Acaba gereğinden fazla mı protein alıyoruz?

Arkadaşlar benim kardio yapamama gibi bir sorunum vardı. Doktora gittim, kan tahlili falan yaptırdım, ürik asidim olması gerekenden fazla çıktı, üst sınır 6, benim değerim 7.3 ben günde kg*2 gr kadar protein alıyorum. Doktor gut var dedi sende. Doktor aile dostu gibi birşey, yani çok yakın. Ortopedist kendisi. Protein alımını düşüreceksin dedi. Benim aklıma ise şu soru geldi, demekki ben aldığım proteinleri kullanamıyorum, ve bundan dolayı ürik asidim yüksek çıktı. Demekki gereğinden yüksek miktarda protein alıyorum.

Bu konu hakkında sizin görüşleriniz nedir ?
 
Geçmiş olsun önce :( Diğer başlıkta yazdıklarını da okudum. Herşeyin fazlasın zararlı tabii. Protein alımın kontrol ediyor muydun? Yani göz hesabı yaparak bu kadar yeter, zaten şu kadar tavuk yemiştim gibi mi yoksa not alıyor muydun her yediğini? Eğer bire bir not almıyorsan oradan ölçüyü kaçırmış olabilirsin. Nette bulduğum ilk makale:

Fazla protein gut yapıyor

"Fazla protein alan kimselerde ürik asit idrarla dışarı atılamayacak kadar çoğalırsa, ürik asit kristalleri eklemlerde birikerek gut hastalığına sebep olmaktadır"

Genellikle 40-50 yaş arası erkeklerde, nadiren menopoz devresinden sonra kadınlarda görülen gut hastalığına fazla proteinin neden olduğu bildirildi.


Samsunlu Dr. Aytaç Akın, fazla protein alan kimselerde ürik asit idrarla dışarı atılamayacak kadar çoğalırsa, ürik asit kristallerinin eklemlerde birikerek gut hastalığına sebep olduğunu söyledi. Akın, "Ürenin kana karışması, böbrekler tarafından idrar yoluna atılamaması da yine aynı sonucu doğurur" dedi. Genellikle ayak başparmağının ani gelen bir sancıyla kızarmasıyla anlaşılan gut hastalığında, dizde ve el parmaklarında da nadiren aynı durumun ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Akın, "Kızarıklık artarak parlak kırmızı bir renk alır. Aniden gelen sancıyla birkaç gün içinde geçer. Sancı sırasında hafif ateş ve iştahsızlık görülse de, genel sağlık durumunda ciddi bir bozulma olmaz" diye konuştu.

Birkaç sancılı krizden sonra hastalığın geçmiş gibi görülebileceğine değinen Akın, şunları söyledi:

"Bu durum yanıltmamalıdır. Çünkü hastalık kronik döneme girecektir. Tedavi edilmediği takdirde eklem yerlerinde şekil bozuklukları ve eklem çevresinde yumrular ortaya çıkar. Hasta, ilk belirtiler görülür görülmez, mutlaka doktora gidip muayene olmalıdır. Tedavi, böbreklerde ürik asidin atılmasını hızlandırıcı yönde olacaktır. Ayrıca protein tüketiminin asgariye indirildiği bir diyet uygulanacaktır. Belirtileri değerlendirdikten sonra doktor tarafından ürik asit imalatını düşüren ilaç verilebilir. Ancak bu ilaç akut krizlere yol açabildiğinden çok dikkatli kullanılması, sancı krizleri sırasında alınmaması gerekmektedir."

Senin durumun nasıl? Doktor ne dedi?
 
Bu biraz daha ayrıntılı sanki.

Gut Hastalığı

Romatizmal bir hastalık olan gut hastalığı, protein türü gıdaların son atık ürünü olan 'ürik asit' maddesinin vücutta fazla birikimi ve eklem boşluklarına girişi sonucunda eklemlerde iltihap oluşmasıdır.

Ancak diğer romatizmal hastalıklardan farkı dönem dönem ortaya çıkmasıdır. Gut daha sık erkeklerde görülür. 40 - 65 yaş arası hastalığın en sık ortaya çıktığı yaşlardır. Kadınlarda genellikle menopozdan sonra görülebilir. Gut kronik bir hastalıktır ve akut alevlenmeler ile seyreder. Genellikle alt ekstremiteleri etkiler. En sık tutulan başparmak eklemidir. Daha seyrek olarak ayak kemeri, ayak bileği, topuk, diz ile çok seyrek el ve kol eklemleri tutulabilir.

Belirtileri

Etkilenen eklemler çok ağrılı, şiş ve kızarık durumdadır. Gut atağı genellikle gece başlar. Ayak başparmağında aniden şiddetli ağrı ile birlikte şişme ve mora çalan kızarıklıklar oluşur. Bu şikayetler; saatler, bir kaç gün veya bazen haftalarca sürebilir. Atak geçtikten sonra eklem üzerindeki deri soyulur. Önlem alınmaz ise genellikle 2 yıl içinde ikinci atak oluşabilir.

Eklem şekil bozuklukları, kalıcı fonksiyon bozuklukları ve hareket kısıtlamaları gelişir. Ayrıca ürat kristallerin birikmesi sonucu kulaklarda, parmak uçlarında, el ayasında ve ayak tabanlarında deri altı şişlikler (tofüsler) oluşur.

Risk Faktörleri

Beslenme tarzı ve şişmanlık: Çok fazla protein (et) tüketmek ve şişman olmak önemli bir risk faktörüdür.
Yaş: Orta ve ileri yaşlarda daha sık görülür.
Cinsiyet: Özellikle erkeklerde sık görülür. Kadınlarda tek görülme nedeni böbrek hastalığı ve diüretik dediğimiz idrar söktürücülerinin kullanımıdır.
Genetik faktör: Her hastalıkta olduğu gibi genetik yatkınlık risk faktörüdür. Bu durum özellikle erkek hastalar için söz konusudur.
Bazı hastalıklar: Orta ve ileri yaş erkeklerde böbrek hastalığı,obezite, kolesterol yüksekliği, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi hastalıklarla birlikte görülme oranı sıktır.
İlaç kullanımı: Diüretik denilen idrar söktürücülerin kullanımı da risk faktörüdür.

Tanı ve Teşhis

Tanı için uzman doktorun muayenesi şarttır. Kandaki ürik asit düzeyinin yüksekliği, iltihap gösteren bazı testlerin yüksek bulunması ve belki de en önemlisi şiş ve ağrılı olan eklemden az da olsa alınacak sıvının mikroskopik incelemesinde özel kristallerin görülmesi tanıyı koydurur. Gut hastalığının tanısında biyokimya (plasma ürik asid düzeyi, v.s.) ve radyolojik tetkikler kullanılır. Gutun oluşması için kanda ürat düzeyinin uzun süre 7mg/dl' nin üstünde olması gerekiyor.

Komplikasyonları

Ürat kristalleri; böbreklerde çökebilir ve iltihabi reaksiyona yol açabilir. Böbrek fonksiyonlarını bozabilir. Ayrıca gut’lu hastaların yaklaşık %20' sinde ürik asid taşları oluşabilir.

Tedavi

Gut hastalığının tedavisi tamamen ilaç tedavisidir. Gut tekrarlayıcı bir hastalıktır, o andaki atağın ilaçla tedavisi kolaydır ancak bir daha oluşmasını önlemek için süreğen tedavi gerekebilir.

Korunma için bazı öneriler

** Aşırı kırmızı et tüketiminden kaçınmak,
** Kilo kontrolünü sağlamak, fazla kiloları vermek,
** Kolesterolü normal sınırlarda tutmak,
** Tansiyondan korunmak,
** Hastalık oluşmuşsa diyet yapmak.
 
Romatizma ile ilgili tahliller negatif çıktı, doktor ürik asit değerimin fazla olmasından dolayı gut teşhisi koydu. Yumurta peynir gibi şeyler yeme dedi, o anda yıkıldım zaten ben, dedim günde 10 tane yumurta beyazı yiyorum, haftada 2 ye düşüreceksin dedi. Bittim ben o an. Günlük 100 gr civarı protein alacaksın dedi. Orda yine yıkıldım. Nasıl yapıcam arkadaşlar ben bu olayı acaba ? Protein almadan adelelerim nasıl büyüyecek?
 
Blitz dedi:
Öteki başlığına da yazmıştım:
Blitz dedi:
x1-1.5 da gayet işini görecektir. Eskiden proteinin ne olduğunu bile bilmeden ekmek yiyerek çalışırmış insanlar, üzme kendini fazla. x2-2.5 gr gibi rakamlar bende de sivilce yapıyor...

bencede ya. bu kadar takmamak lazım bu alım işini. ben şahsen toz ve amino asit kullansamda maksimum 100 gr. proteini belki alıyorumdur.

98 kiloyum ve aldığım protein miktarı ortada. gelişmede ortada. gayet iyi gelişiyorum :)
firmaların her söylediğine inanmamak lazım. netice de ticaret var işin içinde.
 
bendede.. :(

aynı şeyi yazmıştım... gut hastalığı galiba bende var :(
ayak basparmak eklemim baya şiş ve kıpkırmızı su an ama yaklasık 1.5 senedir boyleydi.. ben bi yere carptım ondan şişti sandım ama aynı durum el basparmak ekleminde hafif bir sekilde kendini gosterince hastaneye gitmeye karar verdim.. ağrı yok ama yinede gitmem gerek :cry:

moralim acayip bozuk (bu arada bu gut hastalığı tedavi edildikten sonra şişlikler geçiyor mu internette aradım bulamadım bu soruya cevap ?? )




^^hayallerinizi yakın eviniz ısınsın..^^
 
ben biyoloji hocama sormuştum geçmediğini söyledi daha sonra fazla protein alımı gutu tetiklermiş ve ağrılar tekrar başlarmış o yüzden protein alımını azaltın ben bayağı su içerim günde protein alımım 100-120 gr arasıdır ve gayettte iyi gelişiyorum
 
Evet benim bildiğimde bir kere ortaya çıktıktan sonra kronikleştiği :( Ama bu hastalığında seviyeleri var anladığım kadarı ile, bizim komşulardan biri Gut hastası, ayda 1 köfte yiyebiliyor. Sonrası fazla :? Siz günde 100 gr alabiliyorsanız iyi durumdasınız, umarım sizinkilerde kötüleşmez.
 
Ben yeni bir diet yazdım kendime, bakalım bunun kalorisi de haliyle düşük protein miktarı az olduğu için, yağ yakımına da etki eder diye düşünüyorum. Bakalım deneyeceğiz ve göreceğiz.
 
doğu kökenliyim bizim oralarda et ve et ürünleri çok tüketilir ama insanlarda pek bu sorun görülmez. hatta dedem 80 yaşında hala çok fazla et tüketir ve kiloludur da. bence bir sporcunun yakalanacağı en kötü hastalık bu. geçen ben de dr'a gittim. ayak tırnağı batması için. içeri girdim iki tane ortopedist var dr. ları tanıyorum benim tırnak biraz kötü olmuş baktı gut dedi ne diyosunuz dedim korktum valla ama diğeri yok öyle birşey dedi. gerçi alakası yok ama adam sanki fazla protein aldığımı bilipte şaka yapıyor sandım.

aslında korkmuyor da değilim ama bir yandan da düüşnüyorum sonuç itibarı ile bizim aldığıız protein fazla değil ve vucut için gerekli olan miktar. yani hiçbir faaliyette bulunmayıp ta bu kadar protein almak elbette sorun yaratabilir.

neyse ama yine de arada rutin dediğimiz kan tetkiklerini yaptırmamız gerek.
 
bu tarz hastalıklarda genetik faktorun rolu buyuk oldugundan insanın elinden bazen bir şey gelmiyor..
ama insan moralini her durumda yüksek tutabilmeli..

ben kendi kendime şöyle düşünüyorum:

"allah korusun eger böyle bir hastalıka ben de yakalanırsam kendime nasıl bir yol çizmeliyim? ve kafamda durmadan alternatifler üretiyorum..
mesela bu hastalıktan dolayı hayvansal protein tüketimimi azaltmak zorunda kalacaksam o zaman bitkisel proteine yönelirim.. (soya gibi) hiç yoktan iyidir.. aynı zamanda vejetaryan vucut geliştiricilerin durumu da beni motive eden baska faktor olabilir diye düşünürüm..
bunun dışında süt ve süt türevlerinin gut hastalıgına karşı zararı hayvansal proteinlere oranla cok azmış.. daha dogrusu normal miktarda tüketilebilirmiş.. (googleda biraz arama ve araştırma yapınca bu bilgiye ulaştım.. merak eden araştırma yapabilir) bu durumda protein alımımı tavuk balık gibi hayvansal kaynaklar yerine yogurt peynir gibi süt türevlerinden saglarım.."

allah korusun su anda gut gibi bir problemim yok. Ve body sporunu yapan bir insanın alması gereken miktar kadar proteini (kilo*2) çeşitli kaynaklardan alıyorum.. ancak hiçbir zaman da kötü olasılıkları gözardı etmeyerek çeşitli çözüm yolları ve alternatifler bulmaya çalışıyorum ki moralimi yüksek tutabiliyim ve şu anda yapmakta oldugum spordan maximum verimi alabileyim..

Bu nedenle bu tür hastalıklara yakalanan veya yakalanma korkusuna kapılan arkadaşların hiçbir zaman morallerini bozmamaları gerektigini ve yukarda örnekledigim gibi her zaman bir çözüm yolu bulunabilecegini hatırlatmak istiyorum..

su mubarek bayram ve yeni yıl akşamında herkese saglık ve spor dolu ömürler dilerim..
 
Back
Yukarı