Enerji Metabolizması ve Bazal Metabolizma

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve atakan_irresistable tarafından 22 Temmuz 2008 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 2 üye.
  1. atakan_irresistable
    Offline

    atakan_irresistable Üye

    Katılım:
    14 Mart 2008
    Mesajlar:
    1.203
    Beğenileri:
    710
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    istanbul
    Vücudumuzun her türlü i​
    şlemleri için, her aşamada enerjiye gereksinimiz vardır. Eğer enerji
    sa
    ğlanamaz ise, işlevlerin yapılması mümkün değildir. Besinlerin bir kısmı yapım için
    kullan
    ılmakta ise de, büyük bir çoğunluğu enerji gereksinimi için harcanmaktadır. Büyüme
    ve geli
    şme işlemleri çocukluk çağında tamamlanmaktadır. Ancak ölünceye kadar yapım ve
    y
    ıkım işlemleri devam etmektedir.
    Organizmam
    ızın en küçük birimi olan hücreler enerjinin oluşturulduğu yerlerdir. Hücrelerin
    içindeki protoplazmada bulunan "mitokondri" organeli merkez kalorifer kazan
    ı gibi enerjinin
    üretildi
    ği yerdir. Özellikle oksidatif fosforilasyon (oksijenin kullanılarak ATP elde edilmesi =
    Krebs siklüsü = Krebs halkas
    ı = Krebs döngüsü) burada yapılmaktadır. Enerji olarak
    kullan
    ılacak olan besinler kan yolu ile hücreye gelirler. Kan dolaşımı ile taşınan oksijen
    yard
    ımıyla oksidasyona uğrayıp enerjiye dönüşürler. (Bu konu, 2. ünitede
    Karbonhidratlar
    ın metabolizması konusunda da işlenmiştir)
    Hücrede besinlerden enerji olu
    şumu ve harcanmasını metabolizma olarak tanımlayabiliriz.
    Yedi
    ğimiz yiyecekler sindirilip kana karışıyorsa hepsi enerji olarak kullanılabilirler
    anlam
    ındadır. Enerji birimi olarak kalori terimi sıklıkla kullanılır. Son yapılan terminoloji
    de
    ğişikliğine göre "Joule = Jül" terimi kullanılmaya başlanacaktır. Bir büyük kalori
    (Kilokalori=C=K, kalori=c=k): +4derece santigratta (o C)
    ısıtılan 1 ml damıtık suyun ısısını 1
    derece yükseltmek için gerekli
    ısı enerjisidir.
    Besinlerin vücutta olu
    şturdukları enerji değerleri;
    - Karbonhidratlar (CHO): 1 gram
    ı 4 Kalori (Kilokalori) verir.
    - Proteinler: 1 gram
    ı 4 Kalori (Kilokalori) sağlar. Proteinlerin 1 gramı normalde 5.6 Kalori
    sa
    ğlarlar. Ancak ortaya çıkan azotun atılabilmesi için kullanılan enerji çıkarıldığında net
    verdi
    ği enerji 4 Kalori olmaktadır.
    - Lipidler: 1 gram
    ı 9 Kalori (Kilokalori) vermektedirler.
    Enerji temini için tüm yukar
    ıda belirtilen besinlerden dengeli olarak alınmalıdır. Bunun tersi
    olmas
    ı durumunda; karbonhidratların gıdada fazla olması barsaklar üzerinde sindirim
    bozukluklar
    ına ishallere (entoleranslara) neden olmakta, yağların fazla alınması da çeşitli
    sa
    ğlık sorunları yaratmakta, proteinlerin yüksek oranda enerji olarak kullanılması da azot
    birikimine yol açmaktad
    ır.
    Bazal metabolizma
    Yiyeceklerin sindirilmesinden sonra (12 saat mutlak dinlenme an​
    ında, uyanık olarak
    harcanan enerjiye "Bazal Metabolizma" denilmektedir. Bazal metabolizmada harcanan
    enerji, iç organlar
    ın çalışması için kullanılmaktadır.
    Bazal metabolizma baz
    ı durumlarda ayrıcalık gösterir.
    - Ya
    ş, cinsiyet
    - Vücut cüssesi ve bile
    şimi (kas dokusu arttıkça yağ dokusu azalır)
    Bazal metabolizmay
    ı arttıran ve azaltan bazı nedenler şunlardır:
    - Tiroid bezi salg
    ısı artınca bazal metabolizma artar.
    - Vucut
    ısısı 1 C yükselince bazal metabolizma % 7 oranında artar.
    - A
    ğır fiziksel hareketlerden sonra bazal metabolizma artar.
    - Öfke, co
    şku, düşünme gibi durumlarda artar.
    - Diyetin bile
    şimine göre (örneğin; protein yüksekliği) bazal metabolizma artar.

    - Çe​
    şitli fizyolojik durumlarda; örneğin gebelikte % 20 oranında artar.
    - Uykuda, uzun süren açl
    ıkta azalır

    Fiziksel aktivite​
    Yap​
    ılan hareketin derecesi ve süresine göre enerji harcaması değişiktir.
    - Hafif i
    şler: Yatakta dinlenme, yün örme, ayakta el işleri.
    - Orta i
    şler: Hızlı yürüme, yer silme, süpürme.
    - A
    ğır işler: Marangozluk, imşaat işleri, hızlı yüzme

    Yiyeceklerin termik etkisi​
    Yiyecekler yenildikten sonra metabolizma artar. Bu art​
    ış emilmenin karşılığıdır. Bazal
    metabolizman
    ın % 10'u kadar bir artış söz konusu olmaktadır.

     
  2. saydam
    Offline

    saydam Özel Üye

    Katılım:
    4 Eylül 2004
    Mesajlar:
    7.092
    Beğenileri:
    1.922
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    serbest
    Yer:
    Academic Sport Center
    lutfen kaynak belirtin!!!
     
    Striker bunu beğendi.
  3. atakan_irresistable
    Offline

    atakan_irresistable Üye

    Katılım:
    14 Mart 2008
    Mesajlar:
    1.203
    Beğenileri:
    710
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    istanbul
    alıntı kaynağı
    YAZAR
    prof.dr.M.ARİF AKŞİT
     

Sayfayı Paylaş