Bezelye ve protein

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve zrb20 tarafından 4 Mayıs 2012 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 3 üye.
  1. zrb20
    Offline

    zrb20 Üye

    Katılım:
    30 Haziran 2011
    Mesajlar:
    176
    Beğenileri:
    219
    Ödül Puanları:
    53
    bezelye kendi başına yaralı amino asitlere sahip değilmiş ama whey vb. hayvansal proteinlerlealındığında iyi bir amino asit profili taşıdığını duymuştum .

    Bezelye farklı işlevsel özellikleri ve yüksek besinsel değerinden dolayı, hali hazırda insan tüketiminde kullanılan protein kaynaklarından biridir. Baklagil familyasına aittir.

    Kurutulmuş bezelyeler genel olarak %35 karbonhidrat, %27 protein ve az miktarda da yağ içermektedir. Bezelye protein konsantresi ve izolatının besinsel kalitesi iyi bir orandadır ve diyetlerin proteince zenginleştirilmesinde kullanılmaktadır.

    Bezelye proteini, sebze kaynağı bakımından verimsiz bir protein olarak sınıflandırılır. Biyolojik değeri 49’dur. Bazı önemli aminoasitleri içermez. Vücut tarafından emilimi ve kullanımı azdır.

    Bezelye proteini, işlemden geçirilerek toz haline getirilir. Bezelye protein tozu, kırık bezelyeden (Pisum sativum) elde edilir ve tadı bakımından peki iyi değildir. Bezelye proteini kalitesi, proteinin dokusuna ve yapısına bakılarak anlaşılır.

    Protein çekirdekli yapısını bozarak pek iyi bir karışım oluşturmaz. Fakat bezelye proteini peynir altı suyu proteiniyle birleştiğinde iyi bir aminoasit karışımı elde edilir. Böylece bezelye proteininin diğer maddelerle karışımı kolaylaşır. Bezelye proteininin vücuttaki emilimi çok yavaşken, peyniraltı suyu proteini kana çok daha hızlı karışır. Bezelye proteini ise daha ucuzdur.

    Kullanım amacı, besinlerin protein değerini arttırırken, aynı zamanda fiyatı olabildiğince düşük tutmaktır. Başka bir yönden de; peynir altı suyu proteini iyonlarıyla kombine halinde olan bezelye proteinleri iyi bir aminoasit profili taşır. Glisemik indeksleri azdır, yağ içerikleri azdır. Bu da, bezelye proteininin vücut yapıcı diyetlerde tercih edilme sebebidir. Sindirimleri kolaydır.
    Bezelye proteini tozu, tatlandırıcılarda, diyet ürünlerinde, tüketicinin tercihine göre farklı besinlerde kullanılabilir.

    Genellikle, içeceklere, krakerlere, cipslere, çorbalara, makarnalara, özel soslara, şeyklere ve çerezlere katılır.




    Bezelye Proteininin Amino Asit Bileşimi
    (gram amino asit/100 gram protein)
    Aspartat 12.43
    Treonin 4.34 Serin 4.80 Glutamin13.74 Prolin 5.29 Sistein 0.76 Glisin 4.64 Alanin5.04 Valin 5.27 Metionin1.31 Izolösin5.59 Lösin8.44 Tirosin3.12 Fenilalanin 6.13 Histidin2.52 Lisin 6.82 Arginin8.71 Triptofan1.06


    KAYNAK:http://www.****************/index.php?option=com_content&view=article&id=3943&Itemid=329
     
    Danny Boy bunu beğendi.
  2. V.Aydın
    Offline

    V.Aydın Üye

    Katılım:
    31 Ekim 2010
    Mesajlar:
    68
    Beğenileri:
    10
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Ogretmen
    Yer:
    Istanbul
    whey ile değil ama gündüz öğünlerinde tavuk ile beraber fırsat buldukça haşlanmış bezelye yiyorum çok da lezzetli
     
  3. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.027
    Beğenileri:
    1.332
    Ödül Puanları:
    123
    bezelye süperdir...))

    prostata da iyi gelir...


    bi ara 17 -18 yy da avrupa da bezelye çılgınlığı vardmış....her şey bezelye...acaba, avrupalılar bezelye yediklerinden mi daha zeki oldular yy lar boyunca?!...))
     
    zrb20 bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş