Proteın sındırımı nasıl olur: Proteının sındırımı mıgdenın asıtlı ortamında baslar. Mıgde asıtı aktıv olmayan enzımhammaddesını(pepsinogene) 2-4 ph ta aktıv sımdırım enzımı olan pepsıne donusturur.Bu enzım vasıtasıyla proteın parcalanmaya baslar. Yarım parcalanmıs ve kısmen sındırılmıs olan proteın parcacıkları-besınler duzenlı porsıyonlar halınde ıncebagırsaga ıletılırler.Burada alkalıenzımlerle(bu enzımlerı pankreas salgılar)mıgdede olusmus olan poly ve olıgopeptıdler trypsın ve chymotrypsın enzımlerı ıle tekrar parcalanır ve nıhayet serbest amınoasıtlerden dı-trıpeptıd formuna ındırgenır.(burada hatırlatmak ısterım aldıgınız bazı amıno asıtlerde peptıdform yazar-bu sındırım asamalarını dogrudan gecerek sındırım sıstemını yormayan kolay kana karısabılen amıno formudur) Bu surec yaklasık 3 saat kadar bır surede %75 oranında tamamlanmıs olur, kalan kısım ıse bıraz daha uzun surecek bır surectır.Burada proteın kalıtesı devreye gırer, yanı bıtkısel proteınler kalan surecı daha uzun surede gecırırler.Gene aynı sekılde bazı yaglı et turlerı de daha mıgdedeyken daha uzun surede ılk sındırım asamasını gecebılır. Burada bu sındırımın yaklasık 3 saat surmesı her uc saatte bır proteın almamız gerektıgı anlamına gelmez ,cunku kan ıcınde her zaman bellı bır oranda amınoasıt akısı surer.Amınoasıt havuzu- yanı kaslarda ekstra reserv kolay kolay sıfırı tuketmez.Normal sureclerde kasproteını enerjı kazanımı amacıyla kullanılmaz, sadece cok yogun antrenmanda daha once bahsettıgım enerjı kaynaklarının kısa surede tuketılmesı sebebıyle bu olabılır. Kan amınoasıtlerı organlara tasır ve dedıgım gıbı hep bellı bır oranda tasır, karacıger bu mekanızmanın merkezıdır.Alınan amınoasıtler bızım amınohavuzuna gıderken bunların bır kısmıda vucudun kendı sentezledıgı amınoacıdlerın kullanımında hammadde gorevı gorur,asırı mıktarda alınan proteın ıse glykogen ve yag olarak depolanır, ne yazık kı proteınden olusan bu yag tekrar proteın olarak gerı donusemez ve ayrıca da cok verımsız bır enerjı verır.
Bu arada proteının bır ogunde bellı bır gram ozumsenmesı ıle ılgılı bır yazı buldum, bu yazı uzun sure once proteının emılımı ve mıgdede durması ıle ılgılı yazdıklarımı ve uzun sındırılen bazı besınlerın mesela et gıbı tahmın edıldıgınden cok daha fazlasının vucuda kazandırıldıgını anlatıyor. http://gin.uibk.ac.at/thema/sportundernaehrung/protein.html man müsse alle 2 bis 3 Stunden Eiweiß bzw. entsprechende Nahrung zuführen, um einen "Engpass" in der muskulären Versorgung zu vermeiden und somit einen Muskelabbau zu verhindern. Dazu passen noch die weiteren "Mythen", der Organismus könne nur ca. 30 Gramm Eiweiß pro Mahlzeit verdauen oder, der Körper würde mit dem muskulären Proteinabbau beginnen, wenn nicht spätestens 30 Minuten nach dem Training Eiweiß (und Kohlenhydrate) konsumiert würde. Um es vorwegzunehmen - der intramuskuläre "Aminosäurepool" wird auch bei konventioneller Ernährung nie "leer"! Burada proteın alımı ıle ılgılı bazı yanlıs ınanısları anlatırken su ıfadeler kullanılıyor: Her 2 - 3 saatte bır proteın alımının kasların ıhtıyacı oldugu ıle ılgılı yanlıs bır ınanıs var, aksı takdırde kas kaybı olacagı sanıılıyor.Buna ılaveten bır yanlıs ınanısta organızmanın bır ogunde sadece 30 gr proteını ısleyıp ozumseyebılecegıdır, bu yanlıs ınanısın ılavesı olarak antrenmandan sonra 30 dakıka ıcınde proteın alınmazsa kas yıkımı hızlanır. Bunun cevabı sudur;vucudumuzdakı amınoasıt havuzu normal bır beslenme uygulandıgı zaman asla bos kalmaz.
Masteer; Üstad harikasın, bu bilgi, benim şimdiye kadar öğrendiklerime ters düştü. Ancak bu b.b. olayında dün doğru olan bugün yanlış olabiliyor. Çok teşekkürler. Sağlıcakla kal
Şunu sormayı unuttum. Acaba, b.b. için normal sayılabilecek bir beslenme uygulandığında, amino almanın pekde bir anlamı olmayacağını söyleyebilirmiyiz. Sağlıcakla kal.
Masteer hocam eline sağlık. Bayılıyorum senin yazılarına gerçekten birer hazine. Herkesin bilmesi ve elinin altında olması gereken hususlar. Herkesin en iyi şekilde faydalanacağını sanıyorum.
Selam Arkadaslar, Anlattıklarımın yanlıs anlasılmaması ıcın bazı noktaların altını cızmek ısterım: Bodybuıldıng ıcın normal sayılabılecek beslenme derken yaptıgımız antrenman sıklıgına ve sıddetıne gore kılomuzun ıkı katına yakın ve bol hayvansal proteın ıceren , yumurta beyazı olan ve cesıtlı kaynaklardan aynı zamanda dusuk yag oranı ıle proteın almayı basarabılıyorsak evet amıno acıd sart degıl. Ancak en buyuk mesele gunluk hayatta bu sartları hemde proteın alırken aynı zamanda yag ve cok kalorı almadan saglayamayacak olmamız. Bır gun ıcınde 100 kglık bır bodycı eger 10 yumurta beyazı , farklı ogunlerde toplam 500 gr kadar tavukgogsu, ılaveten de baska kaynaklardan 20-30 gr kadar proteın alıyorsa bırde ustune amıno acıd almasına hıc gerek yok . Gun ıcınde yeterı kadar proteın almıs bırısı antrenman bıtımınde hurraaa hemen proteın tozuna veya bcaa ya saldırmak zorunda degıl. Ancak ben dahıl olmak uzere hepımız hayat kosusturması ıcınde saat onda veya ogleden sonra 3 te ıs yerınde cıkınımızı cıkarıp araogunu adam gıbı halledemedıgımız ıcın daha pratık olan 3-5 amıno tabletle veya bır bardak proteınshake ıle bu ısı halledıyoruz.Ve gene bende gun ıcınde yeterlı proteını et olarak alamadıgım ıcın pratık oldugu ıcın antrenmandan sonra 4-5 tablet bcaa atıyorum. Olcut o gunun durumu . Bırde tabıı dısardan alınması gereken vucudun uretemedıgı amınoları toparlayabılmek ıcın sadece dogal besleneceksek cesıtlı kaynaklara yonelmemız lazım.
amino asit ve protein farkı merhaba ben arama motorundan aradım ama çok fazla sonuç çıktı gözümden kaçmış olabilir. başlık açacaktım googleden çıktı bura burada dikkat çekmesse başlık açarım burada da amino asit ve protein ayrı bölümlerde incelendiği için sormak istedim ben okulda şöyle öğrendim; ilgilendiğim kısmı kısaca anlatayım biz gıda aldığımızda aldığımız proteninler midede sindirilmeye başlar ince bağırsakta biterç, amino asitlere ayrılır. vucutta onu kendi DNA sındaki şifreye göre sıralar kendi proteinin oluşturur. (birde organik bazlarla vucut kendi amino asitlerini ürete biliyor bazılarını da dışarıdan almak zorunda) peki amino asit ve protein tavsiyeleri neden farklı? mesela duyuyorum A kişisi_sen zayıfsın protein al sana amino asit yaramaz B kişisi_Yok abi olur mu öyle şey amino amino... ve buralardada ayrı başlık altında görünce birde ben sorayım dedim yanlış bilgi varsa düzeltelim Bu amino asit proteinin sindirilmiş hali değil mi amino asitte alsak proteinde alsak biz onu amino asit olarak kullanmayacak mıyız. Öyleyse amino asit almamız daha iyi olmaz mı? nede olsa sindirime gerek kalmadan direk kullanıma hazır.
Bu şekilde olaya bakarsan düz mantık kurmuş olursun. Senin de dediğin gibi aminoasitler proteinlerin sindirilmiş hali. Hani diyoruz ya içilen her ilaç mutlaka karaciğerden geçiyor. Aminoasitler ilaç değil, besin takviyeleri ama sonunda onlar da karaciğerden geçiyor. Vücudun alışmış olduğu düzende direk amino yok. Proteinler sindirilip yavaş yavaş belirli basamaklardan sonra karaciğere geliyor. Sen aminoasit alınca sindirim kısmını atlıyorsun(kısa bir mekanik sindirim hariç). O zaman karaciğere alışmadığı bir yük bindiriyorsun. Diğer bir nokta ise sindirime uğramadığı için çok çabuk kullanılabilir olması. 2-3 saate bir öğün yaptığını düşünürsek bir sporcunun, aminoasitler bu 2-3 saatlik öğün aralarında hangi miktarda alınırsa alınsın vücudu bu süre boyunca besleyemeyecektir. Alındıktan kısa bir süre sonra kullanılır ve fazlası yağ olarak depo edilir. Böyle zamanlarda whey de değil, karma protein tozlarına ihtiyaç var. Temelde aynı olan bu iki destek ürünü, kullanım zamanlarına göre büyük farklılıklar gösteriyor.
Savaşcı https://www.bodyforumtr.com/vbforum...indaki-li-t2847.html?t=2847&highlight=protein https://www.bodyforumtr.com/vbforum...ras-ndaki-t5249.html?t=5249&highlight=protein
bu sitede yüzlerce kişi vardır ki 2-3 saatte bir protein alma gereği hissederler..hatta ve hatta gece yarısı kalkıp vücudum aç kalmasın mantığıyla toz içer yatarlar.... eğer bu işi kısa vade de düşünüyorsanız (8 ay-1,5 sene gibi )günlük kilonun iki katı protein alarak bu süre zarfında istenilen şekle girilebilir... ama bu sporu uzun vade de(3-5 yıl) düşünen kişiler günlük kilo*1 gr protein alımında bile inanılmaz sonuçlar elde eder..burada önemli olan amino asit havuzunu daima dolu tutmaktır... ben hala kilo*2 almak zorundasınız mantığına karşıyım...bırakın 3-5 aylık sporcuyu,bir kaç senelik sporcu bile çok takılmamalı gram hesabına..en az kilo*1 gr almalıdır hergün... ne zaman ki flexor hocamızın yapısına gelirseniz o zaman kg*1-2 nin size yetmeyeceğini göreceksiniz...
1- protein çeşitli enzimlerle sindirilir ve aminolara ayrıştırılır. 2- protein sindirii miğdede başlar ince bağırsakta biter. özel bir enzim eğeriğine aminolar yapboz parçası gibi tutunur ve burdan kana kaşırır. ilk 2 saat düzeyinde kan plazmasındaki amino asit miktarı max düzeye ulaşır. 3- karaçiğere gitmez amino asit kan plazmasın içeriğinde yabancı cisim olarak görülmediğinden yapısal bütünlük tarafından dışlanıp taarruza maruz kalmaz. 4 yapısında c+h+o+n olduğunda sinidirldiğinde nh3 olarak kalıntı olarak kalır buda insan cududu için tehlike oluşturur bunun doğrultusunda alarm seviyesine geçen yapısal bütünlük nh3 ü karaciğerde daha az zararlı olan üre çevirir. buda sulandırlarak vucudtan idrar la beraber atılır. eğer yterli sıvı almınız yoksa idrar testlerinizde ph değeri ve üre miktarı yüksek çıkacaktır. ve renk reçineden daha koyu olarak not edilecektir. 5 hatta bazı özel durumlarda proteinlerden max yarar sağlanır. özellikle yoğurt sirke gibi yararlı probiyotik bakteriler midede proteinleri emzimleriyle çok kolay ve komplike bir şekilde parçalar.
Eski bir konu bu ama yeni konu açmayayım. Buna ılaveten bır yanlıs ınanısta organızmanın bır ogunde sadece 30 gr proteını ısleyıp ozumseyebılecegıdır. Ee öyleyse yani bir öğünde 30 dan fazlayı alabiliyor mu vücut ?
Birşey soracagım Ben Mesela antremandan cıkınca 3-4 saatte bütün proteinlı ogunlerı bıtırıyorum 1. öğünden sonra 1-2 saat beklemıyorum bu proteinler yağ oalrakmı depolanıyor yanı mesela ant sonrası 1 ölçe whey 200 gr tavuk göğsü 1 saat sonra 5 gr creatın 1 saat sonra 200 gr tavuk göğsü yıyorum 1-2 saat geçmıyor aralarında yağ olarakmı dönuyor bu bana
Merhaba, konuyu hortlatmış gibi olucam ancak; mide ve bağırsakta sindirimi hızlandırmak için probiyotikler haricinde(düzenli olarak pro probiyotic kullanıyorum 1 senedir) ne çeşit takviyeler alabiliriz? (enzim gibi) son zamanlarda sindiririmim %50 düştü diyebilirim, sağlıklı gıdalarla beslenirim ancak güne erken başlamama rağmen standart boyutta 3 öğün benim gün boyu midemi ağzıma getirebiliyor. 5-6 yıldır düzenli bodybuilding yaparım hatri sayilir hacme de sahibim ancak son zamanlarda sindirimim hızım o kadar düştü ki sabahları midem dolu uyanıyorum. sanki bir önceki gün yediklerim midemde çürümüş ve koku yapmış gibi hafif bulantıyla uyanıyorum sabahları.