Gördüğüm kadarıyla cevap yazan arkadaşların bir çoğu sana destek olmak için, iyi niyetle olumlu yanıtlar vermişler. Elbette, destek olmak bazen insana yarar sağlar, kişiyi motive eder ama benim sana söyleyeceğim bir iki ufak ve olumsuz eleştiri ağırlıklı sözüm var.
Birincisi, madem bu sınav senin için önem taşıyor, neden 1 ay kala çalışmak aklına geldi. Diyelim daha önce hazırlığa başladın ve bu hazırlık yaklaşık olarak 6 ay sürdü -ki anladığım kadarıyla ilk kez 1 ay kala çalışmaya başlayacaksın-. 6 ayda yapamadığını, yani barfiks sayını artırmayı 1 ayda nasıl yapacaksın.
1 ayda 3'ten 13'e çıkmak nedir, arkadaşlar? Bunu başarmış kaç kişi vardır? On binde bir ya da iki en iyimser tahminle..Arkadaşın birisi her gün yavaş yavaş arttır gibi bir ifade kullanmış. Kanat gibi gelişmesi bir çok kas grubuna göre daha zor olan -en azından bende böyle, diğer arkadaşların yerine konuşmak olmasın- bir kas grubunun 1 ayda güç kazanarak 13 barfiks çekebilmeye yardımcı olması ne derece mümkün? En azından 2-3 gün dinleneceksin ki kanatlar kuvvetlensin, böylece barfiks sayısını artırabilesin. Sadece bu da değil, arkadaş topu uzağa fırlatmaktan ve daha iyi zıplamaktan söz ediyor. 190'dan 236'ya..Madem bu kadar önemliydi, o zaman 6 ay kala çalışmaya başlasaydın, ya da çalışmaya başladığını farzedelim, eksiğini tamamlamak için sınava 1 ay kalmasını beklemeseydin. Bu konuda iyi niyetle cevap vermiş olan herkese teşekkürler, ama biraz yapıcı eleştiri yapılmalı, insanlar doğru şekilde teşvik edilmeli.
Sadece bu arkadaş için söylemiyorum düşüncelerimi. Sitede okuduklarımdan ya da aynı konunun yüz kere açılmaya çalışıldığından hareketle önerim şudur:
Hedefinizi yerine getirmek için biraz çaba gösterin, araştırma yapın. Karın kası yapmak hakkında en az yirmi tane başlık varsa, yirmi birinciyi açmayın, var olanı okuyup bilgi edinin ya da arkadaş gibi 1 ayda şu seviyeye ulaşır mıyım diye öneri istemeyin -imkansıza yakın bir hedef olmasa sorun değil ama bence imkansız-, bizzat kendiniz belirli doğrulardan hareket ederek başarıya ulaşmaya çalışın. Şüphesiz, 1 ayda maksimum gelişme hedeflenmelir ama hedefler tembellik ya da benzeri sebepler yüzünden ertelenmiş ve akıl başa sonradan gelmişse, daha doğrusu kafaya dank etmişse artık geç kalınmıştır. Her zaman böyle mi olur, yani benim söylediklerimi geçersiz kılacak örnekler var mıdır? Elbette, vardır. Ama bu arkadaşın o sınavda başarı göstermesinin şu saatte pek mümkün olmadığını düşünüyorum, ama yine de başarılar; umarım ben haksız çıkarım.
Muhtemelen bu cevaba tepkiler olacak ya da kimse okumayacak bu mesajımı, çünkü ne yazık ki bir yazıyı okumaya başladığımızda, çevremden gördüğüm kadarıyla çok sıkılıp sonuna kadar okumamak bile adetten olmuş. Ama tamamını okuyan arkadaşlar, sert çıkıştığım için kusuruma bakmayın, birileri bunu söylemeli yoksa "Büyük Türk Halkı" tembelliği ve zamanında çalışmayı öğrenemeyecek.
Saygılar.
Son düzenleme: 27 Haziran 2008