Baklagiller

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve zrb20 tarafından 15 Kasım 2011 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 2 üye.
  1. zrb20
    Offline

    zrb20 Üye

    Katılım:
    30 Haziran 2011
    Mesajlar:
    176
    Beğenileri:
    219
    Ödül Puanları:
    53
    Baklagiller, binlerce yıl temel protein kaynağı olarak kullanılmış ve bundan dolayı da zaman zaman fakir insanların yiyebileceği et olarak da adlandırılmıştır ve hala dünyanın birçok bölümünde günlük besin maddesi olarak kullanılmaktadır.

    Başlıcaları; nohut, fasulye, bezelye, mercimek ve börülcedir.

    Fasulye: protein, yag, sellüloz ve karbonhidratça zengindir. Bileşiminde bunlardan başka kalsiyum, fosfor, demir gibi madensel tuzlarla beraber B kompleksi vitaminleri de bulunur. Sindirimi oldukça zordur. Kabukları barsaklarda gaz yaptığı için kabuğu çıkartarak pişirilirse bu özelliği de gider. Et, yağ gibi maddeler ilâvesiyle pişirildiği zaman değeri daha da fazia-laşır. Soya fasulyesi besin değeri bakımından en iyisidir. 100 gr. beyaz fasulyede 22 gr. protein vardır.

    Nohut:
    Protein ye madensel madde bakımından fasulyeden sonra gelen bir besin maddesidir.
    100 gramında 20 gr: protein vardır.
    MERCİMEK: 100 GRAMINDA Mercimek 23.7 PROTEİN VAR.

    SOYA FASULYESİ : 100 GRAMINDA Soya fasulyesi 35.0 PROTEİN VAR

    Börülce: Protein, nişasta ve vitamin bakımından zengindir.
     
    Danny Boy bunu beğendi.
  2. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.027
    Beğenileri:
    1.332
    Ödül Puanları:
    123
    baklagiller son derece önemli sağlık açısından besin türleri...tabi ki "genetik vb üretilenlerden "söz etmiyoruz...

    -nohut ...
    -kuru, barbunya vb ...
    -bakla ...ancak , uzun süre ve tek taraflı yenmesi halinde "kansızlık oluşturan "bir yapı sergilediği iddia edilir...

    tabi ki burda en önemli olay ,bunlarn başka besinler ile "kombine edilmesi"...

    örneğin. "fasullye nin pirinç, yulaf, buğday ,badem ,ceviz "kombinasyonu örneğin...

    burda en önemli risk ise "tarım artık kimyasalları" maalesef...

    bu nedenle , pişirmeden önce son derece iyi yıkanmaları ( 3 kes sudan geçirmek) ve suda 8 saat bekletmek...)
     
    zrb20 bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş