Sitenin engellemesini bertaraf ederek sizin yerinize yazıyı ben aldım. Küçük İnsan sitesine teşekkürle yayınlıyorum:
Pek önemsenmeyen havuç vücudu zararlı maddelerden tam anlamıyla temizleyen bir sebzedir. Ayrıca vücuttaki dengesizlikleri de düzeltir. Hatta gece karanlığınd görmenizi sağladığı hikayesi bile doğru olabilir.
Havucun karaciğer üstünde çok güçlü bir temizleyici etkisi vardır. Karaciğer vücuttaki zararlı maddeleri giderici en önemli organdır ve havuç tarafından temizlendiğinde, kendine bağlı bütün sistemlerin daha iyi çalışmalarını sağlar.
Havuç, özellikle havuç suyu karaciğeri güçlendirir ve başarılı çalışmasına yardım eder. Bununla birlikte günde üç bardaktan daha fazla havuç kokteyli içmemelisiniz.
Her seferinde ikiden fazla havuç kullanmamalısınız. Ayrıca havuçları diğer sebzelerle veya elmayla karıştırın. Çok fazla havuç suyu cildinizin turunculaşmasına neden olur.
Havuç, Beta-karoten bakımından çok zengindir. Vücut bunu A vitaminine çevirir. Bu vitamin bağışıklık sistemini güçlendirir, solunum ve sindirim sistemlerini koruyup güçlendirir, sağlam diş, kemik ve saç yapımına yardımcı olur.
Beta-karotenin cildi iyileştirici etkisi de vardır. Özellikle egzema, deri iltihabı ve akneye iyi gelir. Elma suyuyla birlikte alındığında cildi güzelleştirir. Beta-karotenin gece görüşünü güçlendirdiği ve gözlerin sağlıklı olmasını sağladığına da inanılmaktadır.
Havuçta doğal şekerler bulunur. Rafine şekerlerden elde edilen ani enerjinin aksine havuç, şekerini vücuda ağır ağır vererek devamlı bir enerji sağlar. Çiğ yediğinizde en iyi sonucu sağlar. Havuç mükemmel güçlendirici bir sebzedir. İyileşme döneminde olan veya bitkinlik hisseden kimseler için özellikle çorbası çok yararlıdır.
Havuçta hem C vitamini hem de Beta-karoten büyük miktarlarda bulunur. Bu yüzden hastalıklara karşı koyulması ve bağışıklığın güçlendirilmesinde büyük rol oynar. Havucun pek çok hastalığa iyi geldiğine İnanılır. Bu rahatsızlıklar arasında solunum sistemiyle ilgili bulaşıcı hastalıklar, sindirim sorunları ve ülser sayılabilir. Havuç ayrıca birçok kanser tehlikesine karşı da koruyucudur. Havucun kadınlara yararlı bir halk ilacı olarak bir geleneği de vardır. Bu sebze adet kanamalarını düzene sokar, bebek emziren kadınların göğüslerindeki sütün akışını ayarlar. Bunların nedeni de içindeki yüksek düzeydeki kalsiyum olabilir.
Havuç, kanı da mükemmel şekilde etkiler alyuvarların yapımına yardım eder. Dolaşımın daha iyi olmasını ve hemoglobinin artmasını sağlar. Havucun kalp ve damar hastalıklarından koruduğuna da inanılmaktadır. Her gün havuç yerseniz, zamanla kolestrol seviyenizi de aşağı çekecektir.
Tepeleri ve kökleri olan parlak rekli, organik havuçları alın. Özellikle suyunu çıkaracaksanız yaprakları da kullanabilirsiniz. Yapraklar sebzenin taze olup olmadığı konusunda iyi bir fikir verir. Pörsümemiş, sararmamış yaprakları olanları almalısınız.
Havuçları buz dolabında saklayın ve aldıktan kısa süre sonra tüketmeye çalışın. Havuçları kullanmadan önce üstlerini kazıyın fakat mümkünse soymayın. Havuçları olduğu gibi veya salata yaparak yemek en yararlısıdır. Ama çok çeşitli yemekler de yapabilirsiniz.
(Kaynak Yukarıdaki mesajdaki Link)
Havuç glisemik indeksi oldukça yüksek bir besindir ancak içerisinde çok az miktarda karbonhidrat barındırdığından glisemik indeksinin yüksek olması bütün insanlar gibi biz sporcular için de önemsizdir. Havuçun glisemik indeksi 85'tir. Ancak 100 gramında 5-10 gram karbonhidrat bulunan havuçtan bir öğünde bir kaç kilo yemedikçe bir sporcu için glisemik indeks açısından sorun yaratmaz. Türk kaynaklarından böyle öğrendim.