Böbrek Nakli Ve Spor

Merhaba arkadaşlar soracağım konuyu çok araştırdım ancak net bir şey bulamadım. Yazmak için en doğru yeri burası olarak gördüm.

Ben böbrek nakli oldum, özellikle kullandığım ilaçlar karın bölgemde yağlanma ve ödeme neden oluyor. Ayrıca uzun vadede kas erimesi kemik erimesi gibi birçok olumsuz yan etkisi var. Bu sebeplerden spora başlamaya karar verdim. Yaş 30 boy 1.80 kilo 81. Tansiyonum 14:10 seyrediyor.

Başlamadan önce doktorumla konuştum, biz yürüme, yüzme vs. tavsiye ediyoruz ama yapmak istiyorsan kendini çok zorlamadan yap dedi. Şu kadardan fazla kilo kaldırma diyebileceğiniz bir kilo var mı? dedim, kendini zorlamayacak ağırlıkta çalış dedi. Araştırınca nakil olmuş profesyonel aktif futbolcular farklı branşlardan sporcular olduğunu gördüm.

Bende 2 ay önce 2,5 kg’lık ağırlıklarla 6*3 başladım, 2 ayda 12*3 e çıkardım setleri. Bu hafta kiloları 5er kg setleri tekrar 6*3 yaptım devam ediyorum. Sorularıma gelirsek;

1. Benim gibi nakilli spor yapan var mı?
  2. Spor sonrası yarım saat uyku uyumadan kendime gelemiyorum. Ama uyuyunca çok dinç kalkıyorum. Neden olabilir?
  3. Sizce en fazla kaç kg ye çıkmalıyım?
  4. Beslenmeme çok dikkat edemiyorum özellikle protein alımına. Çünkü protein tozu kesinlikle yasak. Ne yapmalıyım?
  5. Önerebileceginiz herhangi farklı bir şey var mı?

Merhaba, öncelikle geçmiş olsun.

Kendim tıp fakültesi 3. sınıf öğrencisi olarak yazacağım buraya. Böyle sorunlarla ilgili forumlardan duyduğunuz bilgilere göre asla hareket etmeyin. Tavsiyem bir spor doktoruna başvurmanız. Böbrek nakli olmuş başka bir adam 200kg deadlift yapıyor olabilir, bu sizin de yapacağınız anlamına her zaman gelmez.
Sporu her şeyden önce sağlığımız için yapıyoruz. Nakil işlemleri risk kabul etmez, iyi bir doktor gözetiminde ve kontroller eşliğinde yapmanız gerekli ne yapacaksanız.
Protein alımı konusu da çok şaibeli. Sağlıklı bir birey dahi kilosunun 2 katına yakın doğal protein tükettiği zamanlarda (supplementleri hiç konuşmuyorum bile) böbrek ve KC fonksiyon testlerinde artışlar gözlemleniyor. Söylediğim gibi; lütfen hiçbir şeyi kulaktan dolma bilgilerle yapmayın. İşin uzmanı insanlara danışın.

Tekrardan geçmiş olsun dilerim.

Kardeşim ilgin ve uyarıların icin teşekkürler. Bunların farkındayım o yüzden çok hafif kilo ile başladım şimdiyse sadece 5 kg ile çalışıyorum. Aşırı artırmayı da düşünmüyorum ama gelişim dağlamakta zorlanıyorum.

Protein tozunu da çok araştırdım, söylediklerine katılıyorum kullanmayı kesinlikle düşünmüyorum. Ama çevremde hızlı gelişen kim varsa protein tozu kullandı bu canımı sıkıyor biraz.

Temel yazma amacım benim gibi olup tecrübeli birini bulabilmek. Korktuğumdan yıllarca hiç spor yapmadım bu seferde ilaçlardan yan etkiler artıyor. Yani spor yapmak zorundayım bunu ne kadar bilinçli yaparsam o kadar iyi

Maalesef kaldırdığınız kilolar artmadığı müddetçe bir süre sonra gelişim neredeyse duracaktır. Etrafınızdaki insanların kullandığı supplementlere hiç bakmayın bence, sağlıklı olmak için sporunuzu yapın.
Benden tavsiye düşük ağırlıkla bodybuilding yapmak yerine yüzme, tenis gibi sporlara yönelmeniz.

Maalesef kaldırdığınız kilolar artmadığı müddetçe bir süre sonra gelişim neredeyse duracaktır. Etrafınızdaki insanların kullandığı supplementlere hiç bakmayın bence, sağlıklı olmak için sporunuzu yapın.
Benden tavsiye düşük ağırlıkla bodybuilding yapmak yerine yüzme, tenis gibi sporlara yönelmeniz.

Neden acaba? Faydası olmaz mı? Yani benim planım kiloyu maks o da 1 2 yıl içinde 5er kilodan, 10ar kiloya çıkarmak. Daha da artırmam. Sence bu plan işe yaramaz mı??

Yüzme Ankara’da çok sıkıntı:/ Tenis konusunda masa tenisi olarak her antrenmandan sonra eşimle 3 set oynarız hem yavaş soğurum hem de iyi oluyor.

Neden acaba? Faydası olmaz mı? Yani benim planım kiloyu maks o da 1 2 yıl içinde 5er kilodan, 10ar kiloya çıkarmak. Daha da artırmam. Sence bu plan işe yaramaz mı??

Yüzme Ankara’da çok sıkıntı:/ Tenis konusunda masa tenisi olarak her antrenmandan sonra eşimle 3 set oynarız hem yavaş soğurum hem de iyi oluyor.
Şüphesiz işe yarar ama ne kadar yarar, esas soru bu. Maalesef tekrar-set arttırmak ilk bir iki aydan sonra yerinizde saymanıza sebep olur. Ama ağırlıkları arttırmak da sizin vücudunuz için kötü olabilir.
Bu sebepten daha aerobik egzersizlere yönelebileceğinizi düşündüm. Ama kesinlikle bir uzmana danışmak gerekli.

Şüphesiz işe yarar ama ne kadar yarar, esas soru bu. Maalesef tekrar-set arttırmak ilk bir iki aydan sonra yerinizde saymanıza sebep olur. Ama ağırlıkları arttırmak da sizin vücudunuz için kötü olabilir.
Bu sebepten daha aerobik egzersizlere yönelebileceğinizi düşündüm. Ama kesinlikle bir uzmana danışmak gerekli.
Tamamdır teşekkürler

Mesela bu çok ilginç :/

Eklentiler

• 4232A438-9C98-4A69-845B-C2E7BD6C81F1.png
    4232A438-9C98-4A69-845B-C2E7BD6C81F1.png
    267,6 KB · Görüntüleme: 260
Back
Yukarı