Açıkçası yukarıda tavsiye edilen aynı gün sırt bacak çalışmasını doğru bulmuyorum. Orta seviye ve üzerinde bir sporcu için aynı gün sırt ve bacak çalışmak çok kolay bir şekilde verimi düşürebilir veya overtrain olmasına sebep olabilir. 2 çok büyük compound aynı güne denk gelecek, buna ek olarak çeşitli ağır rowing hareketleri ve bacak için büyük diğer hareketler de. Yeni başlayanlar haftada 3 gün bile fullbody çalışabilir, o konuda bende hızlı güç kazanımı için mantıklı buluyorum. Ama ilerlemiş sporcular için biraz riskli.
Bir de, genelde program tasarlarken kasın recovery (yenilenme) süresi hesaba alınıyor ama CNS (merkezi sinir istemi / central nervous system) penceresinden bakılmıyor. Biraz araştırıp bu konuda da hassas davranmanızı tavsiye ederim. Plato'ya girilmesinde, yorgunluk ve overtrain durumlarında sıkça ana sebep olarak karşımıza çıkıyor ihmal edildiği için. Kişilerde halsizlik, isteksizlik, baş ağrısı gibi performans düşüşüne sebep olan belirtilerle başlıyor genelde. Bu sporu ayakta tutan tripod beslenme, antrenman ve dinlenme ise; dinlenme bence asıl bu konudan ötürü önem arz ediyor. Dikkat etmekte fayda var. Kümülatif yorgunluğa sebep olabilir.
Bu sebeplerle ben şahsen 2,5 - 3 ayda 1 hafta aktif dinlenme (active deload) yaparak sinir sistemimi rahatlatmaya çalışıyorum. Senede de 3 hafta ara vererek (1 hafta passive deload/pasif dinlenme, 2 hafta aktif şeklinde) yıllık bazda bir dinlenme hedefliyorum. Tabi bu dönemler kişinin antrenman geçmişine, durumuna ve kişisel tecrübelerine göre değişiklik gösterir.