arkadaşlar, geçen hafta gümrüğe fedexle gelen malı takılmış ve olayla çok uğraşmış biri olarak yazıyorum.
öncelikle konşimento ve ordino farklı şeyler. konşimento malın taşıma senedidir. numarası fedex'in size verdiği bir numaradır. yani mal nerden gelmiş ne yapmış içinde ne varmış onu içerir; ve sistemden bu numarayla konşimento bilgisi görülebilmektedir. fedex ve diğer özel kargo şirketlerinin 120 ytl gibi fahiş fiyatlara sattığı asıl şey takılan malı gümrükten çekmek için gerekli olan ordino adındaki çekim emridir. bu ücretin 120 ytl olmasının yasal bir dayanağı yoktur çünkü fedex 120 ytl alırken dhl 130 lira almakta, posta ise aynı emri 3 ytl'ye satmaktadır. bu şu demektir, bu emir satılabilir, ama maliyeti 3 ytl veya daha azdır. ve posta gönderisinde bu ücreti ödeyeceğiniz sabittir, ama özel kargo şirketiyle hiçbir şekilde böyle bir sözleşmeniz yoktur. netrition'a da konuyla ilgili mail attım, kendim de araştırdım, yok böyle bir şey. sadece mecbur kalıyorsunuz.
diez'in gönderdiği mesajdan anladığım, sayın başmüdür yardımcısı, konşimento numarası ve faturanın onlara ulaşması durumunda araştırma yapılacağını belirtmiş. olumlu ve sıcak bir yaklaşım olmuş. bence bundan muzdarip birkaç kişi birleşip başvuru yapabiliriz, görüşmeye gidebiliriz gümrükle konuyla ilgili, ki çok etkili olur birkaç kişi olunması.. zira ben bu gümrüğe takılma meselesinin fedex'in para kazanmak için yaptığı bir şey olduğunu düşünüyorum. şahsen elimde konşimento bilgileri ve "commercial invoice-ticari fatura-" var. çekim emri yok ama sonuçta araştırılacak şey de o.
vergi konusunda ve izin konusunda; ahl gümrük müdürlüğüne gidip içindeki maddeleri kendiniz kullanacağınızı taahhüt etmeniz ve türkiye'de de muadil maddelerin satıldığını anlatmanız tarım bakanlığı ithalat izni gereğinden sizi muaf tutacaktır. vergi de verilmeyecektir 100 eu altında bir gerçek değer varsa.
2. bir seçenek, bunu gümrük şefi bir abimizle konuştum havalimanında, fedex'i konuyla ilgili dava etmek olabilir. ama burda şöyle bir sorun var, yasadaki boşluk bu emrin bu şekilde satılıp satılamayacağını bulanık bırakıyor. fedex'in güçlü bir avukat ordusu var ve her şeyi kılıfına uydurabiliyorlar; aldığım bilgiler bu yönde. bu memur abimiz malı ordino olmadan çekmeye çalıştı ancak sisteme giriş yapılmadığından malı görsek de sistem malı çekmeye izin vermedi. bu arada dava açılması durumunda gümrükteki malın işlemleri dondurulurmuş yani imhaya gitmez ve depo ücreti işletilmezmiş. ve malın bozulabilir olduğunu, kullanmanız gerektiğini belirten bir dilekçeyle, dava sonuçlanmadan malı alabilirmişsiniz, davanın sonucuna göre ücretleri öder veya ödemezmişsiniz.
bir seçenek de fedex'ten ordino+depolama ücretinde indirime gidilmesi olabilir. her ne kadar çarka dahil olmak olsa da bu da bir çözümdür.