Norolog Dr. Perlmutter'a ve yeni bircok arastirmaya gore kolesterol kotu birsey degildir, tam tersine vucudun ve beynin en onemli besin kaynaklarindan birisi.
Beynimizin 5'te 1'i kolesterolden olusuyor. Kolesterol degerlerinizin yuksek cikmasi sagliksiz oldugunuz anlamina gelmiyor, hatta bircok doktora gore tam tersi.
Amerika Birlesik Devletleri saglik politikalari tarafindan butun dunyanin beslenme sekli malesef degistirildi veya olumsuz etkilendi:
- Doymus yaglarin sagliksiz oldugunu iddia edip, tereyagina alternatif olarak Margarini icat ettiler, butun dunya da bunu takip etti ve dunyada kalp krizi vakalari birden bire tarihte gorulmemis bir sekilde tavan yapti,
- Yagli beslenmenin kilo aldirdigi, yaglanma yaptigini, BMI'yi bozdugunu iddia edip, karbonhidrat yogunluklu beslenme politikasi uygulamaya basladilar, yine butun dunya bunu takip etti; obezite, diabet, alzheimer gibi hastaliklar yine tavan yapti. ABD'de karbonhidrat yogunluklu beslenmenin saglikli oldugunu ortaya atip, ulusal beslenme politikasi haline getiren ise Amerika Tarim Bakanligi. Kendilerinin destekledigi arastirmalarla yuksek karbonhidratli beslenen insanlarin vucut kitle endekslerinin daha dusuk oldugunu iddia ettiler. Bizler de inandik. Halbuki niyetleri tahil urunlerinin tuketimini arttirmakti.
- Kolesterol mevzusu yine saglik konusundaki eski inanislarin devam etmesi nedeniyle kafa karistiriyor. Kolesterol uzerine yapilan tarafli arastirmalara tepki olarak THINCS adli bir organizasyon etrafinda profesorler, arastirmacilar, doktorlar ve akademisyenler bir araya gelerek, Anti-Kolesterol Politikasina bilimsel olarak cevap veriyorlar.
Dr. Perlmutter ve digerleri, kolesterolun vucudun saglikli islemesi icin gerekli en onemli besin kaynaklarindan birisi oldugunu iddia ediyor. Ayrica:
- Kolesterol dusurmeye yonelik politikalarin son yillarda Amerika'daki (ve dunyadaki) bircok saglik probleminin nedeni oldugunu,
- Doymus yaglarin tam tersine cok daha saglikli yaglar oldugunu,
- Kolesterolun hormonal aktiviteyi ve testosteronu duzenledigini (bu yuzden son yillardaki saglik anlayisi ve kolesterol dusurucu ilaclar yuzunden erkeklerde iktidarsizligin ve iktidar haplarina olan talebin tavan yaptigini),
- Damar tikanikligi ve kalp krizi riskinin kolesterol veya "kotu kolesterol" (LDL) nedeniyle artmadigini, oksidize olmus/zarar gormus LDL yuzunden arttigini ve LDL'i oksidize eden seyin GLUKOZ yani seker tuketimi oldugunu,
- Kolesterolun kognitif yetenekler uzerinde (hafiza, ogrenme, neden-sonuc iliskisi kurma, dikkat-konsantrasyon, konusma kabiliyeti) pozitif etkisi oldugunu,
- Dokularimizin kolesterole ihtiyac duydugunu ve minimize etmeye calistigimiz "kotu kolesterolun" yani LDL'in bunu dokulara tasimakla gorevli oldugunu,
- Kas kutlesi kazanmak icin LDL'e ihtiyacimiz oldugunu,
- LDL'i yani "kotu kolesterolu" minimize etmenin sagliginiza olumsuz etkileri olacagini,
- Kolesterol seviyeniz dusuk oldugu takdirde vucudunuzun gunesten D Vitamini sentezleyemeyecegini,
- Kolesterol seviyesi dusuk insanlarla, yuksek insanlar uzerinde yapilan arastirmalarda, kalp krizi gibi risklerin kolesterol seviyesi dusuk insanlarda daha fazla oldugunu, hatta kolesterol seviyesi dusuk yasli insanlarin, kolesterol seviyesi yuksek insanlara oranla kalp krizinden 2 kat daha fazla olme riski tasidigini,
- Kolesterol dusurucu ilaclari kullanan kadinlarin diyabete yakalanma risklerinin %71 oraninda arttigini
ve daha bircok konuyu dile getiriyorlar.
Karbonhidrat dusuk beslenme konusundaki arastirmalar ve gelismeler Isvec gibi bir ulkenin gectigimiz aylarda ulusal beslenme politikasini DUSUK KARBONHIDRATLI bir diyete cevirmesini sagladi. Evet Amerika hala ayni diyette israr ediyor SBU (Isvec Saglik Teknolojisi Degerlendirme Konseyi) tarafindan dusuk karbonhidratli bir ulusal beslenmenin tercih edilmesinin sebeplerinden birisi su sekilde aciklanmis:
"Bu beslenmeyle HDL ("iyi kolesterol") seviyesi artacak, LDL ("kotu kolesterol)"'den olumsuz etkiler gorulmeyecektir."
Doktorunuzun tavsiyelerine uymanizi onermekle birlikte, doktorlarimizin onemli bir kisminin eski bilgilerle egitim gorduklerini ve bir kisminin yeni gelismeleri takip etmedigini aklinizdan cikarmayin. Seker tuketiminizi ve karbonhidrat aliminizi minimize edin ve saglikli yag tuketin. Bos karbonhidratlari vucudunuza sokmayin (kompleks dahi olsalar). En azindan vitamin, mineral ve lif acidan zengin olanlari (sebzeler) tercih edin. Kalori aliyorsaniz sagliginiza da dogru duzgun bir faydasi olmali. Light biskuvilerle, bugday gevrekleriyle, makarnalarla, ekmekle beslenmedi atalarimiz, ekmekle karin doyurdular sadece. Bunlar daha sonra icat ettigimiz yiyecekler, ayni margarin gibi. Kolesterolun saglikli bir insanda zaten dusuk olmamasi gerekli. Bunu iddia eden insanlar hala TAM yumurtanin sagliksiz bir besin oldugunu soyleyebilecek kadar bilimsel gelismelerden ve insan dogasindan kopmus durumdalar. Beslenmenizdeki saglikli yaglari arttirin. Kaliteli bir zeytinyagi alin (pisirmeyin). Tereyagi kullanin. Balik tuketin veya omega 3 destegi alin (keten tohumu konusunda tartismalar var). Omega 3-6 oranlamaniza dikkat edin. Bitkisel sivi yaglardan olabildigince kacin. Hidrojenize ve trans yaglari gordugunuz zaman daha hizli kacin. Supplementlerin ne gibi bir etkisi olur bilmiyorum ancak dogal olmadiklari icin onermemekle birlikte (mumkun olan en dogal takviyeleri tercih edin), icerigindeki karbonhidrat ve seker miktarlarina dikkat edin. Iyi calismalar.
Kaynaklar:
drperlmutter.com/cholesterol-setting-the-record-straight/
thincs.org/
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15673620
huffingtonpost.com/dr-mercola/the-cholesterol-myth-that_b_676817.html
chriskresser.com/the-diet-heart-myth-cholesterol-and-saturated-fat-are-not-the-enemy
marlev.com/Cholesterol.htm
foodandhealing.com/articles/article-cholesterol.htm
cbn.com/cbnnews/healthscience/2012/october/cholesterol-myth-what-really-causes-heart-disease/
sciencedaily.com/releases/2011/05/110505142730.htm
dietdoctor.com/swedish-expert-committee-low-carb-diet-effective-weight-loss
Son düzenleme: 18 Mart 2014
Aranel ve panzer1699 bunu beğendi.