sürece sorun yok ama öyle her aklına geldiginde yememelisin baklava ise tamamiyle yag ve seker demek üstelik basit seker ve cok kalori icerir yememek en iyisi
 
balın içinde de şeker vardır.

bal doğal olması ve içerdiği vitaminler bakımından baklavaya göre daha sağlıklı ve besleyicidir.

karatay diyeti öncesinde balın sindiriminin yavaş olduğu (bu bizim için iyi bir şey) söyleniyordu. Ancak karatay diyetine göre bal tüketilmemesi isteniyor.

bu konu şu sıralar muallakta. karar senin..
 
balderesi balı hehe:D şikayetimvar.coma bir girin kaç sayfa şikayet var oku oku bitmiyor sakın diyorum almayın.

markette satılanalrda bal değil zaten şekerden başka birşey değil eğer market balıysa yeme

canın tatlı çekiyorsa sütlü tatlı tüket daha hafiftir.

balında faydasını merak edıyorsan googlede arat onun şekerı dıger şekerler gıbı degıl bal şifadır ama gerçek bal ise oda dağda bulursun zaten gerçek balı kim satarki satanda kg sini 100 den aşağı satmaz
 
tatlı cekmesi zaten baslı basına bir sorun

canın tatlı cektigi zaman yemeyerek bu istegini kırmalısın belli zaman sonra alısıyor insan
 
Bal Aydin'dan gelen ozel bir bal. Dogal bir bal oldugu kesin. Ancak gene de faydali mi zararli mi bilemedim, size sormak istedim. Cok yemiyorum zaten. Haftada 3-4 tatli kasigi...
 
Çok güzel başlık olmuş, bu başlıkta balı tartışalım ve faydalı bir tartışma çıkartalım arkadaşlar ;)

Dediğim gibi her ne kadar hızlı Kh ların zararlarını bilsem de, bu bal mezvu benimde çok aklıma takılıyor ;)
 
gercek bal tabii ki cok faydalı bende alıyorum herzaman kahvaltıda bir tatlı kasıgı kadar tüketiyorum sonucta gercekte olsa seker iceriyor o yüzden dikkatli tükettigin sürece sorun yok
 
Bal Aydin'dan gelen ozel bir bal. Dogal bir bal oldugu kesin. Ancak gene de faydali mi zararli mi bilemedim, size sormak istedim. Cok yemiyorum zaten. Haftada 3-4 tatli kasigi...
bal faydalı olmasa kurani kerimde şifa kaynağı olduğu yazılmazdı bu kadar basit bir soruyu nasıl soruyorsunuz balın şifa kaynağı olduğunu ilkokul çocuğuda biliyor gogolede neden balın faydalarını aratmıyorsunzu daha tatmın edıcı cevaplar alırsın

http://blog.milliyet.com.tr/balin-faydalari--/Blog/?BlogNo=15094

bir bal o kadar ahmetli bir ürünki bulunmasıda en zor besinlerden birisi gerçek bal gerçekten herkez bulup tüketemez hele o balparmak hepsi hikaye balıns erii üretimi yapılamaz çiçek yetişmez
 
Son düzenleme:
balin zararlari diye arat sende kendini bilgilerle tatmin etmis olursun :)

Kuranin indigi yillardaki gibimi duruyor bal aynimi acaba :)

Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 20:06 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 19:58 ----------

sayin bilgili arkadaslar

balda olupta diger gida maddelerinde olmayan vitamin mineral amino asit olarak ne vaR

Bir zahmet onuda aciklayin
 
balin zararlari diye arat sende kendini bilgilerle tatmin etmis olursun :)

Kuranin indigi yillardaki gibimi duruyor bal aynimi acaba :)

Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 20:06 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 19:58 ----------

sayin bilgili arkadaslar

balda olupta diger gida maddelerinde olmayan vitamin mineral amino asit olarak ne vaR

Bir zahmet onuda aciklayin
Gene triplere girdi sana ne oluyor her şeye muhalefet oluyorsun market balından bahsetmiyoruzki saf dağda kendi yetişen baldan bahsedıyoruz balın faydasınımı öğretıcem bu yaşından sonra sana git neye ınanıyorsan ona ınan herşeye muhalefet olma varsa bılgın ortaya koy uzatma fazla
 
ben bilgi soruyorum fikir sahibi olduguna gore bilgin de olmali

Bal da olup diger gidalarda olmayan vitamin mineral amino asit v.s nedir bu balin kendine has ozelligi

Dag bali dogal bal yada yabanci bal

Baldaki ozellik ne yazarmisiniz
 
Son düzenleme:
-bal sindirilmesi ,sahte de olsa,yani seyreltilse dahi şekere göre çok daha elverişlidir...mide de rahatsızlık yaratması çok daha azdır...

-bal ,su ile karıştırılıp seyreltilerek mükemmel bir "serum " olur...

-kan şeker seviyesi ayarlamalarında seyreltik şekilde uzun süreli dimnalarda "elektrolitik denge açısından da mükemmel takviyedir...

** tabi ki diabet omayanlara!...)

** "polen " miktar az da olsa protein kaynağı oarak da değerlendirilebilinir...diğer ,maddeler yanıs sıra...
 
evet ercan beyde

Balda olup da diger maddelerde olmayan mucizevi besin nedir

Cevap verirmisiniz
 
Balı bildiğimiz şekerden ayıran çok önemli bir fark vardır. Şeker ancak sindirim sisteminde değişime uğradıktan sonra kana karışırken bal sindirime gerek olmadan çok süratli bir şekilde kana karışır. Dolayısıyla bal insan vücudunun en yüksek derecede ve en hızlı biçimde faydalanabileceği bir gıdadır. Ilık su ile karıştırılan balın birkaç dakika içinde vücuda enerji verdiği tespit edilmiştir.
Balın içinde minerallerin, şekerlerin ve birçok vitaminin yanı sıra az miktarda bir takım hormonlar, çinko, bakır ve iyot da vardır.


kaynak vikipedi.


Eskiden bal içerisinde vitamin olmadığı veya çok az olduğu düşüncesi hakimdi fakat kimyasal ve biyolojik araştırma metodları geliştirildikten sonra bal içerisinde çeşitli miktarda, tiamin, riboflavin, askorbik asit, piridoksin, pantotenik asit, niasin ve az miktarda biotin, folik asit tespit edilmiştir.


Bal içerisindeki minarellerin miktarı %0,02 ile %1,0 civarındadır. Bu minareller Potasyum, klor, kükürt, kalsiyum, sodyum, fosfor, magnezyum, silisyum, demir, mangan ve bakır’dır. Bunlar içerisinde potasyum, kalsiyum ve fosfor fazla bulunmaktadır.


Çeşitli araştırmacılar bal içerisinde az miktarda albuminoidlerin ve protein yapı taşları durumunda olan amino asitlerin olduğunu tespit etmişlerdir.


vikipedi.


Bal en az 3000 seneden beri birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılmıştır. Yakın zamanda yapılan bilimsel araştırmalar balın mucizevi etkilerini göz önüne sermektedir. Balın antiseptik/antimikrobiyal, osmotik, hidrojen peroksit ve asiditesine bağlı çok çeşitli iyileştirici etkileri olduğu saptanmıştır.Böbrek hastalıkları(Böbrek yetmezliği)tedavilerinde cok önemli bir yere sahiptir

Bal temel olarak iki monosakkaritin yoğunlaşmış bir karışımıdır. Bu karışımda su etkisi az olduğu için yani su moleküllerinin çoğunluğu monosakkaritlere bağlı oldukları için mikroorganizmaların hayatta kalmasını sağlayacak nemden ve sudan yoksundur. Böylelikle balda hiçbir mikroorganizma canlı kalamaz. Bunun içindir ki bal, asırlardır yanık, yara ve deri ülserlerini iyileştirmek için kullanılmıştır.

Balın yüksek şeker oranı, hipertonisitesini arrtırdığı için etrafındaki bakterilerin suyunu hipertonik alana çekip bakteri hücrelerinin büzüşmesini sağlar. Bir antiseptik olarak balın metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) gibi dirençli bakterilere karşı etkili olabileceğini savunan araştırmalar mevcuttur. Bal içindeki hidrojen peroksit, tıbbi olarak kullanılan hidrojen peroksite üstündür. Balın içindeki hidrojen peroksit faal hale sulandırma sonucunda gelir. Yani, bal yara üzerine sürüldüğünde hidrojen peroksit yavaşca vücut sıvıları tarafından sulandırılarak etkili hale geçer. Hem yavaş olarak etkinlik kazanması hem de tıbbi hidrojen peroksitten daha düşük bir yoğunlukta bulunması balın mikropları öldürüp vücudun hücrelerinin zarar görmemesini sağlar.

Bal pH'ı 3.2 ve 4.5 arasında olduğu icin enfeksiyondan sorumlu bakterilerin çoğalmasını önler. Bal içinde birçok polifenol yani doğal antioksidan olarak işlev gören madde barındırdığı için uzun dönem tüketimi sonucu kanseri önlediği bildirilmiştir. Ayrıca, içindeki demir vücuttaki zararlı oksijen radikallerini zararsız hale getirir. Araştırmalara göre bal aynı zamanda bağırsaklardaki probiyotik bakteri florasını çoğaltabildiği için bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi kolesterolü düşürmekle beraber sindirimi kolaylaştırır ve kolon kanserini önlemede

vikipedi.

Bal üretimi çok büyük bir çaba gerektirir. Örneğin ½ kg ham nektarı toplamak için 900 bin arının bir gün boyunca çalışması gerekir. Toplanan bu nektarın ise ancak bir kısmı bala çevrilebilir. Çiçeklerdeki nektardan elde edilen balın miktarı tamamen getirilen nektarın şeker konsantresine bağlıdır. Bal sıradışı bir etkiye maruz kalmadıkça asla bozulmaz. Zaman faktöründen etkilenmez.


Gerçek bal, her derde deva
Mideye kuvvet verir.
Çocuklara zeka verir.
Tansiyon düşürür, iştah açar.
Doğal diş macunudur, kansızlığı giderir.
Alaca hastalığının şifasıdır.
Kabızlığa iyi gelir.
Damarları açar, romatizmaya ve alerjiye faydalıdır.
Ağrı dindirici özelliği vardır.
Cildi yumuşatır, saçları besler, göze faydalıdır, yara iyileştiricidir.
İshali keser, zayıflatıcıdır.
Ülser ve mideye oldukça faydası vardır.
Nezle ve öksürüğe iyi gelir.
Kalp çarpıntısı için faydalıdır.
Sedef, sarılık ve beyin hastalıklarında kullanılır. Alerjik vakaları önler.
Gözün görme gücünü kuvvetlendirir.


Kolayca sindirilir: İçindeki şekerlerin bir başka cins şekere (fruktozun glikoza) dönüşebilme özelliği sayesinde bal, yüksek miktarda asit içermesine rağmen, en hassas mideler tarafından bile kolaylıkla sindirilir. Aynı zamanda bağırsakların ve böbreklerin daha iyi çalışmasına yardımcı olur.

Süratle kana karışır; hızlı bir enerji kaynağıdır: Bal ılık suyla karıştırıldığında 7 dakika içinde kana karışır. İçerdiği serbest şekerlerden dolayı beynin çalışması kolaylaşır. Yapılan son araştırmalara göre, şekerlerin bu kendine has karışımı yorgunluğun giderilmesinde en etkili yöntemdir ve atletik performansı artırmaktadır.

Kan yapımına destek olur: Bal, kan yapımı için vücudun gereksinim duyduğu enerjinin önemli bir bölümünü karşılar. Ayrıca kanın temizlenmesine de yardımcı olur. Kan dolaşımını düzenleyici ve kolaylaştırıcı yönde etkisi vardır. Damar sertliğine karşı önemli bir koruyucudur.

Antimikrobiktir: Antimikrobik etmenler belirli bakterilerin, mayanın ve küfün büyümesine engel olur. Balın, bakterinin barınmasına olanak tanımayan özelliği "inhibine etki" olarak adlandırılır.

Antioksidandır: Sağlıklı yaşamak isteyen herkesin özellikle antioksidan tüketmesi gerekir. Antioksidanlar, hücrelerde normal metabolizmanın zararlı yan ürünlerini temizleyen bileşenlerdir. Balın içeriğinde de güçlü antioksidanlar mevcuttur: Pinocembrin, pinobaxin, chrisin ve galagin. Bunlardan pinocembrin, yalnızca balda bulunan bir antioksidandır.

Vitamin ve mineral deposudur: Bal, fruktoz ve glikoz gibi şekerlerin yanı sıra magnezyum, potasyum, kalsiyum, sodyum klorür, kükürt, demir ve fosfor gibi mineralleri de içerir. Nektar ve polen kaynaklarının niteliklerine göre değişmekle birlikte, balda B1, B2, C, B6, B5 ve B3 vitaminleri bulunmaktadır. Ayrıca bakır, iyot, demir ve çinko da az miktarlarda bulunur.

Yaraların tedavisinde kullanılır: Balın havadan nem çekebilme özelliği, iyileşmeyi hızlandırarak yara izi kalmasını önler. İyileşmenin gücünü artıran kolajen liflerinin üretimini hızlandırır. Balın, yaranın etrafındaki şişkinliği azaltan antienflamatuar bir etkisi vardır, bu aynı zamanda hissedilen acıyı da azaltır.


googleye balın faydası yazınca yüzlerce sayfa bllgii çıkıyor bunları buraya kopyalamanın pek anlamı yok balı herekes ne kadar faydalı olduğunu çocuk yaştan biliyor zaten durup burda balın tartışılması bile komik.


heldic sen şeker yemıyorsun dıye konuyu bulandırmaya çalışma eski konular gibi gene polemik çıkmasın buna dikkat edelim

bu konunun uzatılmaması adına ben daha fazla bu başlık altında mesaj yazmak istemiyorum merak eden gogolede aratsın balın faydasını öğrensin yüce kitabımızdada balın şifa kaynağı olduğu bize bildirilmiş 1400 yıl önce nasıl yapıldığıda bildirilmiş tutup balın zararlı şey olduğunu tartışmak anlamsız bana göre böyle kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
ya arkadasim ben tek soru soruyorum bana olmadik seyler kopyalayip yapistiriyorsun


Bal da olup da diger gidalarda olmayan besin maddesi nedir bir zahmet yazarmisiniz
 
Balın benim de en dikkatimi çeken ve beni şaşırtan özelliği şu osmotik ve antiseptik özelliğinden dolayı sürekli doğal kalması, bozulmaması ve üstünde bakteri-mantar üremesine izin vermemesi...
Nem tutmuyor çok mucizevi ve garip bir besin, üzerinde mikro canlı yaşamasına bile izin vermiyor!
Belki bir ihtimal sadece virüs yaşıyor olabilir onlar da tam canlı olmadıkları için belki...

Yani balı sanki günümüz teknolojisi ile dahi yeterince bilmiyoruz gibi geliyor bana ;)

Bu besine bu kadar ilgi duymamın bir sebebi de Newtonun teorisini 150 sene sonra yıkmayı başaran mucize insan Albert Einstein ın bal ve arılar hakkında ki sözleri ;)

Eleştiriler şahıslara değil savunulan düşüncelere yöneltilirse polemik olmaz arkadaşlar forum kurallarına uyalım ;)
 
zeuss soru sorduklari zaman cevap veriyoruz olur veya olmaz



Ben bir soru sordugum zaman 10 tane soru ama cevap veremiyolar soruya soru ile cevap ne kadar sacma

Alin bu konu balda olup diger gidalarda olmayan besin maddesi nedir

Varsa paylasin bizde yiyelim
 
Back
Yukarı