Merhabalar
10 seneye yakın fitness yaptım
3 seneden fazla aikido yaptım / yapıyorum
1 seneden az boks yaptım
1 seneden az güreş yaptım
Elektrik mühendisiyim 4 farklı dili akışkan konuşan bir insanım . 8 den farklı ülke gördüm.
Bence Aikido hakkında Zaman kaybı diyen arkadaşlar kısa süreli kavga sorununa çözüm arayan arkadaşlardır.
Kısa süreli aikidodan birşey ögrenemezsiniz ; aikidonun kapsamı çok geniş olması ve tekniklerin aşırı komplike olması sebebi ile uzun süre disiplinli çalışma ister.
Mesela bir kişiyi klonlasak ve 1. klona 6 ay boks 2. klona 6 ay aikido ögretsek boks ögrenen aikido ögrenenin kafasını gözünü kırar.
Fakat yine aynı durumda 1. klona 16 sene boks 2. klona 16 sene aikido ögretsek 2. klon 10 tane 1. klonu döver.
"Spor" adı altındaki bütün müsabaka oyunları (boks taekwando judo güreş) sadece oyundur. hepsinde limitler vardır , boksda adamı yakalayıp boyunu sıkamazsınız judoda adama yumruk atamazsınız güreşde karnına vuramazsınız.
Fakat aikidoda olası bütün durumlar mevcuttur. her türlü tutuş şekline karşı teknik ,her türlü saldırı şekline karşı teknik mevcuttur. Aikido teknikleri yüksek zamanlama ve vücut kütle kontrolü gerektirir.
Farklı klasmanların karşılaşmasında ustalık ön plana çıkar ve aikidodada ustalık elde etmek 3 5 senede olmaz. en aşağı 10 15 sene gibi uzun süreli antrenmanlar gerektirir. Bu sebebten karate taekwando judo boks gibi yakın dövüş sanatları daha avantajlı gözükmektedir. Fakat uzun soluklu düşünüldüğünde limitleri sebebi ile tıkanmaktadır. Aikido ise limitleri yoktur. bu sebeb ile aikiodada ustalaştıkça ustalaşır sadece yumruk, yakalama vs gibi durumlara karşı değil bunun yanında size bıçaklı kılıçlı silahlı (kılıçlı günümüzde saldıran olmaz ama döner bıçağı ile olabilir

) ) saldıran kişilere karşı dahi teknik yapıp kendinizi savunabilirsiniz. Boks taekwando karate güreş vs gibi dövüşsanatları hep 1 e 1 müsabakalar yapar fakat Aikidodada "randori" yani bir kişiye 3 ila 5 kişinin saldırması durumlarına karşıda eğitimler vardır (genelde kara kuşak ve üstü ) . Aikido her nekadar bazı kısımlar tarafından "aydınlanma sakinlik " vs vs gibi felsefi yönler ön plana çıkarılarak lanse edilmesine rağmen Aikidonun bir müsabakası yoktur. Bunun sebebi boks taekwando vs gibi yakın dövüş sanatlarında en fazla adamın burnunu kaburgasini yada bacağını kırarsınız. Aikido da ile yapılan teknikler eklem noktalarını hedef aldığından müsabakası yapılır ise ya bilek kırılır ya dirsek kırılır ya omuz kırılır yada boyun bel hatta kafa tası kırılır. Mesela "tençin nage" tekniğini tam olarak uygularsanız size yumruk atmaya gelen kişinin yan kenarından arkarasına geçerken kişiyi yüzünden yakalayıp ve kişinin hareket momentumunu kullanarak kafa tasının arka kısmını eliniz üzerinden vucudunuzun bütün ağırlığını kişinin kafasına verek yere çarpmasını sağlar ve buda kafa tasının arkasının kırılarak kesin ölümü demektir. Bu sebebden aikido yapan kişiler müsabaka yapmaz bütün teknikler sadece "eğitim" boyutunda yapılır. aksi taktirde ciddi sakat kalma ve ölüm olur. Bu yüzden aikido antrenmanı yapan insanları seyrederken sanki onlar dövüşmüyor dans ediyormuş gibi gözükür. Çünki aikidoda dövüş ve agresitivite yoktur. Aikido sadece eğitimdir. Dövüşü ring vs gibi yerlerde olmaz. Sadece düşmana karşı yapılır. Hiçbir aikido ustası size gelip hiçbir tekniği üzerinizde tam olarak uygulamaz bunu yaptığı taktirde size ciddi hasar verir. Bir cok sporcu bodybuilder arkadaşım gerçekten etkili olup olmadığını merak edip bana aikido konusunda sordu. Dövüşmek isteyenler çok oldu hiç biri ile dövüşmedim fakat onlara sadece elimi tutarak beni zapt etmelerini istedim. Kütle olarak benden kat kat güçlü olmalarına rağmen beni zapt edemediklerini görünce Aikido ile ilgili sorular sormaya başladılar başladılar.
Aikido ile mesgul olursanız yakın dövüş sanatı ögrenirsiniz. Kısa yoldan adam dövmeyi ögrenemezisniz. Bunun için en iyisi boksdur. Sanat vakit ve dirayet ister. Fakat aikido da usta olan bir kişi karşısındakine hasar vermeden onu kontrol altına alabilir.
Mesela bir boksör bir güreşci karşısında ayvayı yer. Güreşci kapatır kendini boksörün üzerine atlar sonra boksörü paspas gibi yerden yere çalar. ( bunu defalarca gördüm en son ; biri boksör biri güreşci içi kardesin bir biri ile idda kapışmasını gördüm )
Birçok kişinin zannetiği üzere tekme dövüşlerde etkili değildir. diz ve altına atılan tekmeler harici bütün tekmeler yakın dövüş bilen birisine atılması ;direk kendinizi yerde bulmanıza sebeb olur. Tekme attığınızda dengeniz tek ayağınızın üstüne kalır buda çok büyük zaafiyet oluşturarak kendinizi yerde bulmanıza sebeb olur. Tekme atan birine karşı dövüşmeyi bilen herkes tekme mesafesinden uzak durur yada tekme atan kişiye çok yakın durur ve tekme atan kişinin boş anını bekler ,buldumuda yere yapıştırır.
Aikido antrenmanı kişinin algı yeteneğini artırır. Aikido tek başına antrenman edilemez. En aşağı iki kişi gerektirir. Dolayısı antrenman ede ede birçok farklı kişi ile farklı zaman mesafe ve saldırı durumları hakkında tecrübe sahibi olursunuz. bunun sonucunda karşınızdaki ne kadar hızlı saldırırsa saldırsın hangi konumda ne olacağını önceden bildiğinizden ve bu bilgiler sizin beden duruşunuza yerleştiğinden otomatik olarak reaksiyon gösterir ve durumu kontrolünüz altına alırsınız.
Aikido antrenmanı ile sürekli olarak kendinizi yakın dövüş hakkında geliştirirsiniz. Dışarıdan yumuşak ve kareografi gibi gözükmesine rağmen boks judo güreş karate ve benzeri birçok yakın dövüş sporunun temel değerleri aikido içinde mevcut bulunmaktadır.
Örnek olarak Kendi çalıştığım dojo dahil olmak üzere aikido yapan insanların bir çoğunun diğer dövüş sporlarında kara kuşak ve üstü sahibi olmalarına rağmen aikidoya başlayıp devam ettiğini gördüm. Şu an çalıştığım dojoda 55 yaşında bir eski boksör + boks antrenörü ,kara kuşak judocu , kara kuşak karateci , bir taichi + wushu ustası,bir eski grekoromen güreşçi, bir de wing chun ustası 4. dan rus hocamızın eğitimi altında aikido antrenman etmektedir. hocamız geçmişinde SSCB powerlif çilerindendir. Bir ara vakit bulunca aikido dojomuzdaki wing chun hocasının salonuna gidip biraz wing chun da ögrenme isteğim mevcut.
Aikido temel olarak günümüzde hep felsefi yönü ile lanse edilmektedir. Fakat temelde Aikido nun kurucusu Morihuei Oeshiba bu tekniklerin mucidi değil ,derleyip ögretim metodu haline getiren kişidir. Ve bu teknikler samuray savaş sanatı teknikleridir. Prensib olarak bir savaşçının farklı durumlar içerisinde elinde bulunan kılıç bıcak yada sopa(mızrak) ile savaşması durumunu prensib almaktadır. Aikido teknikleri hem kılıçlı hem bıçaklı hem sopalı olarak icra edilebilmektedir.
Uzun lafın kısası ; kısa sürede aikido eğitimi ile dövüşcü olamazsınız. Aikido yu daimi olarak yaparsanız size uzun sürede faydalı olacak bir savaş sanatıdır. Dolayısı ile buda bir tercih meselesidir. "Yok arkadaş ben ömür boyu antreman mı edeceğim kısa yoldan kendimi savunacak bişi arıyorum" diyen kişiye aikido tavsiye etmem. Hayatta yapacağımız herşey amaca yönelik olmalıdır. Buna sadece yaptığımız spor değil seçtiğimiz iş , yaşadığımız şehir , yediğimiz yemek kısaca her türlü seçimimiz dahildir. Kimisi tercih eder kimisi etmez. Herkesin seçimi kendisini bağlar ve dolayısı ile herkesin seçimine saygı gösterilmesi gerekir. Konu ile ilgili bilip bilmeden tecrübe edip araştırmadan konuşmak saygısızlık olacağından uygun olmaz. Umarım yazdıklarım sizlere olumlu bir şekilde yardımcı olur . okuyanlar için; zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.
Saygılarımla.