Kuru fasulye tarzı yiyecekleri karbonhidrat kaynağı olarak gör bence.Çünkü bitkisel proteinler, hayvansal gıdalardan alınan proteinler kadar kaliteli değil.Bitkisel proteinlerin emilim yüzdesi hayvansal proteinlerin ki kadar değil.
Tavuktan al, etten al protein ihtiyacını.
Öte yandan hayvansal proteinler de bulunan, bizim için gerekli olan aminoasitlerden birkaçı lizin(lisin), treonin, fenilalalindir.
Lisin:Kemik ve dişlerin sağlığı için gerekli olan kalsiyumun emiliminde yardımcı olur.(Bir insanda günlük lisin ihtiyacı 1-1.5g’dır. Lisin, tüm tahıllarda limitleyici aminoasittir.)
Lisin içeren bitkiler şunlardır: Soya fasulyesi, su teresi, sukabağı, keçiboynuzu, fasulye, kabuklu yemiş, kuşkonmaz,ıspanak, horozbibiği çiçeği, Karaman kimyonu, acı bakla, mercimek.)
Lisin kaynakları genelde
protein bakımından zengin olan besinlerdir. Bunların içinde et (kırmızı et ve tavuk eti), peynir, balık ve
yumurta da vardır.
Fenilalanin Beyinde öğrenme ve bellek için gerekli olan sinir hormonlarının üretiminde kullanılır.(Fenilalanin içeren besinler listesi
http://nutritiondata.self.com/foods-000086000000000000000-10.html)
Treonin:Kıkırdak ve kemiklerin başlıca proteini olan Kollajenin (bazen kolajen derler) yapımında yardımcı olur.Zengin treonin içeriğine sahip olan yiyecekler
peynir, et ve balık ürünleri,
mercimek ve
susamdır.
Hayvansal proteinler, sağlığımız için gerekli olan tüm (20) aminoasitleri içerir.
Yani daha uzatmadan, bitkisel beslenmek illa gerekli bir şey, ama söz konusu aminoasit ve protein olduğunda hayvansal gıdalar daha öndedir.
Genişletmek için tıkla...