Çiğ Yumurta Akı

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve stanstolen tarafından 1 Nisan 2010 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 10 üye.
  1. stanstolen
    Offline

    stanstolen Üye

    Katılım:
    30 Kasım 2009
    Mesajlar:
    75
    Beğenileri:
    21
    Ödül Puanları:
    0
    SabahLarı Kahvaltımda 2veya3 tane yumurta beyazı (haşlama) tüketiyorum Akşamlarıda saat 9.30-10.30 arasında 3 adet yumurta akı çiğ olarak üzerine y.yağlı süt ile büyük bir bardakta karıştırıp içiyorum sizce çiğ yumurta akı tüketmek zararlımı ve geceleri süt içmek büyüme hormonunu durdurur diye duymuştum bir v.geliştirmeci icin zararlımı ? şimdiden teşekkürler
     
  2. safeo
    Offline

    safeo Üye

    Katılım:
    23 Nisan 2009
    Mesajlar:
    457
    Beğenileri:
    209
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Kocaeli
    Yumurta akını çiğ tüketme ;) forumda arama yaptır bu konu hakkında yazı olması lazım
     
  3. yalnızkovboy_89
    Offline

    yalnızkovboy_89 Üye

    Katılım:
    5 Nisan 2009
    Mesajlar:
    916
    Beğenileri:
    378
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Endüstriyel Otomasyon
    Yer:
    İstanbul
    Forumda bu konuyla ilgili birsürü konu mevcut.Çiğ yumurta başta "salmonella" olmak üzere birsürü rahatsızlığa yol açar.Pişmiş yada pastörize tüketmelisin...
     
  4. Coyote
    Offline

    Coyote Üye

    Katılım:
    24 Aralık 2008
    Mesajlar:
    1.626
    Beğenileri:
    1.555
    Ödül Puanları:
    123
    evet çiğ besinler salmonella riski yaratır ancak, ne yaparsak yapalım besinleri pişirdğimizde, besin değerlerinin bir kismini yok ederiz.

    Haşlama ile daha az yok oluyor ancak çiğ yumurta tuketimi zararlı gibi gorunsede, zira bağırsaklardan emilimi pişmiş yumurta kadar iyi değerlendiriliyor.

    hatırlarsak insanların yaşadıgı ilk çağlarda ateş yoktu ve insanlar çiğ etlerle besleniyolardı.

    Çiğ besinlerin, tek avantajı besin değerlerinin pişmiş besinlere nazaran kaybolmamasıdır.

    ancak tabiki, pişmiş besinlere göre riskleri vardır. en buyuk risklerinden biri salmonelladır.
     
  5. stanstolen
    Offline

    stanstolen Üye

    Katılım:
    30 Kasım 2009
    Mesajlar:
    75
    Beğenileri:
    21
    Ödül Puanları:
    0
    Salmonella olmak için yumurta sarısını tüketmek gerekmiomuydu ? ben sadece akını alıorum 1 mg bile sarısı olmuo sadece akı pek zannetmiyorum salmonella olucağını.?
     
  6. yalnızkovboy_89
    Offline

    yalnızkovboy_89 Üye

    Katılım:
    5 Nisan 2009
    Mesajlar:
    916
    Beğenileri:
    378
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Endüstriyel Otomasyon
    Yer:
    İstanbul
    Farketmez,çiğ olarak yediğin-içtiğin herşey salmonella tehlikesi taşır. [yumurta akı,sarısı,et...]
     
  7. darknesssword
    Offline

    darknesssword Üye

    Katılım:
    21 Ocak 2009
    Mesajlar:
    586
    Beğenileri:
    174
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Ögrenci
    Yer:
    Aydın
    yumurtayı çiğ içmek ile eti çiğ yemek arasında bir fark goremiyorum ben.pişirilmeden bakterileri ölmez yumurtanın.o yüzden pişiripte yemek gerekir.
     
    Coyote bunu beğendi.
  8. stanstolen
    Offline

    stanstolen Üye

    Katılım:
    30 Kasım 2009
    Mesajlar:
    75
    Beğenileri:
    21
    Ödül Puanları:
    0
    yaklaşık 5-6 aydır hergece 3 yumurta akıyla sağlam bi bardağa süt koyup karıştırıp iciodum faydasınıda görmedim desem yalan olur kime solediysem hemen farkedio falan dediler vücut gelişimi açısından ama sağlık açısından zararlıysa sabahları 5 tane beyaz yicez artık napalım verdiğiniz bilgiler için teşekkürler :)

    Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 04.04.10 00:16 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 03.04.10 23:14 ----------

    he bu arada bişey daha solemek istiyorum 5-6 aydır düzenli olarak haftada en az 6 akşam kullandım ve hiç bi salmonella belirtisi görmedim.. acaba sindirilmeden direk atıldığı icinmi ?
     
  9. Coyote
    Offline

    Coyote Üye

    Katılım:
    24 Aralık 2008
    Mesajlar:
    1.626
    Beğenileri:
    1.555
    Ödül Puanları:
    123
    bakterilerin ölmemesi bir avantajmı yoksa dezavantajmı bunu hala anlamış değilim.

    Aşıyı bilirsiniz. Etkinliği azaltılmış mikropları vücuda enjekte ederler ve vücudun bagasıklık sistemi güçlenir.

    Vücuda bakteri girmesi bir yandan kötü değildir.

    Böylece vücudun mikroplarla mücadelesinin daha etkili oldugu konusunda araştırmalar var.

    tabiki her mikrop değil ancak zaten gün içerisinde gözle görülmeyen bakteriler vücudumuza girmektedir.

    çiğ yumurta bende içiyorum ve faydasını bende gordum

    hatta yumurta proteini satın almıstım unakıtan 2 kg yogurtla karıştırıp yiyorum.

    ne yalan soliyim çiğ olmasının daha fazla etki ettiğini dusunuyorum.

    buda pişirilme esnasında besin değerlerinin kaybolmasını engellediğimiz oldugu kanısına vardım.

    Özellikle çiğ sebzeler pişirlmemeli. bunuda ekleyelim.
     
    Son düzenleme: 4 Nisan 2010
    stefan35 ve stanstolen bunu beğendi.
  10. stanstolen
    Offline

    stanstolen Üye

    Katılım:
    30 Kasım 2009
    Mesajlar:
    75
    Beğenileri:
    21
    Ödül Puanları:
    0

    Oh be sevindim valla .. herkes çiğ yumurta akına karşı sarısı neysede :)
    pastorize yumurta akı'nın ücreti hakkında bilgi verebilirmisin rica etsem bu gidişle bende her gece yumurta kırıp ayıklamak yerine pastorize kullanıcam heralde ..
     
    Coyote bunu beğendi.
  11. Coyote
    Offline

    Coyote Üye

    Katılım:
    24 Aralık 2008
    Mesajlar:
    1.626
    Beğenileri:
    1.555
    Ödül Puanları:
    123
    Balıkesirden getirdim ben.

    Orada pastorize yumurta fabrikası var.

    Egg protein aynısıdır ve katkısızdır.

    Pasta börek çörek yapımında kullanılıyor.

    2 kaşık toz 30 gr proteine eş değer.

    gunde iki ölçek kullanıyorum.

    fiyatı cok uygundu.

    30 ytl.

    tek problemi tatsız olması.

    istanbulda prolacta isimli bir firma daha var orayada bakıyorum.

    20-25 kglık cuvallarda almayı dusunuyorum artık.

    Paramızı supplement firmalarına kaptırmanın anlamı yok. Cunku fiyatlar turkiyede çok pahalı. Neredeyse dışarının 2-3 katı ödeme yapıyoruz.

    Özellikle prolacta cok kaliteli protein üretiyor.

    google da prolacta diye aratirsanız fabrikası gebzede.
     
  12. yalnızkovboy_89
    Offline

    yalnızkovboy_89 Üye

    Katılım:
    5 Nisan 2009
    Mesajlar:
    916
    Beğenileri:
    378
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Endüstriyel Otomasyon
    Yer:
    İstanbul
    Bu aslında bakteriye göre değişir.Her bakteri zararlı değildir.Yararlı bakterilerde mevcuttur. İnsan kanının plazmasında bulunan Dextran adlı yararlı bir madde de Leuoconostoc adlı bir bakteri tarafından yapılmaktadır.Aynı şekilde peynir ve yoğurtta bu yararlı bakterilerin fermantasyonu sonucunda oluşmaktadır.

    Ama salmonella yararlı bir bakteri kesinlikle değildir bu nedenle yumurta çiğ tüketilmemelidir...
     
    darknesssword bunu beğendi.
  13. Coyote
    Offline

    Coyote Üye

    Katılım:
    24 Aralık 2008
    Mesajlar:
    1.626
    Beğenileri:
    1.555
    Ödül Puanları:
    123
    ben bu riski alıyorum ve almaya devam edicem.

    100 santigrat derecede yaşaya bilen bir bakteri yoktur ancak bakteriler ölürken besin değerlerinin bir kısmı ölmektedir.

    ben bu sekilde cok iyi ölçü aldım ve bundanda memnunum.

    ancak eti az pişiririm mesela kısık ateşte.

    Böylece daha az besin değeri kaybolur.
     
  14. ngt_psy
    Offline

    ngt_psy Üye

    Katılım:
    11 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    263
    Beğenileri:
    108
    Ödül Puanları:
    53
    9 yaşımdan 20 yaşıma kadar yatarken süt içmişimdir boyum 1.80, büyüme hormonum durmamış dimi=)
     
  15. darknesssword
    Offline

    darknesssword Üye

    Katılım:
    21 Ocak 2009
    Mesajlar:
    586
    Beğenileri:
    174
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Ögrenci
    Yer:
    Aydın
    Saglik riske atilicak birsey degildir ve olmamalidir yanlis dùsùnùyorsun.eger bu sporu yapiyorsan kendi dogrularinla hareket etmemelisin,arastirmak ve bilgi edinmek zorundasin..cùnkù etrafta binlerce gòrùs var...haksiz miyim?
     
  16. stanstolen
    Offline

    stanstolen Üye

    Katılım:
    30 Kasım 2009
    Mesajlar:
    75
    Beğenileri:
    21
    Ödül Puanları:
    0
    tabiki haklısın.. darkness ama supplement lere para yatıramıyorum doğal yoldan yapmak istiyorum çevremdekilerin tavsiyesiyle bende öğrenmiştim ama artık bırakıcam onun yerine sabahları 5 tane haşlayıp yicem.
     
  17. kralmert1997
    Offline

    kralmert1997 Üye

    Katılım:
    25 Ocak 2013
    Mesajlar:
    71
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Bu arada bıldırcın yumurtasının içnde çok fazla değerde lizozom olduğu için salmonella riski taşımıyor rahatlıkla çiğ yiyebilirsiniz
     
  18. volkan88
    Offline

    volkan88 Üye

    Katılım:
    13 Aralık 2010
    Mesajlar:
    114
    Beğenileri:
    24
    Ödül Puanları:
    28
    bende yumurtayı çok sık olmamakla birlikte bazen çiğ tüketiyorum oda vakit kazanmak açısından hemen 8 yumurta akı kırıyorum shakere (28 grprotein) 200 ml süt (6gr protein) yarım ölçek kakaolu ıso101 dymtize protein tozu (13 gr protein) bunu sadece antrenman öncesi yapıyorum yanında da 75 gr yulaf etkisini çok iyi hissediyorum tamamen hayvansal bir protein deposu oluyor ve içinde her türden protein var yavaş hızlı buda ayrı bir güzellik bir ikinciside yediğimiz tatlılar mesela krem şanti çiğ yumurtadan yapılıyr veya mayonez bunlarda zararlı o zaman bunlarıda tüketmememk gerekir ki bu imkansız!

    ve şunu belirtmek istiyorumki maddi durumu olmayan yada çok iyi olmayan diyelim kişiler için yumurta allah ın bize verdiği mucizedir bir vg ci bence günde en az 10 yumurta yemeli sabah mutlaka yemelidir protein metabolizmayı hızlandırır ayrıca ben doktara danışmıştım çiğ olarak tüketebilirsin demişti haftada 3 gün çiğ olarak akşamları her sabahda haşlama yada omlet şieklinde tüketiyorum.
     
  19. Snoopy
    Offline

    Snoopy Üye

    Katılım:
    29 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    7
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    3
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Eskişehir
    Çiğ yumurta

    çiğ yumurta efsanesine değinmenin zamanının geldiğini düşündük ve anlatalım istedik. Halk arasında ve sporla uğraşan kişilerin sık sık bahsettiği çiğ yumurta sanıldığı gibi faydalı değil, aksine zararlı. Bu zararı da, kendi bünyesinde barındırdığı bazı anti vitamin maddelerden ve yapısından kaynaklanmakta. Yumurtanın fitness veya vücut geliştirme için değişilmez olduğu açıktır, ama sağlıklı şekilde tüketilmelidir.Yumurtanın beyazında bulunan avidin maddesi, vücutta biotin emilimini durdurduğu için fazla miktarda çiğ yumurta tüketimi, biotin eksikliğine yol açmaktadır. Yumurtanın çiğ içilmesi, ya da bir şeylerle karıştırılarak çiğ tüketilmesi sindiriminin zor olmasından dolayı içinde bulunan yararlı vitamin ve kaliteli proteinin büyük kısmının sindirilmeden vücuttan atılmasına sebep olmaktadır. Ayrıca kanatlı hayvanlarda sık görülen salmonella hastalığının insana bulaşmasına sebep olmaktadır.

    Yumurtanın çiğ tüketilmesi sonucunda, insan bağırsağında kendiliğinden üretilen biotinin kullanılmamasına sebep olmakta ve biotin eksikliği görülmektedir. Biotin, B grubu vitaminler içinde yer almaktadır Cig yumurtanın zararlari ve yaşam için zorunlu olan vitaminlerdendir. Eksikliği sonucunda, halsizlik, çabuk yorulma, iştahsızlık, adele incelmesi, adele ağrıları, ciltte sağlıksızlaşma, kalp rahatsızlığı, saçlarda beyazlama ve dökülme görülür.

    Yumurtanın çiğ olarak tüketilmesi, vücut geliştirmeciler, sporcular ve ses sanatçıları arasında sık görülür. Bu tip tüketim sanıldığının aksine, vücutta protein sentezinin yapılamamasına ve içerikte bulunan proteinin kullanılmadan vücuttan atılmasına sebep olur. Sindirimde yaşanan zorluklar kullanılamayan proteinin yanında, yumurtanın içinde bulunan değişik gruplarda ki vitaminlerinde bir kısmının kullanılamamasına sebep olur. Sanıldığının aksine de çiğ yumurta ses tellerine iyi gelmez. Sadece boğazın rahatlamasına yardımcı olur.

    Kanatlı hayvanlarda sıklıkla görülen salmonella bakterisinin çiğ yumurta içimiyle bulaşması yüksek olasılıktır. Salmonella bakterisi bulaşması sonucu besin zehirlenmesi ve tifo gibi hastalıklar görülür. Tedavi için hastaneye yatılması gereken durumlar oluşabilir. Genelllikle salmonella bakterisi bulaşan insanlar da yüksek ateş, halsizlik ve ağrılı ishal gözlenir.
    Cig yumurtanin zararlari Yumurtanın doğal üretim –oluşum süreci esnasında hayvanın kendisi veya dışkısıyla yakın teması sonucunda yumurta kabuğuna farklı bakteriler bulaşabilir. Yumurta kabuğunun geçirgen yapısı sayesinde bulaşan bakteriler yumurtanın içine girebilir ve oradaki uygun şartlar altında yaşamaya devam edebilirler. Yumurtanın çiğ tüketilmesi esnasında orada yaşamaya devam eden bakteriler insan vücuduna kolaylıkla girer ve değişik türde hastalıklara yol açar.

    Yumurta tüketimi, bakterilerden korunmak ve avidin maddesinin etkisizleştirilmesi için kesinlikle haşlanmış veya pişmiş olarak tercih edilmelidir. Yumurtalar haşlanmadan veya pişirilmeden önce, yıkanmalı, sonrasında pişirilmelidir. Yıkanmamış yumurta kabuklarından istenmeyen bakteriler ellerimize bulaşabilir. Diğer bütün hayvansal gıdaları da, az pişmiş olarak tüketmemeli, hastalıklardan korunmak için yeteri kadar pişmiş olarak tüketilmesine dikkat etmeliyiz.

    Yumurta için kısa bir tarif de eklemekte fayda var; “6-7 yumurta beyazı, 1 domates, 1 biber” yağsız tavada hızla pişirilecek. Üzerine biraz kara biber, protein ihtiyacı ve enerji için sabahları idealdir.

    ALINTIDIR.(herkesin bahsettiği çiğ yumurta protein verir ve sesi kalınlaştırır sesı guzelleştirir gibi halk hikayelerını araştırayım diye bulduğum bir makale)
     

Sayfayı Paylaş