Translasyon= protein sentezi ,post translasyonel modifikasyon da - insülin gibi- protein yapıdaki maddelerin üretildikten sonraki geçirdikleri bazı kimyasal işlemler.İnsülin ilk üretildiğinde pro-insülin halinde sentezleniyor.Sentezlendikten sonra (post translasyonel) da bazı kimyasal modifikasyonlara uğrayarak fonksiyonel haline kavuşuyor.İşte sık insülin tetiklemelerinde ani insülin ihtiyacı öyle bir noktaya geliyor ki işlemi hızlandırmak adına bu aşama atlanarak olgunlaşmamış insülin kana geçmeye başlıyor ,insülin direncinin sebebi aslında bu.olgunlaşmamış insülin reseptörlerine bağlanamıyor ve glukoz hücre içine giremeyip kanda yükseliyor.
dipnot:bilimsel araştırma yazmışsınız o yüzden terminolojiyi hafifletmeden yazdım,daha etkileyici olduğu kanaatindeyim,tv şovlarındaki doktorlar da belki aynı şeyleri anlatıyorlar ama böyle moleküler düzeyde açıklamak,anlamak bilimsel verileri hayatımıza entegre etme açısından daha güvenilir oluyor.Sırf dokktor Ahmet dedi diye değil anladığımız için görüşlere inancımız artıyor kanaatindeyim
Son düzenleme: 9 Temmuz 2015