Makarna......
Makarna hakkında
Her ne kadar "makarna" dediğimiz zaman aklımıza ilk gelen şey İtalya olsa da, makarnanın Çin'de keşfedildiği söylenir. Çin'de makarnanın MS.1 yy'da keşfedildiği, hatta MS. 960 -1280 yılları arasında hükümdarlık yapmış olan Sung hanedanlığı sırasında popülerliğinin artıp, özel makarna dükkanları bile açıldığı biliniyor.
Bugün artık başlı başına bir makarna şeklini ifade eden "makaroni" ismi ise ilk başlarda tüm makarna çeşitlerini karşılamak için kullanılmış bir kelimedir. Neden bu kelimenin seçildiğine dair bir sürü fantastik hikaye olmasına rağmen, kelimenin kesin kökeni bilinmemektedir. İtalyanlar makarnaya, hamur anlamında olan "pasta" ismini uygun görürken, Türkler "makarna" terimini tercih etmiştir. .........
* Pratiktir 10 dakikada hazırlanabilir.
* Ekmekten bile fiyatıyla ekonomiktir.
* Besleyicidir. ekmeğe göre mineral madde. protein ve lif bakımından daha zengindir.
* Şişmanlatmaz çünkü pişirilmiş makarnanın kalorisi ekmekten yarı yarıya düşüktür. pişirilmiş makarna daha uzun sürede sindirilir. tok ve dinç tutar.
* Yağsızdır. Çok az (%1-1.5) minör yağ bileşenlerini ve yüksek oranda linoleik yağ asidi içerdiğinden kolesterolü düşürücü etkisi vardır.
* Makarnada bulunan kompleks karbonhidratlar kana yavaş karıştığı için tok tutar.
* Kilo vermenize ya da kilonuzu korumanıza yardımcı olur.
* İştahı azaltır.
* Enerjinizi sabit tutar.
* Şeker hastalığına yakalanma riskini azaltır.
* Kalp - damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
* Makarna yaratıcılıktır! Makarna özgürlük ve yaratıcılık demektir. Hem pişirmesi hem de yemesi eğlencelidir.
Makarnanın besin değeri
1991 yılında ABD Tarım Bakanlığı tarafından yayımlanan ve günümüzde tüm beslenme uzmanlarının sağlıklı beslenmenin ana kuralı olarak kabul ettiği "Beslenme Piramidi"nin en alt sırasında yer alan (en çok tüketilmesi gereken karbonhidratlar grubu) bölümün içine ekmek, tahıl, pirinç ve makarna girer.
Bir yetişkinin günlük besin ihtiyacının %50-60' ı karbonhidratlardan, %15-20'si proteinlerden ve %30-35'ı yağlardan sağlanmalıdır. Makarnanın 100 gramı, 369 kalori ve 12.5 gram protein içerir. 200 cc'lik bir su bardağı makarna (çiğ), ki bu 70 grama eş bir değerdir, yağsız olarak; 260 kalori ve 8.7 gram protein içerir. Aynı ağırlıkta makarna yağlı olarak hazırlandığında; 340 kalori ve 8.7 gram protein içerir. Yani normal bir kişinin, 1500 kalorilik bir diyette alması gereken CHO miktarının %28'ı bu şekilde karşılanabilir.
Makarna, kompleks karbonhidratlar grubundandır. Metabolizmada çabucak parçalanır, hemen enerjiye dönüşür. Makarnanın kolay ve hızla hazmedilen bir besin olmasının nedeni de budur. Acil enerji ihtiyacı duyan, bir karşılaşmaya ya da gösteriye hazırlanan sporcular, sanatçılar, yani fiziksel güç gerektiren işlerle uğraşan herkes için makarna, özellikle tercih edilen bir temel besindir.
Makarnanın kalori ve yağ oranı çok düşüktür. Genel kanının aksine, şişmanlatma riski yoktur. Çünkü içinde şişmanlatıcı unsurlar bulunmaz. Formuna dikkat eden herkes, hafif bir sosla yapılmış makarnayı gönül rahatlığıyla yiyebilir. Makarna hem çok doyurucudur, hem de vücut için gerekli tüm vitamin ve mineralleri içerir.
Makarna Nasıl Pişirilir.
- Her zaman geniş ve derin bir tencere kullanmakta fayda vardır.
- Makarna pişirmede en ideal oran 1,5 litre suya 1 paket (500 gram) makarna ve 1 tatlı kaşığı tuzdur.
- Su kaynadıktan sonra ateşin altını kısarak tuz ekleyin ve iyice karıştırın. Tuz eridikten sonra makarnayı ekleyin.
- Makarnayı ekledikten sonra ateşi yeniden açın. Karıştırmak için herzaman tahta kaşık kullanmanızı öneririz.
- Pişirme işlemine tencerenin kapağını kapatmadan devam edin. İdeal pişirme süresi paketinin üzerinde yazar.
- Makarna piştikten sonra süzme aşamasında buhardan haşlanmamak ve süzeği göreilmek için tencereye 1 bardak soğuk su döktükten sonra süzeğe boşaltın.
- Sosunuzun tipine ve sunuş tekniğinize göre sos ile karıştırıp servis edin.
Yanında ne içmeli?
Yapılan istatistikler göstermiştir ki, makarnanın yanında en çok gazlı içecekler tüketilmekte. Ancak Türkler Ayran, İtalyanlar beyaz şarap tercih etmekte.
Bizim önerimiz ise şu şekilde,
- Acılı makarna yanında beyaz şarap
- Et (sosis, sucuk vb...) içeren soslu bir makarna ise kırmızı şarap
- Salçalı makarna ile ayran
- Sebzeli makarna ile sıkma portakal suyu
- peynirli makarna ile kola
Kaynak:makarna.gen.tr
Son düzenleme: 23 Ocak 2010