yumurta sarısından korkma saçmalığı

Valla onu bunu bilmem ben hemen hemen her gun 8-15 tam yumurta yerim suana kadarda hicbir zararini görmedim ne sivilce yapdi ne kilo aldirdi kolestrol ne durumda onu bilemem ama sunu söylemek istiyorum kolestrolun dusmani ilk olarak seker yararli yaglarin kolestrol yukseltici etkisine ben inanmiyorum

arkadaşlar yumurta kolesterol yapmaz demek doğru değil,doğru kelime ''yumurta her bünyede kolesterol yapmaz'' olacaktı...
bizim ailede kolesterol hep sınırlarda gezer,bende yükseltti işte.
genetik çok önemli...

arkadaşlar yumurta kolesterol yapmaz demek doğru değil,doğru kelime ''yumurta her bünyede kolesterol yapmaz'' olacaktı...
bizim ailede kolesterol hep sınırlarda gezer,bende yükseltti işte.
genetik çok önemli...

Bir insan dünyaya geldiğinde milyonlarca uyuyan gen vardır eğer senin genlerinde şeker hastalığı veya kolestrol var ve sen bunu tetiklersen ortaya çıkarlar ama erken yaşlarda doğru beslenirsek hiçbir sorun olmaz şişmanlıkta genetik değildir!Kolestrolünuzü tetikleyen başka birşeyler olabilir ama tabiki yaşantınızı bilmeden bir şey söyliyemem belkide haklı olabilirsiniz her geçen gün bilim yeni şeyler ortaya koyuyor, düşüncenize saygı duyuyorum. Herkesin en büyük bahanesi de bizim genlerde şişmanlık var derler ama ben onada katılmıyorum :)

Son düzenleme:
söylediklerinin bazısında haklısın,yağlı ve sağlıksız beslenmedim kesinlikle sonuçta bu sporu yapanın öyle bir lüksü yok değilmi;)
ama 4 sarılı yumurtayı geçince bende 1 ay sonra kolesterolüm sınırı geçiyor.
genetik mevzusunu bahane olarak kullanalar çok bende kabul ediyorum...
ama genetik miras denen şey yok demek doğru değil kesinlikle var;)
mesela kendi ailemden örnek vermem gerekirse,amcam 39 yaşında kalp krizinden vefat etti,dedem bypass oldu,yine kalp krizinden vefat etti,babamın amcası kalp krizinden vefat etti,örnek çok...bizim ailede hele sigarada içiyorsan 45 i geçmen zor...

söylediklerinin bazısında haklısın,yağlı ve sağlıksız beslenmedim kesinlikle sonuçta bu sporu yapanın öyle bir lüksü yok değilmi;)
mesela kendi ailemden örnek vermem gerekirse,amcam 39 yaşında kalp krizinden vefat etti,dedem bypass oldu,yine kalp krizinden vefat etti,babamın amcası kalp krizinden vefat etti,örnek çok...bizim ailede hele sigarada içiyorsan 45 i geçmen zor...

Allah olenlere rahmet eylesin, FSMY umarim sen daha dikkatlisindir de uzun yillar yasarsin. Yumurta sarisi kullaniminda yas faktoru de onemlidir. Metabolizma hizi yuksek olan genclik yillarinda farkli sindirim soz konusu. Genel kanaatim abartmadan yenebilecegidir. Sahsen 5 yumurta yedigim de 2 sari yerim. Ama medical arastirmalar gunluk bir sarinin metabolizma icin yeterli kolestorulu sagladigi yonunde.

brhmcr aynen katılıyorum,iyi dileklerin için teşekkür ederim;ben çok dikkat ediyorum bu sporu 2 yılı aşkın süredir kemdince yapmaya çalışıyorum hersene chek up tan geçerim sürekli bir düşüş sözkonusu şöyle söyleyim;
bundan 3 sene evvel kolesterolüm 280 di evelki sene 240 geçen sene 200,bu sene 190,yani normal sınır 200,bu sporu yapalıdır daha fazla hayvansal gıda almama rağmen kolesterol daha aşağılara indi ve normale bindithums:

babamda sürekli chek up tan geçer doktor ailede böyle bir eğilim olduğu için,sürekli kontrol istiyor zaten.

ben yumurta ağırlıklı diyet yaptığım zamanlar 12 yumurta(4 sarılı) yerim.

fsmy;
Ölenlere allahtan rahmet dileyelim.Sende bazı söylediklerinde haklısın mesela benimde Dedem ve amcam kalp krizinden vefat etti ve ailenin genelinde yüksek tansiyon problemi var.Bizdede tansiyon bir bakıma ırsi gibi o yüzden ben şimdiden her şeye dikkat ediyorum çünkü hayattaki en büyük varlığımız sağlığımız :)

carmelo114 allah senin yakınlarına rahmet eylesin.
doğru söylüyorsun hayatta en büyük varlığımız sağlığımız,zaten bu sporun sağlığa en büyük faydası yüksek tansiyon ve damar tıkanıklı ve sertliğini önlemesi,spora devam,sağlıklı yaşambench_O

Enistemde kolestrol problemi arti seker duzeyi problemi var. Doktor fiziksel aktivite onerdi. Enistem bag evlerinde toprak bellemeye, gubrelemeye vs islerine bagladi, evde hem kolestrol hem sker olcen bir alet var. Parmagina igne batiriyor olcuyor. Inanin her fiziksel aktivite (ortalama 1.5 saat) adamin kolestrol ve seker seviyesi normale geliyor. Aklina da ne gelirse yiyor masallah :) Spor iyidir kisacasi :)

Öncelikle yakınları ölen arkadaşlara allahtan rahmet diliyorum. Arkadaşlar zaten benim bahsettiğim yumurta sayısı günde max. 5 yani günlük 8-10-15 yumurtadan bahsetmiyorum bunun sakıncalı olabileceği kanaatindeyim bende.

abim senin yaşın yetmez anlamaya.tecrube sahibi olmalısın biraz. hergün 4 yumurta değil 10 - 20 yumurta beyazı yiyenler var.sarılarını yemeye kalksak.yağlanırız ve kalp hastalıkları boy gösterir.hadi yağını geçtim.içinde günlük kolesterolü karşılayacak kadar kolesterol var.sen bu kolesterolü fazlasıyla aldıgında damar sertlikleri ve kalp rahatsızlıkları kendini göstermeye başlar.lütfen herşeyi bilinçli yapalım..

Bazı hastalıklar sabah seni bulur akşam kurtulursun.Bazı hastalıklar gün gelir seni bulur...

Neden? Günde 5-7 yumurtanın kalp rahatsızlığı yaptığı , damar tıkadığı veya kolesterolu fırlattığını kanıtlayan bir araştırma varmı ?
1-2 yıldır hergün 5-7 arası yumurta yiyorum ayrıca tam olarak.

Yumurta konusu çok muallakta sürekli yeni bir şeyler bulunuyor.
Yumurta beyazında bulunan amino asit miktarı ile anne sütünden sonra biyo yararlılığı en yüksek protein kaynağıdır. Sarısı ise kolesterolden zengin olduğu gibi doymamış yağ asitleri, kalsiyum, fosfor, A vitamini, folik asit, D vitamini ve B vitaminlerinden de zengindir.
Amerikan Kalp Derneği (AHA) sağlıklı bir yetişkinin kan kolesterol artışından ve dolayısıyla kronik kalp hastalıklarından korunmak için kolesterol alımını günlük 300 mg ile sınırlamasını önermektedir. Çünkü kolesterol hem vücut tarafından sentezlenir hemde besinlerle vücuda alınır.
Yumurta sarısında bulunan kolesterol miktarı ( 200 mg /adet ) günlük kolesterol ihtiyacının 2/3 ünü oluşturduğu için kalp hastalıkları için riskli bir besin ilan edildi. Uzun bir dönem kalp hastalığı ve yüksek kolesterolü olan hastalara yasaklandı.
Yapılan bazı araştırmalarda yumurta tüketen ve tüketmeyen sağlıklı bireylerin kalp damar hastalıklarına yakalanmaları açısından yumurtanın belirleyici bir etkisinin olmadığı gösterilmiştir. Bu etkisi yumurtanın sarısında bulunan yağ çeşidinin doymamış yağlardan oluşmasından kaynaklanmaktadır. Doymamış yağlar kanda bulunan HDL ( iyi kolesterol ) seviyesini arttırır. Bilindiği gibi de HDL nin kalp hastalıkları üzerinde koruyucu bir etkisi vardır.
Yumurtayı biraz olsun aklayan bir diğer noktada yumurtanın yapısında bulununan lesitinindir. Lesitinin kolesterolün emilimini azalttığını saptayan çalışmalar vardır.
Fakat bir çok araştırmada da kalp damar hastalığı, yüksek kan kolesterolü bulunan hastalarda da yumurta tüketiminin kan kolesterol düzeyini yükselttiği saptanmıştır. Dolayısıyla yumurta beslenmeye eklenirken 200 mg kolesterol içerdiği unutulmamalıdır.

Sağlıklı yetişkinlerin haftada 2-3 kez, çocukların, hamilelerin ve emziren annelerin her gün, kardiyovasküler hastalığı olanların, diyabetik hastaların, ailesel kalp hastalığı öyküsü bulunanların ,yüksek kan yağları ve yüksek kolesterolü olan bireylerin de haftada 1 kez yumurta yemeleri sağlıklı beslenmenin oluşması için gereklidir.
http://www.doktorsensin.com/makaleler/1079/yumurta-kolesterol-acisindan-zararli-bir-besin-mi

ben spor yapmadan öncede günde 5-6 tane tam yumurta yiyordum..şu anda da yiyorum..hatta bazen 10 oluyor...3 senedir bu yoğunlukta tüketiyorum hiçbir sıkıntım olmadı..sarısını çöpe atmak nimete saygısızlık yaa..millet ekmek bulamıyor lokmaya muhtaç, ben gidip çöpe atıcam öylemi..açıkcası içim rahat etmiyor..sağlıksızsa sağlıksız..içtiğimiz sudan tut pazardaki sebzeye kadar herşey sağlıksız zaten.. her ambalajlı üründe raf ömrü uzasın diye bir sürü katkı maddesi var bir çoğunda domuz kaynaklı emülgatör var...millet kür yaptırırken düşünmüyor sağlığı, yumurtanın sarısını yemeye gelince sağlık diyor sıhhat diyor..

Back
Yukarı