Yeni başladım bazı sorularım var

Herkese selamın aleyküm iyi günler. Vücut geliştirme sporuna başlayalı 9 Ocakta tam 1 ay olacak.
Öncelikle yaşım boyum ve kilom ; 16 - 1.83 - 74kg. Lise 2. sınıf öğrencisiyim.
Yaşıtlarıma göre her zaman fiziksel olarak daha ön plandaydım. Kendi hayalim, isteğim, ve çevremdeki bazı kişilerin tavsiyesi üzerine
zaten ön planda olan fiziki yapımı daha güzel bi hale getirmek için bu spora başladım. Ama ne kendime ne de size yalan söylememin bir anlamı yok Vücut geliştirme şampiyonalarına katılıp ortada kas yığını şeklini dolaşmak, Arnold olmak gibi bir amacım da yok. Şu anlık hedefim : Şişip kollarımı büyütmek.
Benden 1 yaş büyük Lise 3. sınıf öğrencisi arkadaşım bana 2 yıldır bu sporu yaptığını söyledi ve 40.5cm kola sahip.
Ulaşmak istediğim seviye de o. Sorularımı cevaplamanız için vermem gereken bilgiler bunlar sanırım. Şimdi sorulara geçelim.
*Bu işte beslenme çok önemli diyor herkes yok karbonhidrat yok şu yok bu fakat sizde tahmin edersiniz ki bu işe yeni girişmiş birinin bu kadar detaydan haberi yoktur şahsım adına karbonhidrat hakkında sadece enerji veren besin olmasından başka yani bu 3 kelime hakkında bilgim yok. Beslenme konusunda çok bilgisizim. Herkes diyorki mesela günde 200 gram kırmızı et yemelisin. Tamam yiyimde bu 200 gramı neye göre hesap edicem bu bir ikincisi yani et felan bunlar her zaman bulunacak şeyler değil. Biraz araştırma yaptım, protein tozları, bu etlerden felan gelen protein; almam gereken proteini tamamlamıyorsa kullanılıp açıkta kalan protein miktarını kapatmama yararmış. Kasların temel yapısını oluşturduğu için proteine ihtiyacım var tamam ama ne kadar proteine ihtiyacım olduğunu nasıl anlayacağım?
*Detaylı bir besin programını uygulayacak kadar uygun bir maddi durumum yok. Kendimce şöyle düşündüm. Madem bu protein tozları benim eksik protein açığını tamamlamam için gerekli, ben etle felan uğraşmadan, direkt protein tozu ile ihtiyacım olan protein miktarını alsam aynı hesap olmaz mı?
Yumurtasıyla etiyle onuyla bunuyla da uğraşmamış olurum ayda bir protein tozu alırım o da bana yeter bu benim kendi düşücem acaba nasıl olur?
*Son soru :) Sanırım istediğim gibi şişip kaslanmam için, kilo almam gerekiyormuş. Şu an ki kilom ideal mi almam gerekiyor mu? Eğer gerekiyorsa; bir insan zaten zayıfsa iştahı olmadığı için yiyemiyor demektir. Ben bu almam gereken kiloyu tıpkı protein tozu gibi yani ekstra bir şeyle alsam yani yok mu bana öyle kilo aldıracak bir şey??
Sorularımı cevaplarsanız teşekkür ederim. Almam gereken şeyleri bana söylerseniz çok iyi olur. Yardımlarınızı bekliyorum.

Hocam anladigim kadariyla biraz kolayına kaçmayi düşünüyorsun.
1-Karbonhidrat ve Protein
Karbonhidrat : Kilo almak için ihtiyacımız olan şey.
Protein : Kasın onarılması için ihtiyacımız olan şey.
2- Maddi durumum yok diyorsun protein tozu alıcam diyorsun. 100 tl den aşağı protein tozu yok.Zaten ayda 100 tl kadar para geliyorsa yeter bence.
3- Bu değerler vucuduna göre hesaplanir misal 200 gr ette 50- 60 gr prot var.Senin vücudunun ise atıyorum 100 gr proteine ihtiyacı var anladınmı ?

Hocam anladigim kadariyla biraz kolayına kaçmayi düşünüyorsun.
1-Karbonhidrat ve Protein
Karbonhidrat : Kilo almak için ihtiyacımız olan şey.
Protein : Kasın onarılması için ihtiyacımız olan şey.
2- Maddi durumum yok diyorsun protein tozu alıcam diyorsun. 100 tl den aşağı protein tozu yok.Zaten ayda 100 tl kadar para geliyorsa yeter bence.
3- Bu değerler vucuduna göre hesaplanir misal 200 gr ette 50- 60 gr prot var.Senin vücudunun ise atıyorum 100 gr proteine ihtiyacı var anladınmı ?
Aynen kolayına kaçmayı düşünüyorum bu doğrultuda yapmayı düşündüğüm şey olur mu?

Bence hiçbir toz canlı tavuğun sebzenin etin sütün yerini tutmaz.

Şöyle sorularına cevap vermeye çalışayım.
Spora yeni başladığından dolayı kilo başı 1,5-1,8 gram protein yeterli olacaktır(max 2gr) Max değer 146 gram protein almanı söylüyor.
Bir tam yumurta 8gr protein içerir. 100 gr tavuk gögüsü,et,balık 25 gram protein içerir(yaklaşık değer 1-2 aşağı fazla olabilir türüne göre.)
Ucuz karbonhidrat kaynakları ve protein kaynakları mevcut özellikle tavuk gögüsü 1 kilosu 10-12 tl fiyatta. 1 kiloda 250 gram protein mevcut.Bu da sana 10-12 tl ye mal olacak.
Lor peyniri 500 gr ı 4-6 tl arası fiyata sahip. 100 gr ında 20 grama yaklaşık protein var.
Yumurta fiyatları son zamanlarda arttı bunun için yumurta çok fazla tercih etmiyorum sabah kahvaltısında normalde 6-8 yumurta yerdik şimdi lor peyniri ile daha çok tamamlıcaz. :)
Sağlam karb olarak kompleks karb alman gerek kepekli makarna olabilir,esmer pirinç,bulgur,yulaf ezmesi olabilir.Hepsinin 100 gr ında 70 gr a yakın karb bulunmaktadır.(Yulaf biraz daha düşük 60-65 arası)
Ek olarak hem protein hem karb olarak bol lifli baklagillerede yönelebilirsin Mercimek,Nohut,Yeşil mercimek vs.
Bol şans.

Back
Yukarı