Bizi yönetmeye çalışanlar her ne kadar inkar etse de son günlerde ülkemizde ekonomik krizin ayak seslerini duyduğumuz bir gerçek.
Maddi olarak bu sporun fazladan bir yükü olduğu da başka bir gerçek.
Ben bu spora ayırabildiği para kısıtlı olanlara mutfakla ilgili birkaç öneride bulunmak ve faydalanabileceğim önerileri almak istiyorum.
- Pirinç, bulgur, patates vb. ürünleri elinizden geldiğince toptan satın alın. Nerelerden alabileceğinizi öğrenin. Örneğin bulgur gibi mükemmel bir tam tahıllı ürünü 25-50 kiloluk paketlerde aldığınız zaman, marketlerde 1'er kilo kilo almakla kıyaslanamayacak bir fark olduğunu görürsünüz. Herşey gibi bulgurun, nohutun, pirincin, patatesin ve diğer tarım ürünlerinin de mevsimi var, bu mevsimlerde yapacağınız alımlar hem çok daha hesaplı olacaktır hemde satın aldığınız ürünler uygun saklama koşullarında çok rahat 1 sene bekletilebilir. Eskiden evlerde kiler olurdu, bugün ev yapılırken kiler odası genelde planlanmasa da siz evinizde kiler vazifesi görecek bir bölüm oluşturun.
Aslında karbonhidratlarda büyük tasarruflar yapmak kolay. Esas mesele hayvansal protein kaynaklarında...
- Yumurtayı üretim tarihine dikkat ederek güvendiğimiz markalardan 30'luk kolilerde aldığımızı varsayarak yumurta konusuna değinmiyorum. Ama püf noktasını bilen varsa da öğrenmek isterim.
- Mevsiminde balık tüketin, balık fiyatları bazen çok komik oluyor. 1 kilo balığın yarım paket sigara parasına düştüğünü görmek sıradan bir olay. Kaldı ki taze balıklar haricinde ithal buzhane balıkları da düşük fiyatlar da satılıyor. Eğer balıktaki alım fırsatlarınından haberiniz yoksa, bugünden sonra olsun.
- Tavuğu ise genelde tüm tavuk şeklinde almanızı öneririm. 2 parça kemiksiz yağsız göğüs etine sahip olan tüm tavuğun göğüslerini ayrıca almak istediğinizde %50 daha pahalıya satın alıyorsunuz. Tavuğun geri kalan kısmının derilerini almak ve parçalamakla biraz uğraşsanız da, kendinizi bir aşçı gibi hissetmetmenize sebep olabilecek bu olay sizi rahatsız etmez sanırım
- Kırmızı et konusunda pek yardımcı olamam ama yaşadığınız yer müsaade ediyorsa canlı koyun kesin. Fazladan masraf olmaması için kendiniz kesin. Kesmeyi bilmiyorsanız onu öğrenmek kolay ama içini boşaltmasını ve derisini yüzmeyi öğrenmek lazım esas. Koyun eti yağlı, dana eti bu sporda daha faydalı ancak danalarda pahalı. Ama fırsat bulursanız dana etini buzluğa ve bir kısmını da kavurma olarak dolaba koyun.
Özellikle son önerim pek öneri sayılamasa da ilk önerimin Türkiyenin her yerinde herkes için mümkün olduğunu düşünüyorum. Bende bu sporun maddi yükünü azaltabilecek mutfak tavsilerinizi bekliyorum.
Son düzenleme: 10 Kasım 2008