Tahin...

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve forever tarafından 22 Mart 2006 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 2 üye.
  1. forever
    Offline

    forever Üye

    Katılım:
    14 Mart 2006
    Mesajlar:
    26
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    benım merak ettgım bı konu var. bb yapan bi kişinin alması gereken günlük protein mıktarı kilosunun yaklaşık 2,5 katı olmalıymış. ama bu protein hesabına günlük alınan yumurta beyazı, yulaf ezmesi gibi et türü olmayan gıdalarda dahilmidir.
    yani balık, tavuk ve benzeri gıdalardaki protein daha farklıymış. buna dayanarak tahin i sormak istiyorum. tahinin 100 gr ında 25 gr protein var. sabah kahvaltıda yemeyi düşünüyorum. siz tahin için ne dersiniz?
     
  2. EyeSeeYou
    Offline

    EyeSeeYou Özel Üye

    Katılım:
    5 Nisan 2005
    Mesajlar:
    509
    Beğenileri:
    242
    Ödül Puanları:
    0
    tahindeki protein bitkisel protein...toplam protein alımınızdan saymayın...zira bitkisel proteinler eksik proteinlerdir...bitkisel proteinler konusunda daha evvel yazılmış mesajlar var...arama yaptırarak onlara bir gözatın...
     
  3. gokhanalpan
    Offline

    gokhanalpan Üye

    Katılım:
    19 Haziran 2006
    Mesajlar:
    128
    Beğenileri:
    52
    Ödül Puanları:
    0
    Dostum sabah kahvaltısının en iyi protein kaynağı lor peyniri(1.kalite), yumurta akı (1.kalite) bu ikisini ye derim sabah allahne verdiyse :) lor peynirinin yüz gramında 20 gram protein 8 gram yağ var dayan lor peynirine :)
     
  4. GyMania
    Offline

    GyMania Üye

    Katılım:
    28 Eylül 2006
    Mesajlar:
    253
    Beğenileri:
    14
    Ödül Puanları:
    0
    TAHİN

    Tahin, susam tohumlarının tekniğe uygun olarak kabukları ayrıdıktan ve fırında kurutulup kavrulduktan sonra değirmende ezilmesi ile elde olunan bir gıda maddesidir. (Anonymous, 1977).

    Susamdan elde edilen tahinde (seaseme -seed butter veya sweetmeat) %54 yağ. %28 yüksek değerli protein ve bu proteinin esansiyel amino asitlerinin başında %4 metinin ve B vitaminleri gelir. O nedenle tahin en az süt ve et kadar kıymetli bir gıda sayılabilir (Fciganbaum, 1965). Tahin sevilerek tüketilen salata, meze, ve unlu mamüllerde kullanıldığı gibi ülkemizde pekmez veya balla karıştırılarak tatlı olarak da yenilebilmektedir. Ancak en büyük kullanım alanı tahin helvası üretimidir. (Yurdagel ve Baysal. 1996)

    ÇİZELGE 1: Amino asit komposizyonu (g/100g protein) Tahinin In Vitro Protein sindirilebilirliği (IVPD) ve Hesaplanmış Protein Verimlilik Oranı (C- PER) (Sawaya et al, 1985)

    AMİNO ASİT Konsantrasyon

    FAO /WHO

    Protein referans
    Treonin 4.04 0.18 4.0
    Valin 5. 22 0.30 5.0
    İzolösin 4.36 0.24 4.0
    Lösin 7.81 0.43 7.0
    Tirozin (T) 3.22 0.23 -
    Fcnilalanin 5.10 0.31 -
    T + F 8.32 0.47 6.0
    Lisin 3.51 0.17 5.5
    Mctionin (M) 2.47 0.36 -
    Sistin (S) 2.23 0.28 -
    M + S 4.70 0.43 3.5
    Triptofan 1.36 0.05 1.0
    Aspartik asit 9.0 0.44 -
    Scrin 5.09 0.26 -
    Glutamik asit 21.4 1.87 -
    Prolin 3.42 0.46 -
    Glisin 5.50 0.31 -
    Alanin 5.24 0.22 -
    Histidin 2.75 0.14 -
    Arginin 14.1 1.16 -



    Kimyasal skor 64
    IVPD (%) 83.3 + 0.74
    C-PER 2.14 + 0.04

    Dokuz örneğin +- standart sapmalarının ortalamaları.
    Yirmi örneğin +- standart sapmalarının ortalamaları.
    Altı örneğin +- standart sapmalarının ortalamaları.





    TAHİNİN KİMYASAL BİLEŞİMİ VE BESLEYİCİ DEĞERİ

    Tahinin Kimyasal Bileşimi
    Tahinin yaklaşık komposizyonu yüksek oranda yağ (% 58,9 ) ve protein (%24.7) düşük oranda ham sclüloz (%2,3) ve nem (<%1,0) ve önemli miktarda kül (% 3.0) göstermektedir. Bu sonuçlar Johnson et al (1979) tarafından bildirilen kabuğu soyulmuş beyaz Sudan susamının yaklaşık bileşimiyle uyuşmaktadır fakat Watt and Mcrrill (1963) in bildirdiği üzere kabuğu soyulmuş susam tohumlarına göre daha yüksek protein ve yağ ve daha düşük kül içermektedir. Bilindiği üzere farklı susam çeşitlerinde ve farklı ülkelerde yetişen aynı susam çeşidinde bileşim farklılıkları ortaya çıkmaktadır.(Johnson et al. 1979).

    ÇİZELGE 2: Tahinin kimyasal bileşimi (Sawaya et al. 1985).


    Besin Ögesi Konsantrasyon
    Nem (%) 0.7 + 0.42
    Ham protein (%) 24.7 + 1.70
    Ham yað (%) 58.9 + 2.54
    Ham sclüloz (%) 2.3 + 0.21
    Kül (%) 3.0 + 0.18
    Na (% mg) 251 +77.23
    K (% mg) 354 + 44.10
    Ca (% mg) 61 + 27.01
    P (% mg) 692 + 71.36
    Mg (% mg) 362 + 40.87
    Fc (% mg) 7.19 + 0.49
    Zn (% mg) 7.82 + 0.68
    Cu (% mg) 1.96 +.0.24
    Mn (% mg) 1.46 + 0.17
    Sc (% mg) 0.05 +0.01



    Yaş ağırlık üzerinden kırk örneğin +- standart sapma ortalamaları.



    ÇİZELGE 3: Tahinin yağ asidi komposizyonu (Sawaya et al, 1985)
    Yağ asidi (g/100g)
    Palmitic C 16:0 9.8 +0.15
    Palmitolcic C 16:1 0.1 + 0.01
    Heptadccanoic C 17:0 0.1 + 0.014
    Stearic C18:0 6.4 + 0.34
    Olcic C18:1 42.4 + 1.0
    Linolcic C18 39.7 + 0.53
    Linolcnic C18:3 0.4 + 0.42
    Arachidic C20:0 0.5 + 0.01
    Behcnic C22:0 0.2 + 0.03

    Beş örneğin +- standart sapmalarıyla ortamaları.

    C 19:0, C21.0, C23.0 iz miktarlarda bulunmuştur. (<0.1 %)



    Tahinin besleyici değeri
    Çizelge 1 tahinin amino asit komposizyonunu göstermektedir. Tahinin amino asit profili lisinin (3.51 g/100 g protein) 64 protein kimyasal skoru üzerinden ilk kısıtlı miktarda bulunan amino asit olduğunu göstermektedir. Tahin proteini birçok gıdada sınırlı bulunan, triptofan (1.36 g/100g protein) ve kükürt içeren amino asitler metionin ve sistin'den (4.70 g/100g protein) yüksek miktarda içermektedir. Johnson et al. (1979) tarafından susam tohumlarındaki yetersiz amino asit olarak lisinden sonra belirtilen izolosin. tahin proteininde yetersiz bulunmamıştır. (Sawaya et al, 1985)


    ÇİZELGE 4: Tahinin Mikrobiyolojik Analizi
    (Ayazetal 1985)(cfu/g)
    Fabrika no APC Coliform S.aurcus C. perfringens B.ccreus Yeast Mola Salmonclla
    1 500 100 400 <10 <10 50 50 +
    2 50 <10 70 <10 <10 10 120 -
    3 20 <10 <10 <10 <10 <10 20 -
    4 500 30 <10 <10 <10 <10 10 -
    5 23000 300 <10 100 250 <10 10 +
    6 20 <10 <10 <10 30 <10 <10 -
    7 200 <10 <10 <10 10 <10 10 -
    8 2500 10 70 <10 10 <10 20 -
    9 170000 10 10 <10 10 <10 20 -
    10 200 40 10 <10 10 <10 20 -
    Sınır 20-170.000 <10-300 <10-400 <10-100 10-250 <10-50 <10-120 -

    Her değer beş örneğin çift paralel analiz sonucudur.

    + Pozitif

    - Negatif
     
    Alper19891 bunu beğendi.
  5. ozzy
    Offline

    ozzy Üye

    Katılım:
    10 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    185
    Beğenileri:
    29
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Akademisyen
    Yer:
    Kocaeli/İzmit
    Eskiden ne yediğime pek dikkat etmezdim bu yüzden o günlerin günahlarını şimdi cardio antremanlarıyla ödüyorum :) Yine de kim ne derse desin 100 gr tahin-pekmez i karıştırıp yedikten sonra yaptığım antremanları hatırlıyorum da şimdiye kadar herhangi bir amino, protein tozu veya creatin onun sağladığı performansı sağlayamadı. Bence kilo ve yağlanma problemi olmayanların özellikle kış aylarında antremandan önce yemeleri iyi sonuçlar verecektir. Her ne kadar doğrudan anabolik bir etkisi olmasa da performans artışı = daha fazla çalışma, daha fazla ağırlık vs.. bu da yine aynı kapıya çıkmaktadır.
     
    foranimati10 bunu beğendi.
  6. GyMania
    Offline

    GyMania Üye

    Katılım:
    28 Eylül 2006
    Mesajlar:
    253
    Beğenileri:
    14
    Ödül Puanları:
    0
    Hacim isteyenlere önerim makarna-tahin-pekmez üçlüsüdür. Ama tahini sadece pekmez ile karıştırın makarnayı ayrı yiyin..
     
  7. bukatto
    Offline

    bukatto Üye

    Katılım:
    4 Ekim 2006
    Mesajlar:
    452
    Beğenileri:
    116
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    Avea İletişim Hizmetleri A.Ş
    Yer:
    ANKARA
    arkadaşlar alttan kalan derslerim nedeniyle uşak a gidiyorum 2 ay da bir.
    eğer isteyen olursa bir kişiye 1 kilo (ve ya daha fazla olabilir) kadar tadımlık getirebilirim.
    kişi sayısı ve kg. miktarının az olması elimdeki eşyalardan fazlalığından kaynaklanıyor.

    işi ticarete falan dökmek değil niyetim. parası neyse benden olur. belki bir kilo tahin çok fazla değil ama taptaze oluyor. 10-15 gider rahatlıkla. üretimini görerek, sıcacık alıyorum ben.

    ben bu gidişimde bir kaç kilo alacağım. tahin yerine, susam sürtmesi denilen (susamın işlemden geçerek tahin kıvamına getirilmesidir. hiçbir katkı yok. sadece susam dan elde ediliyor) iç anadolu ya özgü yiyecekten de getirebilirim. Ö.M den iletişim kurabiliriz.


    (maddi imkansızlıktan dolayı alamayan varsa onun talebini değerlendirmek isterim)
     
  8. bukatto
    Offline

    bukatto Üye

    Katılım:
    4 Ekim 2006
    Mesajlar:
    452
    Beğenileri:
    116
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    Avea İletişim Hizmetleri A.Ş
    Yer:
    ANKARA

    10-15 gün yeter anlamında yazacaktım. eksik olmuş :)
     
  9. testesterone
    Offline

    testesterone Üye

    Katılım:
    26 Kasım 2006
    Mesajlar:
    366
    Beğenileri:
    19
    Ödül Puanları:
    0
    bukatto ama susam yagı mevcut bulk döneminde alınması daha uygun değilmidir cut döneminde nasıl yakmayı düşünüyorsunuz
     
  10. bukatto
    Offline

    bukatto Üye

    Katılım:
    4 Ekim 2006
    Mesajlar:
    452
    Beğenileri:
    116
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    Avea İletişim Hizmetleri A.Ş
    Yer:
    ANKARA
    selam testesterone;

    ben çok fazla kullanmayacağım. makul ölçülerde kullanmayı düşünüyorum. daha ziyade akrabalara falan getirecektim.

    susamın yağı konusunda tam bir fikrim yok ama ayçiçek yağı gibi zararlı değil. ama aşırı oranlarda tüketilirse mutlaka zararlı olabilir.

    susam yağının kilo yapması dışında sivilce yapabilir. yapmayada bilir. bünyeden bünyeye değişir. benim düşüncem bu :)

    bu arada susamın yağı vücutta oluşan deri çatlaklarını gidermede çok etkili. bu sporu yapan herkeste mutlaka vardır bu çatlaklar.

    söyleyen doktor sadece böyle söylediği için, yenilmesimi gerekiyor yoksa sürülmesimi gerekiyor bilemiyorum.

    günde azami ölçüde tahin veya benzeri yenirse kilo yapmak yerine bazı vitamin, mineral ve amino asit eksiklerini minimum derecede bile olsa kapatabilir. yani besin takviyesi olarak güzel bir gıda ,uper
     
  11. bonatschi
    Offline

    bonatschi Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2006
    Mesajlar:
    3.855
    Beğenileri:
    4.910
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Londra
    ayrıca merak eden arkadaslar için susum yagının besin degerleri http://www.besinler.com/ adresinde mevcut..
    degerler icin arama bölümüne "Bitkisel yağ, susam, salata/pişirme" yazabilirsiniz..
     
  12. crybaby
    Offline

    crybaby Yeni Üye

    Katılım:
    22 Ağustos 2012
    Mesajlar:
    25
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    11
    Tahinin besin değerleri sayfasında yazdığına göre A vitamini, magnezyum, potasyum omega-3 and omega-6 gibi maddelerinde bulunduğunu görebiliriz. Bence tahin çok faydalı bir gıda.
     
  13. boksbody
    Offline

    boksbody MOD Yönetici Moderator

    Katılım:
    9 Şubat 2012
    Mesajlar:
    4.312
    Beğenileri:
    2.754
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    bu aralar sabahları 2 çay kaşığı tahin pekmez karışımını yemeden evden çıkamaz oldum :)
    alışkanlık yapacakkadar tatlı oluyor daha fazla yememek için kendimi zor tutuyorum
    ama insana bir huzur, güç doluluk verdiği kesin , yağ oranı sebebiyle abartılmamalı
    günde 2 çay kaşığı benim için ideal
     
  14. Cem34
    Offline

    Cem34 Üye

    Katılım:
    22 Kasım 2013
    Mesajlar:
    18
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Cinsiyet:
    Bay
    lor peyniride yenmiyor be berbat bi tadı var anca omlet şeklinde yapıyorum dana jambon lor peyniri 3 yumurta böyle fena olmuyor :d
     

Sayfayı Paylaş