Tip 1 diyabet ve protein alımı

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve tabutr tarafından 20 Nisan 2014 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 6 üye.
  1. tabutr
    Offline

    tabutr Üye

    Katılım:
    8 Şubat 2014
    Mesajlar:
    21
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    13
    Cinsiyet:
    Bay
    Merhaba
    ben tip 1 diyabet hastasıyım ve bb ile uğraşıyorum 2 aydır yalnız bizim böbrekler normal insanlara göre daha hassas o sebepten dolayı doktorumun onayı ile ( şuan 80 kiloyum) kilo başına en fazla 1.2 gr protein almam söylendi .. Sizlere sorum şu en fazla 1.2 gram ile kastan kilo alarak hacim yapabilir miyim yoksa sporu bırakacağım teşekkürler
     
  2. kozan40
    Offline

    kozan40 Üye

    Katılım:
    5 Ekim 2010
    Mesajlar:
    109
    Beğenileri:
    34
    Ödül Puanları:
    38
    80 kg sun gunde 200 gr protein alman lazim kg basi 2.5 gr yani ama yag oranini dusur bence 72 ye in 1.2 gr proteinle yagsiz bi vucut yaparak estetik bi goruntu yapabilirsin kardesm ama kas oraniyla hacinli buyuk bi görüntü yapamassin anca yagli bi vucutla yaparsin bence estetik lik daha iyi hem vucudunun durumuna yatkin olur.

    GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
  3. dennyd
    Offline

    dennyd Üye

    Katılım:
    5 Haziran 2012
    Mesajlar:
    55
    Beğenileri:
    27
    Ödül Puanları:
    28
    Gecmis olsun. Sonucta bu hastalıga yakalanmıssın. Ama bunu sansa cevirmek senin elinde. Diabet hastaları normal insanlara gore cok cabuk gelisme gosterir ve bodybuilding sana insulin ignesi gibi gelecektir. Sadece proteinle hacim yapman biraz zor carb la kombine etmen lazım. Zaten hastalıgın yuzunden mecburi diettesin. Sakın sporu bırakma. Sansızlıgını sansa cevirmek senin elinde. Basarılar!!
     
  4. boksbody
    Offline

    boksbody Özel Üye

    Katılım:
    9 Şubat 2012
    Mesajlar:
    4.471
    Beğenileri:
    2.870
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    önce sağlık
    hacim derken p.h gibi vucut dersen zaten imkansız gibi bir şey
    ama kaslı fit bir vucut dersen o nu yapmanda bir sıkıntı yok
     
  5. thekinger
    Offline

    thekinger Üye

    Katılım:
    24 Haziran 2010
    Mesajlar:
    639
    Beğenileri:
    79
    Ödül Puanları:
    38
    Tip 1 de böbrekler fazla hasar görüyor diye biliyorum. Böbrek sonuçların ne durumda? kreatinin, idrarda protein kaçağı ve hemoglobine baktırıyormusun? Bunlar önemli bilgiler verecektir. Bende böbrek biyopsisi yaptırdım. bu nedenle 2 aydır ara vermiştim spora. 5 aydır suplement kullanmıyorum. Dr böbreklerdeki olumsuz ilerlemenin yavaşlatılması için dietin önemini zaten anlatmıştır sana.
    Proteinli doğal beslen ama bana sorarsan bir süre destek alma. Tahlillerini aksatma. Protein böbrekleri çok yoruyor.
     
  6. tabutr
    Offline

    tabutr Üye

    Katılım:
    8 Şubat 2014
    Mesajlar:
    21
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    13
    Cinsiyet:
    Bay
    teşekkür ederim yorumlarınız için şuana kadar böbrek sonuçlarım normal beslenmem şu şekilde hergün
    sabah
    1 tam 3 yumurta beyazı
    beyaz peynir(2 kibrit kutusu kadar)
    yeşillik domates vs..
    4 dilim ekmek
    2-3 dilim kaşar (bazen)

    öğlen
    100-150 grm hindi göğüsü
    makarnask(3 dakikada olan makarna) ( 45 gr karbonhidrat)
    yoğurt
    meyve

    akşam
    öğlenin aynısı
    gece
    bir bardak süt fındık 10 adet kadar.

    çok fazla protein girmek istemedim böbreklerden dolayı.. fakat gelişim olmaz diyede korkuyorum bu kadar az protein ile.
     
  7. Circassian
    Offline

    Circassian Üye

    Katılım:
    17 Aralık 2007
    Mesajlar:
    23
    Beğenileri:
    18
    Ödül Puanları:
    13
    Gönül isterdi ki doktor önerisine göre her şeyi ayarla. Ancak maalesef ülkemizde böyle olmuyor. Bende tip1 diyabet hastasıyım. Zamanında doktorlarla çok görüştüm. Görüştüğüm doktorlarda araştırma hastanelerinde uzman doktorlardı. Spor yapmak istiyorum durum böyle böyle dediğimde günde yarım saat yürü tavsiyesinden başka bir şey alamadım. Ya hiç bir şey bilmiyorlar yada az bildiklerinden dolayı risk almak istemiyorlar. Ancak Amerika ve Avrupada araştırırsan eğer profesyonel bisikletçi , fitness model , amerikan futbolu , maratoncu vb. bir çok yoğun efor gerektiren spor dallarında profesyonel yada amatör bir çok sporcu görürsün. En azından dünya çapında profesyonel müsabakalara katılanlar uzmanlar tarafından yönlendiriliyordur diye düşünüyorum ve hiç bir sorun yaşamadıklarını söyledikleri bir çok yazı okudum.
    Kaç yıldır diyabetsin bilmiyorum ama mutlaka araştırmışsındır. Bu hastalık evet kötü ama bütün dizginleri senin elinde olan bir hastalık. Vücudunu , vücudunun nelere nasıl tepki verdiğini , nasıl etkilendiğini çok şeffaf bir şekilde takip edebileceğin bir hastalık. Bu yönden kontrol edilebilmesi istedikten sonra kolay. Benim çok iyi bir spor hayatım yok ama tekrar dizginleri ele alma girişimindeyim aslında seninle aynı sorular dolanıyor kafamda ve yıllardır mümkün olduğu kadar araştırmaya çalışıyorum.
    Bunu yap şunu yapma gibi kesin bir bilgi verebilecek bir konumda değilim ancak benim kendime göre edindiğim bilgileri aktarayım gerisi sana kalmış. İlk olarak fitness , ağırlık çalışmaları yaptığım çok kısa dönemlerde dahi şekerimin çok kolay dengeye girdiğini , insülin dozlarımın yarı yarıya azaldığını keşfettim ve bu koşu , yürüyüş , bisiklet vb. sporlara göre çok daha net görebildiğim bir durum.
    Protein alımına gelince çok hesaplayarak aldığım bir besin değil ama 1,2g/kg oranını geçtiğim zamanlar çok olmuştur. Bu tarz besinin çok tüketilmesinden oluşan durumlar öyle bir anda 2 ay çok protein tükettim böbrek hasar gördü denilecek durumlar değil. Aşırıya kaçmadan istediğin oranları alıp , sporunu yapıp şekerini dengede tuttukça da çok sorun olacağını zannetmiyorum. Dediğim gibi bir anda böbrek hasar görecek diye bir durum olmadığı için 3 ayda bir tam kan sayımın homoglobin A1C değerin , diğer hormon değerlerin , özellikle idrar test sonuçların doğrultusunda durumu kontrol altına alabilirsin. Bildiğin gibi en önemli etken H1A1C 7 nin altına düşürüp sabitlemeye çalış. Onun dışında bizde çok bilgi olmasa da yabancı kaynakların hepsinde ortak bir bilgi ağır sporlar yapıyorsan spora başlamadan önce şeker değerin 150nin üzerinde olmasına dikkat et yoksa hipoglisemiyle karşılaşabilirsin. Bunun için spor öncesi ve spor sonrası şeker ölçümlerini mutlaka yap ve durumu iyi okuyup ona göre hareket et. Ayrıca insülini vurduğun yerler önemli. Mesela bugün bacak çalışacaksın sakın insülini bacaktan vurma aksi takdirde ani hipoglisemiler ortaya çıkabilir. Aynı şekilde kol ve karın içinde geçerli. Yani bunların özeti kendi vücudunu okumak senin elinde.
    Sonuç olarak bu işi profesyonel olarak yapmayı düşünmüyorsan ve diyabetsen risk almaya gerek yok. 1,5 g/kg protein aldın 3 ay sonra kan değerlerinde yada idrar da sorun çıktı 1,2 ye düşürüp devam edersin kol kasların X cm gelişmez de Y cm gelişir ama gelişir sonuçta. Bırakmana gerek yok onun için. Ayrıca forumda protein alım oranlarının firmalar tarafından ticari amaçlı abartıldığı aslında zamanında arnold'ın bile kg başına 1,7gr aldığı , 1,3 gr civarının amatör olarak spor yapan kişilere yeterli geleceğini anlatan makaleler okudum ki çok da mantıklı geldi. Acelen yok kontrolleri aksatmadan gereksiz risklere girmeden deneye deneye her şey daha güzel olur. Yapacak bir şey yok bu hastalıkla yaşamayı öğrenmek zorundayız ama bu durum hastalık seni bir şeyleri yapmaktan alıkoyacak anlamına gelmiyor. Önemli olan ölçüyü tutturmak.
     
    thekinger, frodobagins000 ve tabutr bunu beğendi.
  8. tabutr
    Offline

    tabutr Üye

    Katılım:
    8 Şubat 2014
    Mesajlar:
    21
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    13
    Cinsiyet:
    Bay

    Çok teşekkür ediyorum harika bir yazı yazmışsınız kendimi gördüm yazdıklarınızda şu aralar protein tozuda kullamaya başladım dediğiniz gibi kan tahlilleri çok önemli böyle gittiğim yere kadar gideceğim eğer bir problem çıkarsada tozu kesip 1.2 ye dönmeyi düşüüyorum şu aralar 1.4 1.5 gram protein alıyorum kilo başına . Benimde size yardımcı olacağım bir şey olursa sorun lütfen teşekkür ederim tekrar
     

Sayfayı Paylaş