Vücut İçin Vitaminlerin Önemi

Konusu 'Türkceye Çevirilen Yazilar' forumundadır ve AtlasAkın tarafından 10 Aralık 2009 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 2 üye.
  1. AtlasAkın
    Offline

    AtlasAkın Üye

    Katılım:
    4 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    42
    Beğenileri:
    92
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Ankara
    Vücudumuz her gün; sağlıklı kalması ve işlevlerini düzenli olarak yerine getirmesi için düşük miktarda vitamin ve minerale ihtiyaç duyar. İyi dengelenmiş bir diyet, vitamin ihtiyacını karşılamak için yeterlidir ama ihtiyacı karşılanmazsa; vücut bazı vitaminler bakımından eksik olacaktır.

    Vitaminler; yemekler içinde az bir düzeyde bulunan, organik(içinde karbon bulunan) maddelerdir. Büyüme, gelişme, metabolizma ve vücudun genel sağlığı için gereklidir. Diyetinize gerekli miktarda sağlamadığınız takdirde, sayılarca eksikliğe sebep olabilir. Vücudun gelişmesi için tam 13 tane vitamin vardır. Vitaminler; vücudun hormon ve enzim üretmesi için önemlidir. Kalori içermez ve enerjiyi doğrudan etkilemez ama besinleri enerjiye çevirmede önemli rol oynar.

    Vücudumuzda neredeyse 60 trilyon hücre vardır. Her hücrede binlerce kimyasal tepkime gerçekleşir. Bu tepkimeleri gerçekleştirmek için enzimlere ihtiyaç duyarız. Bu tepkimeleri desteklemek için gerekli düzeyde vitaminlere ihtiyaç vardır, bu bir kısır döngüdür.

    Vitaminlerin Çeşitleri:

    Yağda Çözünebilen Vitaminler: Bunlar yağ dokuları ve karaciğerde depolanan vitaminlerdir. Bu vitaminler A, D, E ve K vitaminleridir. Suda çözünemezken, yağda çözünebilirler. Depo edilebildiği için günlük bazda desteğinin alınması gereksizdir.

    Suda Çözünebilen Vitaminler: Vücutta depo edilemez ve suda çözünerler. C vitamini ve bütün B vitaminleri suda çözünebilenlerdir. Düzenli ve taze olarak tüketilmelidir; çünkü vücutta depolanamazlar.

    Vitaminlerin Özellikleri:

    Vücuda küçük dozlarda gereklidir.

    Bilinen 13 vitamin enzimlerin doğru çalışması için ko-faktördür. Tepkimelerin gerçekleştirilmesi için günlük olarak alınmalıdır.

    Metabolizmaya yardımcı olurlar.

    Günlük olarak alınmalıdır; çünkü azı vücutta tutulur ve çoğunlukla yokolurlar.

    Herhangi birinin eksikliği, belirli bir bozukluğa sebep olur.

    Vitaminlerin Eksikliği:

    Çoğunlukta olanlar A, D, B6, B12, C, Tiyamin(B1), Riboflavin(G), Folik Asit(Bir çeşit B vitamini) vitaminleridir. Enfeksiyona, cilt bozukluklarına, körlüğe, zayıf kemiklere, anemiye ve sindirim, dolaşım, bağışıklık ve sinir sisteminin bozuk çalışmasına sebep olur. Eksiklikler ayrıca, iştah kapalılığına, ruh hali değişimlerine ve mide bulantısına sebep olur.
    Düzgün bir diyet, vitamin alımından her zaman yararlanacağı anlamına gelmez. Besinlerin parçalanması ve metabolize edilmesi gereklidir. Vitaminler vücudun genel olarak büyümesi ve gelişmesi için önem taşır. Her vitamin büyüme ve gelişme için farklı bir rol oynar. Her sağlık sorunu için destek ürünleri vardır: Göz, kalp, beyin, kemik, cilt bozuklukları, alerjiler, zindelik...

    Vitamin A:
    Görmenin düzenlenmesinde, gece körlüğünde ve iyi bir görüş açısını korumada gereklidir. İdrar taşını da önlemeye yardımcı olur. Vücudun genel olarak büyümesinde yardımcıdır.

    Vitamin E: Kısırlığı ve adale gelişmezliğini önler.

    Vitamin D: Kemiklerin gelişimi için gereklidir. Kandaki kalsiyumla kemikdeki kalsiyum dengesini düzenler. Dişi gelişimi için de gereklidir.

    Vitamin K: Kandaki protrombinin üretilmesi için gereklidir, ayrıca kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur ve fazla kan kaybını önler.

    Vitamin C: İskorbütü önler ve yaraların onarılmasında önemli rol oynar.

    Vitamin B3: Karbonhidrat metabolizmasına yardımcı olur, kelliği ve sindirim sistemiyle ilgili bozuklukları önler.

    Vitamin B12: Ağır geçirilen anemiyi önler ve alyuvarların gelişip, olgunlaşmasında görevlidir. Ayrıca normal hamilelik süreci için önemlidir.

    Bu vitaminleri diyetinize günlük olarak eklerseniz; stresi, yorgunluğu ve çeşitli eksiklikleri giderirsiniz. İyi sağlığı koruma, hastalıklarla savaşmada, ayrıca vücudun tamamen iyilik durumunu korumak için yararlıdırlar.

    Makalenin kaynağı
    için tıklayınız.
    Makalenin Başlığı: Importance of Vitamins for the body
    Orijinal kaynak için tıklayınız.
    Çeviren: Atlas Akın
     
    rsxer, diez, Despo ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.

Sayfayı Paylaş