Kondisyon Soruları

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Haxcı
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

Haxcı

Üye
Arkadaşlar evde koşu bandında kondisyon kasmak istiyorum.Ama kondisyonun da çeşitleri var diye biliyorum benim amacım depar atıp zor yorulmak.Yani futbol maçında koşu yarışında falan hemen tükenmek istemiyorum.Şu şekilde bir programım var:

7 dk 8.2 hızında ısınma amaçlı koşu.Dinlenmeden hızı 10'a çıkartıp 1 dk 45 sn koşuyorum.Ardından 30 sn 13 hızında koşuyorum.Buna 1 tur dersek 2 tur yapıyorum.Yani toplamda 12 dk koşuyorum.Şunu sorucam:

1.Kondisyonum ne kadar sürede gelişir ? Vg de vücudun yavaş yavaş gelişmesi gibi uzun sürede mi kondisyonum artar yoksa kısa sürede artar mı ?
2.Koşunun ardından karın,bacak çalışıyorum.Bunun kondisyona ya da farklı bir şeye zararı olur mu ?
3.Bir de bir arkadaşım koşu bandında 10 dk 14 hızında durmadan koştuğunu söylemişti.Bu koşu bantları arasında fark var mıdır ? Çünkü ben şu an o hızda en fazla 5 dk dayanırım heralde o da en fazla yani.Ama arkadaşımla kondisyonum arasında fark yok hatta benim ki daha iyi denilebilir.Arkadaşımın yalan söyleme ihtimali var mıdır yoksa farklı birşeyler olabilir mi ?
 
Öncelikle koşu bandını bir kenara bırakıyorsun. Çıkıp dışarıda koşuyorsun. Koşu bantları bir süre sonra rahatsızlık vermeye başlıyor. Sonrasında sayılara takılmıyorsun, doğru nefes nasıl alınır nasıl verilir bunu öğreniyorsun, ciğer kapasiteni arttırıyorsun. Yokuş yukarı koşmayı da programına ekliyorsun. .
 
Öncelikle koşu bandını bir kenara bırakıyorsun. Çıkıp dışarıda koşuyorsun. Koşu bantları bir süre sonra rahatsızlık vermeye başlıyor. Sonrasında sayılara takılmıyorsun, doğru nefes nasıl alınır nasıl verilir bunu öğreniyorsun, ciğer kapasiteni arttırıyorsun. Yokuş yukarı koşmayı da programına ekliyorsun. .

Bende doğada koşmak istiyorum ama ortam yok malesef.O yüzden koşu bandında koşuyorum.Kondisyonun yükselmesi uzun süren bir iş midir yoksa kısa sürede arttırabilir miyim ?
 
Doğada koşmak tavsiyemdir ancak yinede koşubandında koşarım diyorsan. Şu hızda şu kadar koşarım hesaplarından vazgeç. Sınırları zorla. Kondisyonun arttığını göreceksin. Kısa zamanda Usain Bolt olmayı beklersen hayal kırıklığına uğrayabilirsin. Emek ve sabırla olacak iş. Kolay gelsin
 
Koşu bandı bence sadece yürümek için kullanılmalı her ne kadar ismi koşu olsa da. Çünkü koşu bandında koşarken eklemler ve kıkırdak doku pert oluyor. İlk başlarda hissetmesende zaman geçtikce ağrımaya başlıyor. Koşu bandından başka alternatif yok diyorsan da burada yapmak gereken bence ilk önemli şey doğru şekilde çalışmayı öğrenmek. Yani olayın sadece bir süre hızlı koşmak ile alakalı olduğunu sanmıyorum. Egzersiz teknikleri vardır. Bunları bir şekilde öğren. Çünkü koşmak karışık bir olay. Bütün vücudunu etkiliyor ki iç organlar da buna dahil.
 
Peki 1 kglik ayak ağırlığı aldım.Onunla çalışmamın zararı olur mu ? Hızımı arttırır mı ? Ve eğer hızımı arttırırsa bu geçici mi olur yoksa kalıcı mı olur.Yani ağırlıkları çıkardıktan sonra bir süre mi hızlı kalıp sonra hızım aynı seviyeye düşer mi yoksa kalıcı mı olur ?
 
1 kilogramlık ağırlık ne kadar etki eder bilmiyorum lakin bir zararı da olmaz ama hızını bir şekilde arttırdıktan sonra uzunca bir süre hızın azalmaz ama bir yerden sonra elbet biraz düşer. Şeyi deneyebilirsin ismi ne bilmiyorum ama tekerlek tarzı bir şeyi sırt ve beline doğru şekilde bağlayarak koşarsan kısa mesafelerde, kalkış hızını büyük ölçüde arttırırsın.
 
Back
Yukarı