ANATOMİ

Konusu 'Vücut Geliştirme & Fitness' forumundadır ve Coleman tarafından 16 Ekim 2004 başlatılmıştır.

  1. Coleman
    Offline

    Coleman Üye

    Katılım:
    15 Ağustos 2004
    Mesajlar:
    451
    Beğenileri:
    250
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    ticaret
    Yer:
    istanbul
    Kaslar actin ve miyosin çiftinin karşılıklı itilmesi ve ATP'nin(Adenosin tri-fosfat) bunlara katılarak ortaya çıkardığı enerji ile kasılırlar. Ve keratin de ATP üretimi için fosfat yapar.İşte bu yüzden vücutçular keratin(creatine) alırlar.Çünkü kaslardaki keratin oranı ne kadar fazla ise o kadar çabuk ve uzun süreli ATP üretilerek kasın performansı artar.Ayrıca keratin kullanımında glikoz'dan sağlanan enerjinin tersine laktik asit birikimi olmaz yani yorulma hemen gerçekleşmez.

    Glikoz'dan enerji sağlanmasında ise ya keratin depoları tükenmiştir ya da keratin enerji sisteminin karşılayabileceğinden daha hızlı bir enerji tüketimi gerçekleşmiştir.Dolayısıyla ağırlık çalışmalarında en çok kullanılan enerji kaynağı glikozdur. Kompleks karbonhidrat ve carb-loading(karbonhidrat yüklenmesi) bu yüzden önem kazanmaktadır.Glikozun kullanılması sonucu artık madde olarak laktik asit kaslarda birikmeye başlar ve oran sınıra ulaştığı zaman işiniz biter.Enerjiniz tükenmiştir.İşte bu kimyasal reaksiyonlar sonucu yorulma gerçekleşir.

    Kas hücrelerinin sayısı ortalama 20'li yaşlarda belirlenir.Liflerin,hücrelerin sayısının artmasına hiperplazi(hyperplasia) denir.Çok tekrarlı set çalışmaları sonucu gerçekleşebileceği savunulsa da geçerliliği belirsizdir.Kas liflerinin genişlemesine,büyümesine ise hipertropi denir. Kas lifleri iki türlüdür.Yavaş seyrilen lifler(YS)-Hızlı seyrilen lifler(HS).Maksimum gelişme için her iki türü de çalıştırmanız gerekir.Hızlı seyrilenler çabuk gelişir ve yoğunluk çalışması etkilidir.Yavaş seyrilen lifler ise inatçıdır ve zor gelişirler aerobik egzersizler daha fazla etkilidir.HS lifler YS liflere oranla daha az mitokondri içerirler. Mitokondri,belirli enzimler içeren hücre yapılarıdır.İçine giren maddeleri enzimlerle parçalar ve oksijenli solunumla enerji üretilir. Enerji ihtiyacı fazla olan kas ve karaciğer gibi hücrelerde mitokondri sayısı diğer hücrelere göre daha fazladır. HS lifler daha az mitokondri içerdiklerinden solunumla enerji üretme kapasiteleri daha azdır.Bu nedenle ağırlık çalışması,sprint,zıplama gibi ani güç gerektiren sporlar gibi aerobik dışı aktivitelere daha uygundurlar.Oksijen yerine glikozu enerji kaynağı olarak kullanırlar ve artık olarak ısı ve laktik asit oluşur.

    YS lifler dayanıklılık ve kondüsyon gerektiren aerobik aktivitelerde kullanılırlar.Glikoz veya yağı oksijenle birlikte kullanarak enerji üretirler.Artık madde olarak karbondioksit,su ve ısı oluşur.Her insanda bu iki tip lif oranı farklıdır.HS lif oranı yüksek olan kimseler aerobik dışı aktiviteleri daha rahat uygulayabilir.İşte bu nedenlerden ötürü ağırlık çalışmalarınızı kendi yapınıza göre belirlemeniz gerekir. Çok setli ve tekrarlı çalışmalar ile az setli ve tekralı çalışmaları farklı zamanlarda gözlemleyerek netice doğrultusunda programınızı yapmalısınız. Fakat bu demek değildirki sadece biri çalıştırılacak,ikiside farklı yoğunluklarda çalıştırılmalıdır.


    [​IMG]

    Despo tarafindan editlendi
     
  2. Coleman
    Offline

    Coleman Üye

    Katılım:
    15 Ağustos 2004
    Mesajlar:
    451
    Beğenileri:
    250
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    ticaret
    Yer:
    istanbul
    deli resmi senmi kaldırdın :)
     
  3. Deli333
    Offline

    Deli333 Yeni Üye

    Katılım:
    8 Temmuz 2004
    Mesajlar:
    630
    Beğenileri:
    181
    Ödül Puanları:
    0

Sayfayı Paylaş