Tahinde çok fazla protein var protein oranı en yüksek bitkisel besin diye biliyorum.
Başka bir konudan alıntı yapıyorum
TAHİN
Tahin, susam tohumlarının tekniğe uygun olarak kabukları ayrıdıktan ve fırında kurutulup kavrulduktan sonra değirmende ezilmesi ile elde olunan bir gıda maddesidir. (Anonymous, 1977).
Susamdan elde edilen tahinde (seaseme -seed butter veya sweetmeat) %54 yağ. %28 yüksek değerli protein ve bu proteinin esansiyel amino asitlerinin başında %4 metinin ve B vitaminleri gelir. O nedenle tahin en az süt ve et kadar kıymetli bir gıda sayılabilir (Fciganbaum, 1965). Tahin sevilerek tüketilen salata, meze, ve unlu mamüllerde kullanıldığı gibi ülkemizde pekmez veya balla karıştırılarak tatlı olarak da yenilebilmektedir. Ancak en büyük kullanım alanı tahin helvası üretimidir. (Yurdagel ve Baysal. 1996)
ÇİZELGE 1: Amino asit komposizyonu (g/100g protein) Tahinin In Vitro Protein sindirilebilirliği (IVPD) ve Hesaplanmış Protein Verimlilik Oranı (C- PER) (Sawaya et al, 1985)
AMİNO ASİT Konsantrasyon
FAO /WHO
Protein referans
Treonin 4.04 0.18 4.0
Valin 5. 22 0.30 5.0
İzolösin 4.36 0.24 4.0
Lösin 7.81 0.43 7.0
Tirozin (T) 3.22 0.23 -
Fcnilalanin 5.10 0.31 -
T + F 8.32 0.47 6.0
Lisin 3.51 0.17 5.5
Mctionin (M) 2.47 0.36 -
Sistin (S) 2.23 0.28 -
M + S 4.70 0.43 3.5
Triptofan 1.36 0.05 1.0
Aspartik asit 9.0 0.44 -
Scrin 5.09 0.26 -
Glutamik asit 21.4 1.87 -
Prolin 3.42 0.46 -
Glisin 5.50 0.31 -
Alanin 5.24 0.22 -
Histidin 2.75 0.14 -
Arginin 14.1 1.16 -
Kimyasal skor 64
IVPD (%) 83.3 + 0.74
C-PER 2.14 + 0.04
Dokuz örneğin +- standart sapmalarının ortalamaları.
Yirmi örneğin +- standart sapmalarının ortalamaları.
Altı örneğin +- standart sapmalarının ortalamaları.
TAHİNİN KİMYASAL BİLEŞİMİ VE BESLEYİCİ DEĞERİ
Tahinin Kimyasal Bileşimi
Tahinin yaklaşık komposizyonu yüksek oranda yağ (% 58,9 ) ve protein (%24.7) düşük oranda ham sclüloz (%2,3) ve nem (<%1,0) ve önemli miktarda kül (% 3.0) göstermektedir. Bu sonuçlar Johnson et al (1979) tarafından bildirilen kabuğu soyulmuş beyaz Sudan susamının yaklaşık bileşimiyle uyuşmaktadır fakat Watt and Mcrrill (1963) in bildirdiği üzere kabuğu soyulmuş susam tohumlarına göre daha yüksek protein ve yağ ve daha düşük kül içermektedir. Bilindiği üzere farklı susam çeşitlerinde ve farklı ülkelerde yetişen aynı susam çeşidinde bileşim farklılıkları ortaya çıkmaktadır.(Johnson et al. 1979).
ÇİZELGE 2: Tahinin kimyasal bileşimi (Sawaya et al. 1985).
Besin Ögesi Konsantrasyon
Nem (%) 0.7 + 0.42
Ham protein (%) 24.7 + 1.70
Ham yağ (%) 58.9 + 2.54
Ham sclüloz (%) 2.3 + 0.21
Kül (%) 3.0 + 0.18
Na (% mg) 251 +77.23
K (% mg) 354 + 44.10
Ca (% mg) 61 + 27.01
P (% mg) 692 + 71.36
Mg (% mg) 362 + 40.87
Fc (% mg) 7.19 + 0.49
Zn (% mg) 7.82 + 0.68
Cu (% mg) 1.96 +.0.24
Mn (% mg) 1.46 + 0.17
Sc (% mg) 0.05 +0.01
Yaş ağırlık üzerinden kırk örneğin +- standart sapma ortalamaları.
ÇİZELGE 3: Tahinin yağ asidi komposizyonu (Sawaya et al, 1985)
Yağ asidi (g/100g)
Palmitic C 16:0 9.8 +0.15
Palmitolcic C 16:1 0.1 + 0.01
Heptadccanoic C 17:0 0.1 + 0.014
Stearic C18:0 6.4 + 0.34
Olcic C18:1 42.4 + 1.0
Linolcic C18 39.7 + 0.53
Linolcnic C18:3 0.4 + 0.42
Arachidic C20:0 0.5 + 0.01
Behcnic C22:0 0.2 + 0.03
Beş örneğin +- standart sapmalarıyla ortamaları.
C 19:0, C21.0, C23.0 iz miktarlarda bulunmuştur. (<0.1 %)
Tahinin besleyici değeri
Çizelge 1 tahinin amino asit komposizyonunu göstermektedir. Tahinin amino asit profili lisinin (3.51 g/100 g protein) 64 protein kimyasal skoru üzerinden ilk kısıtlı miktarda bulunan amino asit olduğunu göstermektedir. Tahin proteini birçok gıdada sınırlı bulunan, triptofan (1.36 g/100g protein) ve kükürt içeren amino asitler metionin ve sistin'den (4.70 g/100g protein) yüksek miktarda içermektedir. Johnson et al. (1979) tarafından susam tohumlarındaki yetersiz amino asit olarak lisinden sonra belirtilen izolosin. tahin proteininde yetersiz bulunmamıştır. (Sawaya et al, 1985)
ÇİZELGE 4: Tahinin Mikrobiyolojik Analizi
(Ayazetal 1985)(cfu/g)
Fabrika no APC Coliform S.aurcus C. perfringens B.ccreus Yeast Mola Salmonclla
1 500 100 400 <10 <10 50 50 +
2 50 <10 70 <10 <10 10 120 -
3 20 <10 <10 <10 <10 <10 20 -
4 500 30 <10 <10 <10 <10 10 -
5 23000 300 <10 100 250 <10 10 +
6 20 <10 <10 <10 30 <10 <10 -
7 200 <10 <10 <10 10 <10 10 -
8 2500 10 70 <10 10 <10 20 -
9 170000 10 10 <10 10 <10 20 -
10 200 40 10 <10 10 <10 20 -
Sınır 20-170.000 <10-300 <10-400 <10-100 10-250 <10-50 <10-120 -
Son düzenleme: 3 Ağustos 2013