Takviyeye ihtiyacım var mı sizce ?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Driller
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Günlük protein ihtiyacımı yeteri kadar alıyorum (bazen üstüne bile çıkıyorum.) Anterman günlerinde genelde yarım kilo ile 1 kilo arası kırmızı et yiyorum.Acaba protein tozu ve türevlerine ihtiyacım var mı ? Antremandan sonra hızlı karışma mevzusu için filan.

Bende sizin gibi biliyordumda salon hocamla konuştuğumda (kendisi besyo okumuş ve yarışmalara katılmış birisi) antreman sonrası kullanmak sana fayda sağlar dedi ve almamı önerdi.

Beslenmesi 4,4 luk olan birine bile supplement kullaninca level atlayacagini soyleyen ve bu sporu uzun yillar yapan sporcular var,ben en cok onlara üzülüyorum.takviye kelimesinin anlamini cözebilseler ah ahh...

Antrenmandan sonra kana hızlı karışım olayı safsata mı yani ? O zaman antrenmandan sonra beslenme işi gereksiz.Çünkü bildiğiniz üzere et-tavuk gibi şeyler kana ortalama en az 2 saatte karışıyor.Antremndan önce yediğimiz proteinler mi kullanılıyor o onarımda ?

Antrenmandan sonra kana hızlı karışım olayı safsata mı yani ? O zaman antrenmandan sonra beslenme işi gereksiz.Çünkü bildiğiniz üzere et-tavuk gibi şeyler kana ortalama en az 2 saatte karışıyor.Antremndan önce yediğimiz proteinler mi kullanılıyor o onarımda ?
Arkadaş çok önemli bir noktaya değinerek güzel bir soru sormuş. Cevabını bende merak içinde beklemekteyim.

-Antrenman programına yeni başlayanlarda,
-Enerji alımı sınırlaması/Enerji harcamasının fazla olması durumunda,
-Vejetaryen sporcularda,
-Hastalık geçiren sporcularda,
-Sakatlanmalarda/Yaralanmalarda
-Genç ve yaşlı sporcularda,
Belirli koşullar altında protein suplemanı kullanılabilir.
American Dietetic Association sporcular için 1.2-1.7 g/kg/gün protein alımını önermektedir.Ve bu miktar günlük diyetle karşılanabilir.Fazladan protein suplemanı almaya gerek olmadığı gibi; bunun besinlerden daha etkin olduğunu gösteren çalışmalar da yoktur.Ayrıca, gereksinmenin üzerinde protein alımı, aminoasit katabolizması ve protein oksidasyonuna neden olabilmektedir.
Kişisel farklılıklarla birlikte, müsabaka/antrenman öncesi yemeğin sindirimi ve emilimi için ortalama 3-4 saat yeterli olmaktadır.Sorduğun soruya gelecek olursak:
Protein alımının optimal zamanlaması önemlidir.Ancak, protein kaynağının tüketilme zamanı ile ilgili görüş birliği yoktur.Bazı çalışmalar, aktivite öncesi ve süresince de protein alımının yararlı olduğunu gösterirken; optimal sonucun egzersizden hemen sonrası protein alımıyla elde edileceği baskın görüş olmuştur.
Antrenman önce tükettiğimiz besinlerdeki protein onarımda mı kullanılıyor demişsiniz.Evet onarımda kullanılıyor ancak antrenman öncesi yüksek karbonhidrat, orta düzeyde protein, düşük yağ alımına karşın antrenman sonrası karbonhidrat+protein kombinasyonunda antrenman öncesine göre protein miktarı artırılmalıdır.
Besinlerin en az iki saatte emilmesi konusuna gelecek olursak, whey proteini(süt, lor peyniri vs) gibi protein kaynakları kana hızlı karışırlar ve yaklaşık 30 dakikada plazma aminoasit konsantrasyonunu pik yaparlar.
Sağlıcakla kalın ;)

Günlük protein ihtiyacımı yeteri kadar alıyorum (bazen üstüne bile çıkıyorum.) Anterman günlerinde genelde yarım kilo ile 1 kilo arası kırmızı et yiyorum.Acaba protein tozu ve türevlerine ihtiyacım var mı ? Antremandan sonra hızlı karışma mevzusu için filan.
Resmini yolla bi bakıyım

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

-Antrenman programına yeni başlayanlarda,
-Enerji alımı sınırlaması/Enerji harcamasının fazla olması durumunda,
-Vejetaryen sporcularda,
-Hastalık geçiren sporcularda,
-Sakatlanmalarda/Yaralanmalarda
-Genç ve yaşlı sporcularda,
Belirli koşullar altında protein suplemanı kullanılabilir.
American Dietetic Association sporcular için 1.2-1.7 g/kg/gün protein alımını önermektedir.Ve bu miktar günlük diyetle karşılanabilir.Fazladan protein suplemanı almaya gerek olmadığı gibi; bunun besinlerden daha etkin olduğunu gösteren çalışmalar da yoktur.Ayrıca, gereksinmenin üzerinde protein alımı, aminoasit katabolizması ve protein oksidasyonuna neden olabilmektedir.
Kişisel farklılıklarla birlikte, müsabaka/antrenman öncesi yemeğin sindirimi ve emilimi için ortalama 3-4 saat yeterli olmaktadır.Sorduğun soruya gelecek olursak:
Protein alımının optimal zamanlaması önemlidir.Ancak, protein kaynağının tüketilme zamanı ile ilgili görüş birliği yoktur.Bazı çalışmalar, aktivite öncesi ve süresince de protein alımının yararlı olduğunu gösterirken; optimal sonucun egzersizden hemen sonrası protein alımıyla elde edileceği baskın görüş olmuştur.
Antrenman önce tükettiğimiz besinlerdeki protein onarımda mı kullanılıyor demişsiniz.Evet onarımda kullanılıyor ancak antrenman öncesi yüksek karbonhidrat, orta düzeyde protein, düşük yağ alımına karşın antrenman sonrası karbonhidrat+protein kombinasyonunda antrenman öncesine göre protein miktarı artırılmalıdır.
Besinlerin en az iki saatte emilmesi konusuna gelecek olursak, whey proteini(süt, lor peyniri vs) gibi protein kaynakları kana hızlı karışırlar ve yaklaşık 30 dakikada plazma aminoasit konsantrasyonunu pik yaparlar.
Sağlıcakla kalın ;)

Yanlışın var arkadaşım, süt ve lor peyniri gibi kazein proteinler kana hızlı değil yavaş karışır. Hatta süt ürünleri en geç sindirilen proteinlerdir, tamamının sindirilmesi 7-8 saati bulabilir.

Bu yüzden şahsi görüşüm antrenmandan sonra en hızlı kana karışan izole whey proteini almanın doğru olduğu yönünde. (10-15 dakikada kana karışır çünkü) Normal (konsantre) whey proteininin de kana karışma süresi 30-45 dakika arasındadır.

Yanlışın var arkadaşım, süt ve lor peyniri gibi kazein proteinler kana hızlı değil yavaş karışır. Hatta süt ürünleri en geç sindirilen proteinlerdir, tamamının sindirilmesi 7-8 saati bulabilir.

Bu yüzden şahsi görüşüm antrenmandan sonra en hızlı kana karışan izole whey proteini almanın doğru olduğu yönünde. (10-15 dakikada kana karışır çünkü) Normal (konsantre) whey proteininin de kana karışma süresi 30-45 dakika arasındadır.
Yanlışım var?
"Süt ve lor peyniri gibi kazein proteinler" derken sanırım kazein oranlarından dolayı söylediniz bunu.Süt ve lor peyniri kazein kaynağı demek doğru olmaz.Süt whey proteini de içerir.7-8 saatte sindirilir demişsiniz ancak yanlış bilgi vermişsiniz.Süt gibi sıvı protein kaynakları hızlı sindirilirler.Ayrıca spor sonrası whey proteini tüketiminde süt gibi whey protein kaynakları kısa sürede plazma aminoasit konsantrasyonunu pik yapar diye geçer.Ve bir çok kaynakta spor sonrası en iyi besinin süt olduğu geçer.Ya sporcu diyetisyeni hocalarım yanlış biliyor ya da siz.Ayrıca lor peyniri kazein değildir.
Protein tozu önerisinde bulunmuşsunuz.Evet izole whey proteini daha iyi bir seçim olur spor sonrası için.Ancak ben toz yerine besin öneriminde bulunduğum için süt dedim.

Konu nerden nerelere gelmis yine:)
Beslenme konusunu mükemmel yada mükemmele yakin yapmayan bir sporcunun öncemi sonrami tartismasina girmesi bile sacma,o yüzden kendimize ilk sormamiz gereken,Protein tozunu antreman sonrasi aliyimmi degil,beslenmem ne Kadar düzenli diye sormasi gerekir.
Hangimizin beslenmesi yada kacimizin beslenmesi mükemmel yada mükemmele yakin?

Konu nerden nerelere gelmis yine:)
Beslenme konusunu mükemmel yada mükemmele yakin yapmayan bir sporcunun öncemi sonrami tartismasina girmesi bile sacma,o yüzden kendimize ilk sormamiz gereken,Protein tozunu antreman sonrasi aliyimmi degil,beslenmem ne Kadar düzenli diye sormasi gerekir.
Hangimizin beslenmesi yada kacimizin beslenmesi mükemmel yada mükemmele yakin?
Protein tozunu önce mi sonra mı kullanıyım diye soruluyorsa zaten iyi bir beslenme düzeninin olmadığı anlaşılabilir :) Evet haklısınız önce beslenme sorgulanmalı.Ayrıca forumda beslenme düzeni mükemmel ya da mükemmele yakın birisini görmedim ancak benim yeterli ve dengeli bir beslenmem var :))

Back
Yukarı