Yemek esnasında ve yemekten hemen sonra içilen su ve sindirime etkisi

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve darknesssword tarafından 27 Mart 2010 başlatılmıştır.

Yemekten Hemen Sonra İçinlen Su:

  1. Sinidirimi kolaylaştırır

    58,8%
  2. Sindirimi zorlaştırır

    41,2%
Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 3 üye.
  1. darknesssword
    Offline

    darknesssword Üye

    Katılım:
    21 Ocak 2009
    Mesajlar:
    588
    Beğenileri:
    174
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Ögrenci
    Yer:
    Aydın
    Yemek esnasında içilen veya yemekten hemen sonra içilen suyun sindirimi kolaylastırdıgı yada zorlastırdıgı hakkında etrafta bir cok söz geçiyor bu yuzden bu baslıgı acma ihtiyacı duydum.şimdi konuya gelelim zorlastırdıgını farzedelim peki neden zorlastırır.bana gore bu sekilde dusunenler suyun mideye indigi anda mideyi sisirdiği ve sindirimin gec basladıgını dusunurek boyle soyluyorlar.peki kolaylastıran nedenlere bakalım.ilk olarak su enzimlerin substrar yuzeyini arttırır ve sindirim hızlanır bu bir.ikincisi yemekten hemen sonra su içtigimiz zaman karnımızdan guruldama sesleri gelir bunun sebebi suyun bagırsatan gecerken bagırsagın hareketlenmesini saglar yani kasılmalar artar .. bu sebeple sindirim daha basit olur.size göre hangisi dogru bu baslıgıda bu konuyu acıga cıkarmak için actıgımı birdaha belirtmek isterim..simdiden tesekkurler ;):)
     
    maximum ve Pinky bunu beğendi.
  2. Rpac
    Offline

    Rpac Üye

    Katılım:
    3 Haziran 2008
    Mesajlar:
    2.404
    Beğenileri:
    1.540
    Ödül Puanları:
    123
    Yemekten hemen önce-esnasında-hemen sonrasında alınan sıvılar midenin asidik ortamını düşürdüğü için olabildiğince sıvı tüketmemek gerekir diye biliyorum.
     
    letsev ve diez bunu beğendi.
  3. darknesssword
    Offline

    darknesssword Üye

    Katılım:
    21 Ocak 2009
    Mesajlar:
    588
    Beğenileri:
    174
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Ögrenci
    Yer:
    Aydın
    ama mide ne olursa olsun asitligini ayarlar dıye dusunuyorum.yanı ortamın ph ı 7 ye kadar cıkamaz zaten öyle bır durumda mıde hemen asıt salgılar.eger asit salgılamazsa o anda zaten gastrit hastalıgı ortaya cıkar.yanı bu durumda yemekte su ıctıgimız zaman gastrıt olmamız gerekır.benım dusuncem bu sekılde ama ne kadarı dogrudur bılemem..
     
  4. altaylar
    Offline

    altaylar Üye

    Katılım:
    1 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    412
    Beğenileri:
    93
    Ödül Puanları:
    0
    asitliği ve ilgili enzimleri seğrelteceği için sanki yemeği az çiğnemişsin gibi besinin birim alanına temaz eden etken madde azalacaktır, bundan dolayı sindirim güçlüğü çekenlerin yemekten önce, sırasında ve sonrasında ve sonrasında su içmeleri tavsiye edilmez
    Taş Devri Diyeti(Prof. Dr. Ahmet Aydın)' isimli kitaptan aklımda kalan
     
    letsev, Bluediver, Burkitay ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  5. jimraynor
    Offline

    jimraynor Üye

    Katılım:
    30 Kasım 2007
    Mesajlar:
    1.466
    Beğenileri:
    961
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    Endüstri Mühendisi
    Yer:
    Antalya
    Güzel konu olmuş ben bilgim olmadığı için oylama yapmadım. Mantığım içince kolaylaşır diyor. Hiç değilse 1 bardak da olsa içilmeli diye düşünüyorum. Ama tutup yemek sonrası iyice suya kasmamak lazım.
     
    darknesssword bunu beğendi.
  6. brhmcr
    Online

    brhmcr Guest

    Yemek oncesi ve sonrasi su icmek mide asidini seyreltir ve sindirimi zorlastirir.
     
  7. Extravaganza
    Offline

    Extravaganza Üye

    Katılım:
    16 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    1.513
    Beğenileri:
    2.573
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Bu tez, suyun PH değeri 5.5, mide salgısı ise 1.0 olduğu için mi söyleniyor?

    O zaman yediğimiz yiyeceklerin de PH değerleri çoğu zaman 5 civarı büyük ihtimalle (limon vs, citrus'lardan ya da sirke vs yemiyorsak) O zaman yemeğin kendisinin de bunu aksatması lazım? Yediğimiz şeylerin de bir çoğu yoğun olarak su içerebiliyor ayrıca.

    Bana bu sav pek mantıklı gelmiyor.
     
    1 kişi bunu beğeniyor.
  8. brhmcr
    Online

    brhmcr Guest

    Extravaganza, bence olayi GI - GY deki gibi almak gerekiyor.

    Yani ne kadar siviyi artirirsak asidik ortam o kadar seyrelecek. Yani bu noktada miktara odaklanmaliyiz diye dusunuyorum.

    Genelde bu sekilde soylenmesinin sebebide yazmis oldugun gibi PH farki. Ph farki ne kadar kuculurse bu seyrelme ile ( tabi iki yudum su bunu degistirmeyecek) o kadar sindirim zorlasacak diye dusunuyorum.
     
  9. mcan09
    Offline

    mcan09 Yeni Üye

    Katılım:
    7 Kasım 2012
    Mesajlar:
    292
    Beğenileri:
    44
    Ödül Puanları:
    38
    Meslek:
    VG :)
    Yer:
    Aydın
    sayın brhmcr bir önceki mesajımda mesajımın doğruluğunun kaynağını belirtmediğim için ve beni uyardığınız için teşekkür ederim.araştırmalarım sonucunda yemekte içilen suyun sindirimi zorlaştırdığını ve bazı rahatsızlıklara neden olduğunu öğrendim;
    Yemek esnasında su tüketmek yaygın bir alışkanlıktır. Ancak araştırmalar gösteriyor ki; yemekle birlikte az miktarda sıvı tüketilebilir. Ama fazla su, soda ya da meyve suyu tüketmek sindirim sisteminde sorunlara yol açabilir. Sıvı içecekler mide asitlerinin ve sindirim enzimlerinin azalmalarına yol açar ve onları daha az etkin hale getirir.
    En doğru yol, sıvı içecekleri yemekten önce ya da 2 saat sonra tüketmektir. Yemeklerde kullanılan tuz ve baharat miktarını düşürürseniz, yemek esnasında sıvı tüketme ihtiyacınız da azalacaktır.
    [​IMG]
    Yemek sırasında içilen suyun etkileri
    Yemek esnasında alınan sıvılar sindirim enzimlerini ve mide asitlerini seyreltir. Dolayısıyla, gıdaların kırılması ve besinlerin hazmı zayıflar. Mide, gıdaları kırabilmek için daha fazla asit üretme ihtiyacı duyar. Bu da, mide ekşimesi ve reflüye yol açar. Mideden, yeterince kırılmadan bağırsaklara geçen gıdalar ise, bu kez ince bağırsakta baskı yaratır.
    Yemek boyunca içilen çok miktardaki su, kan şekerinin hızla yükselmesine yol açar. Bu da vücudun insülin üretimini arttırır. İnsülin ne kadar artarsa, o kadar çok yağ vücutta stoklanır.
    Yemek sırasında tüketilen fazla miktarlardaki su ve benzeri içecekler, kabızlık ve gaz sorunlarına yol açarlar.
    Yemek sırasında neden su içmek isteriz
    Yemek yerken, ağzımızın çok kuruduğunu hissederiz ve bu bizi su içmeye iter. Ağızdaki salgı bezleri, yemeğin harattığı nemin üzerine, bir de sıvılarla karşılaşınca iyi çalışamazlar. Kendinizi kontrol edip, yemek esnasında sıvı tüketmekten vazgeçerseniz, salgı bezleri de düzgün çalışacaklardır. Bu kötü alışkanlıktan vazgeçemiyorsanız, hiç değilse soğuk içeceklerden uzak durun. Ilık veya sıcak çaylar tüketin.




    Kaynak:http://www.lezzetyolu.com/yemek-yerken-su-icmeyin/
     
    letsev, tg3838, cece1 ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.

Sayfayı Paylaş