karpuzun bitmeyen faydası

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve Veyron tarafından 26 Haziran 2006 başlatılmıştır.

  1. Veyron
    Offline

    Veyron Özel Üye

    Katılım:
    10 Eylül 2004
    Mesajlar:
    1.884
    Beğenileri:
    435
    Ödül Puanları:
    93
    Yer:
    Republic Of Fenerbahce
    Yaz aylarında meyvelerin hoş tatlarının yanı sıra sağlığa da yararlarıyla dikkat çekiyor.
    Yaz mevsiminin kendisini iyice hissettirdiği bugünlerde, manavları ve pazarları birbirinden güzel meyveler süslüyor. Her biri diğerinden faydalı meyveler, yaz mevsiminin keyfinin çıkarılmasını sağlıyor. Meyveler, hoş tatlarının yanı sıra sağlığa da yararlarıyla dikkat çekiyor.

    Yazın ilk akla gelen meyvelerden biri olan kiraz, çiçeklerinin açmasıyla baharın geldiğini müjdeliyor. Meyvesi iri ve kabuğu kırmızı olan Napolyon, meyvesi çok iri kabuğu çok koyu bordo olan bing, eti açık sarı meyvesi orta irilikte kabuğu koyu ve ince sarı üstüne kırmızı alacalı karabodur, eti krem renginde olan dalbastı en iyi bilinen türler.

    Kiraz, bileşimindeki A ve C vitaminleri, düşük kalori değerleri nedeniyle diyetisyenler tarafında kilo vermek isteyenlere tavsiye edilirken, sapı halk arasında idrar söktürücü olarak kullanılıyor. Kiraz alırken temiz, parlak ve hasarsız olmasına dikkat edilmeli, çünkü rengi koyu olanlar her zaman daha tatlı oluyor. Kiraz, üzün süre dayanması için yıkamadan plastik bir kaba koyup buzdolabında saklanmalı ve daima yemeden hemen önce yıkanmalı.

    Dondurucuda saklanması için ise çekirdekleri çıkarılmalı. Kiraz ve kayısı gibi gülgiller ailesinden olan şeftalinin Çin'den dünyaya yayıldığı ileri sürülüyor. Çinliler'in şeftaliyi uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolü olarak çömlek ve porselen dekorasyonunda kullandığı belirtiliyor. En iyi sıcak iklimlerde yetişen şeftalinin, Avrupa'ya İran'dan İspanyollar tarafından getirtildiği ifade ediliyor.

    Şeftali ağacının 30 yıl yaşadığını söyleyen ziraat mühendisleri, genellikle kadifemsi çeşitlerine dokunamayanlar için nektarin denilen türünü öneriyor. Halk arasında çekirdeği kolay ayrılana yarma, zor ayrılana et şeftalisi deniyor. Yarma şeftali taze tüketilirken, et şeftalisi konserve yapılıyor. Şeftali alırken dikkat edilmesi gereken husus hoş kokulu olması. Eğer olgun alınıyorsa hemen tüketilmeli, olgunlaşmamışlar ise oda sıcaklığında 2-3 gün bekleyebiliyor.

    En lezzetli serinleme yollarından biri olan karpuzun ana yurdu Afrika'nın tropikal bölgeleri. 500'den fazla çeşidi bulunan karpuz, mayıstan eylül ayına kadar bulanabiliyor. Tatlı ve sulu, olgun bir karpuz seçmek için dikkat edilmesi gereken noktalar, kabuğunun renginin parlak değil, mat olması ve tırnakla hafifçe kazındığında yeşil kısmın kolayca çıkması, ayrıca şeklinin simetrik olması. Toprağa oturan kısmının renginin açık sarı olması, beyaz veya yeşil olmaması da gerekiyor. Eğer kesmece karpuz alınacaksa içinin renginin parlak kırmızı, çekirdeklerinin de koyu kahverengi veya siyah renkte olmasına dikkat edilmeli. Karpuz, bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliğiyle çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan 'beta karoten' içeriyor.

    İçerdiği yüksek potasyum kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenleme ve bağırsak kanserini önlemede de rol oynuyor. Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan 'cucurbocitrin' adlı maddeyle kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı oluyor. Karpuz yağ ve kolesterol içermediğinden ve kalorisi de düşük olduğundan, yaz aylarında yapılan diyetlerde özel bir yeri var.
     
  2. Coleman Trebor
    Offline

    Coleman Trebor Üye

    Katılım:
    9 Haziran 2006
    Mesajlar:
    618
    Beğenileri:
    83
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Ankara
    karpuz iyidir güzeldirde bi sevemedim şu mereti
     
  3. mudkicker
    Offline

    mudkicker Üye

    Katılım:
    8 Ocak 2006
    Mesajlar:
    443
    Beğenileri:
    41
    Ödül Puanları:
    0
    Metabolizması hızlı olanlar tüketebilir tabiki...
    Ama içinde fruktoz nedeniyle insülüni artırıyor. Ve ben karpuz mevsimi hep diyette oluyorum :D
     
  4. ozky
    Offline

    ozky Üye

    Katılım:
    16 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    140
    Beğenileri:
    12
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Ankara
    ben eskiden çok karpuz yerdim sonra öğrendim ki glisemik indeksi çok yüksekmiş,doğal olarak insülin salgılanmasını artıyor.artık yemiyorum.
     
  5. gokhanalpan
    Offline

    gokhanalpan Üye

    Katılım:
    19 Haziran 2006
    Mesajlar:
    128
    Beğenileri:
    52
    Ödül Puanları:
    0
    hmm metabolizması hızlı olmayanlarda

    Metabolizması hızlı olamayanlarda sabah kalktıgı zaman otruup gonul rahatlığı ile karpuz yiyebilir o zaman yanılıyormuyum ?
     
  6. morphine
    Offline

    morphine Üye

    Katılım:
    22 Ağustos 2006
    Mesajlar:
    15
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    iyi güzel ama şeker hastasıda olabilirsiniz :badgrin:
     
  7. elrunks
    Offline

    elrunks Üye

    Katılım:
    25 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    209
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Karpuzun yüzde 95'i su. Böylece bedeni temizleyici bir özelliği bulunuyor.
    Böbrekleri çalıştırıyor, idrar söktürüyor. Böbreklerdeki üre ve ürat tuzlarını
    temizliyor. Kum ve taştan yakınanların da es geçmemesi gereken bir meyve karpuz.
    B ve C vitamini içermesi de diğer artıları. Az miktarda da olsa
    barındırdığı "likopen" maddesi kalbi enfaktüs olasılığına karşı koruyor.
    Karpuzun bu özelliklerinden yararlasnmak için yemeklerden çok önce, mide boşken
    tüketmek gerekiyor. Çünkü yemek sonrasında yendiğinde sindirim güçlüğü
    yaşanabiliyor.
    İlginç olan, karpuzun besin değerinin, diğer birçok besinde olduğu gibi
    kabuğunda saklı olması. Bu nedenle olabildiğince kırmızı etli kısmın altındaki
    beyazımsı kısmı tüketmeye bakmalısınız. (Eşşek hoşaftan belki anlamıyor ama,
    karpuzdan anladığı kesin)
    Kısa sürede çok kilo vermenin bir yolu da karpuz rejimi yapmaktan geçiyor.
    Bol miktarda su içermesi, şeker barındırması ve boşaltımı hızlandırması gibi
    özellikleri nedeniyle kilo vermeyi sağlayabiliyor; ama süreyi kısa tutmak ve tek
    yanlı bu beslenmeye yüklenmemek koşuluyla. Meyve olarak tükettiğimiz karpuzdan
    güney kentlerinde reçel yapıldığını duymuş muydunuz? Karpuz alırken sürprizlerle
    karşılaşmamak için kabuğunun çok parlak olmamasına ve kabuğunu kazıdığınızda
    üsteki dokunun kolayca çıkmasına özen göstermelisiniz.
    Bir başka yazlıkçı meyve de kavun. B vitamini, brom ve iyot içeriyor,
    sinirleri yatıştırıyor, kanı temizliyor ve kolay bir uyku sağlıyor. Damar
    tıkanıklığı, kansızlık için de öneriliyor. Ama hazmı karpuza göre daha güç. Bir
    de şeker oranı fazla. Ölçüyü kaçırmadan tüketmek gerekiyor. Açık renkli ve düz
    kabuklu "bal kavunu" iyi bir C, A vitamini, potasyum ve çinko kaynağı olarak en
    değerliler arasında yer alıyor.
     

Sayfayı Paylaş