sitede olsun orda burda, salonlarda hep görüyoruz herkesin kafasında fazla çalışmak fazla kas getirir düşüncesi var. en başda hepimizde olmuşdur bu durum mağlum ne kadar kasa idmanda kan pompalarsak ( şişirsek ) o kadar güzel sonuç elde ettiğimiz düşünülür. kas idmanda şişer büyük gözükür neyle kasa pompalanan kan ile idmanda yapdığımız işlem ney kası deforme etmek( aşındırmak-uyarmak) yani düz mantık hepimiz biliyoruzki idmandaki amaç olan kası aşındırmak biz bu kası beslemediğimiz zaman kas kendini yeniliyor ve bundan sonraki saldırılara karşı daha güçlü, dayanıklı çıkmak için zamanla bu kale duvarını kalınlaşdırıp 1 duvar daha örüyor. ve bu böyle devam ediyor.
evet bazı amatör sporcuların idmanları çok aşırı geliyor.sitedede çok gördük birçok bilinçsiz hoca örn. bi göğüs idmanında 20-24 set yazıyorlar. bunun ne kadar saçma bişey olduğunu tabiiki hepimiz bilipde uyarıyoruz arkadaşları ama şuda varki ciddi derecede fazla set ve hareket gire sporcu var.
özellikle avrupalı bir sporcunun ağzından küçük adele 12 set max, büyük adele 16 set max, haftada tek adele olmak şartıyla. çift adele çalışılan dönemlerde bu idman sistemi değişiyor ve 16 set 12 sete düşüyor büyük kasda küçük kas grubuda buna göre düşüyor. bu kişinin günlük aldığı 2.5 kilo bufalo eti kırmızı ve1 kilo tavuk eti (beyaz et) yediğini söylüyor. şimdi çıkıpda o kadar et yerse bu adam yağlanır diyenler çıkacağından adamın kaç ünite growth hormon ve ne kadar anabolizan kullandığını düşünün. yani alınan protein kullanılıyor. eee bu adam bu beslenmeye bu kadar set uygularken gidipde herkes için aynıymış gibi gördüğümüzü uyguluyoruz bizde.
yeni başlayanların günlük 3 adele çalışması vs. ayrı tutulmalı tabi. bunda hepimiz hemfikiriz. ama belirli bir spor geçmişi olan amatör sporcuların gidipde ufacık bir kas gurubu olan bicepse 15 16 setle vurmaları fazla gelişim burda duruyorbu sefer. plato diyoruz bizde buna ama beslenmeye göre idmanı ayarlamak, mantıklı olan. örn. bicepsde 200 gram protein alımında 10 set girilirken 300 e çıkarıldığında 12 sete çıkarmak gibi.
bir örnek daha fst7 sistemini çok araşdırdım. biliyoruzki jay cutler ı olympia yapan sistem olarak geçdi heryerde. jay cutlerin bu sene aldığı growth hormon 40 unite imiş. bu programları zaten kendimize göre uyarlıyoruz nette arama yapıldığında fst7 sisteminde biceps ve triceps bir ayrı birde omuz ve göğüsden sonra çalışdırılıyor. minimuma indirerek yapsakda aldığımız protein bu gibi idman sistemlerini karşılayacak düzeyde değil. bir üye muscledude olması lazım yazmışdı fst7 başlığında herkezin uygulayabileceği bir sistem değil ne kadar minimuma indirilmiş olsada ciddi bir program ve bir o kadarda beslenme istiyor.
sonuç olarak büyümek için girilen setler ortalama olarak şu şekilde biz amatörler için
biceps: 10-11 set
triceps: 10-11 set
göğüs: 12-14 set
omuz: 12-14 set
kanat: 13-15 set
bacak: 15-16 set
haftada tek adele olarak uygun görülenset sayıları. ağar ve şiddetli idman,set araları 45 sanıye dınlenmelı max pump u yakalamak önemli olan. yoksa 20 set bicepsde girsen manita idmanlarında zaten 2 saatte o çalışılan adeleyi şişirmek bile zor. max 30 dakikadada idmanıbitirmiş oluyoruz . gelişim için bize düşen beslenme ve kasın dinlendirilmesi kalıyor...
Son düzenleme: 15 Nisan 2010