http://www.okyanusbilgiambari.com/GG/HACCP/Hazards/En%20Tehlikeli%20Patojen%20Mini%20Canlilar.pdf
çiğ gıdalardaki bakteri dünyaları..
bakteriler yararlı ve zararlı olarak 2 ye ayrılırlar:
yararlılar probiyotik oldukları için insan sağlığına çok faydalıdırlar. ve insan vucudunda olan
reaksiyonlara karşı dirençlidir.
peki zararlı bakteriler nasıl yok edilir.
tuza karşı dirençleri çok azdır. tuzlu ortam zararlı bakterilerin %80 yok eder. bu sebeble tuzlama yapılan besinler kolay bozulmaz.
en önemlisi bakteriler insanlar gibi 37-43 dece arasındaki sıcaklıklarda çoğalırlar. 45-100 arasında ölürler. su sebeble yiyecekler pişirilmelidir. ancak yararlı bakteriler yüksek ısıl işleminde ölmezler ısıya dayanıklıdırlar.
asit. zararlı microorganizmalar midedeki hcı ( hidroklorik aside karşı duyarlıdır.) karşı ölürler.
son olarak YOĞURT PEYNİR VS. zehirlenme etkisi microbik olan durumlarda yoğurt max etki eder çünkü yararlı microplar yuvarlak zararlıları şerit biçinde yada şekilsizdir. yaralılar zararlıların üremesini yok eder bağırsak çeperine tutnurlar ve bu bakterilerin çeperden geçmelerini önlerler. ancak zehirlenme durumunuz toksin ise kan plazmasında oluşacağından yoğurt etki etmez.
Son düzenleme: 20 Haziran 2009