Yemeklerde yag kulanimi hakkinda

Merhaba arkadaslar,
Uzun zamandir sahit oldugum ve merak ettigim bir konu, tatmin adici bilgi verirseniz diger okuyanlar da yararlanir.

Simdi hepimiz kaliteli yaglarin onemini biliyoruz, hekimler uzmanlar da bilimsel ispatlarla kaliteli yaglar hakkinda konusuyor, zeytin yagi, balik yagi omega3, badem yagi, hindistan cevizi yagi, tere yag ....

Durum boyleyken, bazi BB yapan kisiler, yumurtayi kesinlikle yagsiz pisiriyor, sutu, peyniri 0 yagli tercih ediyor, ya da ozel bir yemek yaparken once tavayi zeytin yagi ile yaglayip sonra siliyor.

Bunun sebebi nedir acaba, ornegin 3-4 yumurta pisirirken 1-2 kasik tereyaginin ne zarari vardir, bu yag hassasiyeti/cekengenligi niye?

Tesekkurler

Sent from my Nexus 9 using Tapatalk

Merhaba arkadaslar,
Uzun zamandir sahit oldugum ve merak ettigim bir konu, tatmin adici bilgi verirseniz diger okuyanlar da yararlanir.

Simdi hepimiz kaliteli yaglarin onemini biliyoruz, hekimler uzmanlar da bilimsel ispatlarla kaliteli yaglar hakkinda konusuyor, zeytin yagi, balik yagi omega3, badem yagi, hindistan cevizi yagi, tere yag ....

Durum boyleyken, bazi BB yapan kisiler, yumurtayi kesinlikle yagsiz pisiriyor, sutu, peyniri 0 yagli tercih ediyor, ya da ozel bir yemek yaparken once tavayi zeytin yagi ile yaglayip sonra siliyor.

Bunun sebebi nedir acaba, ornegin 3-4 yumurta pisirirken 1-2 kasik tereyaginin ne zarari vardir, bu yag hassasiyeti/cekengenligi niye?

Tesekkurler

Beslenme planlaması yaparken yağ tercihlerini başka şekilde aldıklarından dolayı. Çoğu sporcu da düşük yağ ile beslendiklerinden örneğin 200 gram yulaf yese günde yağ ihtiyacının yarısını neredeyse karşılıyor. Diğer bir konu ise yağların ısındıktan sonra kimyasal değişime uğraması. Bu yüzden tavayı sadece yanmasın yapışmasın diye yağlarlar. Light süt ve süt ürünlerine ben de anlam veremiyorum ama bu da ilk söylediğime geliyor. Yağ miktarını aşmamak için light ürünleri tüketiyorlar.

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

benimde su kafama takiliyor yumurtayi tavugu eti vesaire 1 çay kasigi zeytin yagi ile yapiyorum ve pecete ile uzerini hafiften aliyorum simdi bu zararli mi degil mi ? doymus yag sinifina giriyor ama yag yakma doneminde yag yakimini yavaslatirmi yoksa bir etkisi olmaz mi ?

benimde su kafama takiliyor yumurtayi tavugu eti vesaire 1 çay kasigi zeytin yagi ile yapiyorum ve pecete ile uzerini hafiften aliyorum simdi bu zararli mi degil mi ? doymus yag sinifina giriyor ama yag yakma doneminde yag yakimini yavaslatirmi yoksa bir etkisi olmaz mi ?
Zeytinyağı doymuş yağ sınıfına girmezki, piştikten sonraki kimyasal değişimle giriyor mu bilmiyorum fakat yağ yakımını yavaşlatmaz. Yağ yakımını yüksek insülin yavaşlatır o yüzden karbonhidrat kısılmalı yerine yağ yenmeli.

Beslenme planlaması yaparken yağ tercihlerini başka şekilde aldıklarından dolayı. Çoğu sporcu da düşük yağ ile beslendiklerinden örneğin 200 gram yulaf yese günde yağ ihtiyacının yarısını neredeyse karşılıyor. Diğer bir konu ise yağların ısındıktan sonra kimyasal değişime uğraması. Bu yüzden tavayı sadece yanmasın yapışmasın diye yağlarlar. Light süt ve süt ürünlerine ben de anlam veremiyorum ama bu da ilk söylediğime geliyor. Yağ miktarını aşmamak için light ürünleri tüketiyorlar.

Buna katilirim, adam ciddi diyet yapip her seyi olcuyorsa, gun icinde yedigi zeytin yagli salata, avacado, somon vs ile yagini aliyirsa tamam..

Yine de bazi sporcular yagi dusman gibi goruyor

Buna katilirim, adam ciddi diyet yapip her seyi olcuyorsa, gun icinde yedigi zeytin yagli salata, avacado, somon vs ile yagini aliyirsa tamam..

Yine de bazi sporcular yagi dusman gibi goruyor

Yağı düşman gibi görüp kaliteli yaşam için yağ tüketmeyin diyenler yüzünden 1 yılım boşa gitti benim. Başta bilgisizlikten ne deniyorsa onu yapıyorduk yağsız yağsız yemekleri mide almıyordu. Yağ gibi güzel şey mi var ihtiyacın neyse yiyeceksin usta. Senin de belirttiğin yağların kime ne zararı olur :)

Zeytinyağı doymuş yağ sınıfına girmezki, piştikten sonraki kimyasal değişimle giriyor mu bilmiyorum fakat yağ yakımını yavaşlatmaz. Yağ yakımını yüksek insülin yavaşlatır o yüzden karbonhidrat kısılmalı yerine yağ yenmeli.

Mesajlarında genel olarak düşük karbonhidratı savunuyorsun. Elbette bu senin tercihin ve düşüncen, ancak verdiğin bilgi eksik. Yağ yakımında yüksek insülinin yağ oksidasyonunu düşürdüğü bir gerçek. Ama burdan karbonhidratın çıkarılması gibi bir sonuç çıkmaz. Yüksek yağlı diyetlerin yağ oksidasyonu ile ilişkisiyle ilgili çalışmalara bakarsan, yüksek yağ alımının yağ oksidasyonunu azalttığını, yağların adipoz dokuda yağ olarak depolanma eğiliminin yüksek olduğunu okuyabilirsin :)
Merhaba arkadaslar,

Tesekkurler

Total yağ alımları olması gereken şekilde ise bu şekilde yapabilirler. Ancak 4000-5000 kalori alan bir vücutgeliştiricinin yumurtayı yağsız, süt ve ürünlerini light tüketmesi pek mantıklı değil. Çünkü ortalama 150 g yağ ihtiyaçları var. Yumurta pişirirken ekleyecekleri 1 tatlı kaşığı yağ ile gereksinimlerini aşmaları imkansız gibi bir şey. Böyle yapmaları için 2 sebep var bence. Birincisi işin şov kısmı, ikincisi ise yanlış beslenme alışkanlığı. Her ne sebeple olursa olsun fazla tüketimi doğru olmadığı gibi az yağ tüketimi de doğru değil.

Sorduğun soru farklı olsa da ideal yağ tüketiminin ne olduğunu söylemekte fayda var.
Diyetin enerjisinin %20-30 u yağlardan gelmeli. Bazı kaynaklarda %15, bazı kaynaklarda %20 nin altına düşmesinin serum lipit profilini bozduğu, testosteron sirkülasyonunu olumsuz etkilediği bildiriliyor. Yağın %40 ın üzerine çıkmasının ise performansı olumsuz etkileyebileceği, eğer doymuş yağ alımı da artarsa sağlık sorunları için risk faktörü olduğu bildiriliyor. Belki biliyorsundur bunları, yine de birileri görüp faydalanır belki :)

berkay turkkan demisti eger tavugu vesaire zeytinyaginda yaptigina pisirme suresi uzun ise o yag doymus yag sinifina giriyor dedi o yuzden sormak istedim tabiki yag yakma doneminde dusuk karbonhidrat ve kaliteli yag alimi onemli ama iste dedigim gibi yemegi zeytinyaginda yapinca kafami kurcaliyor doymus yag sinifina girip girmemesi. cunku cok ozenli yapiyorum diyetimi.

Günde kilon kadar yağ almalısın ben 20gr zeytinyağı alıyorum günde 1tatlı kaşığı 5gr 5gr yemeklermin üstüne bölüyorum ayriyetten yulaf ezmesi ve yoğurt ve yumurta sarısıyla 75gr civarı yağ alıyorum tam ediyor kilom kadar bulkta olsamda yağ almazsan hormonların tam çalışmaz gelişemezsin her öğünde 1yemeğini seç tavuk veya diyelim bulgur 1tatlı kaşığı 5gr günde 4öğün tam öğün yesen 20gr zeytinyağı hiçbişey demez zaten cok az bişey oluyo kupkuru yiyosun gene :D

Back
Yukarı