Türkiye'de Supplement Çeşitsizliği.

Merhaba,

Bildiğiniz gibi dünyada olan supplementlerin %10'unu bile ülkemizde bulamıyoruz. Nedeni tam olarak ne bilmiyorum ama bazı firmalar tarım bakanlığı ithalata izin vermiyor falan diyor fakat buna pek inanmıyorum çünkü bu ürünler tüm AB ülkelerinde, Rusya'da, Amerika'da, Avustralya'da bulunurken içeriğinin sadece bizim ülkemizde sakıncalı bulunması bence imkansız. Muhtemelen bu ürünlerin ithalatı tek elde ve daha fazla kar yapabilecekleri ürünleri ithal ediyorlar. Amerikada çıkan yeni bi ürün 1 ay sonra yanıbaşımızdaki Bulgaristan'da, Yunanistan'da hatta Kıbrıs'ta satışa çıkıyor fakat ülkemize hiç gelmiyor bile. Üstelik olan ürünlerde gereksizce pahalı, örnek vermek gerekirse mesela Polonya'da büyük online supplement sitelerinde indirimler yakaladığımda fiyat amerikadaki ünlü online supplement sitesinde satılan fiyatın dahi altında olabiliyor. Sonuçta bu adamlar da amerikadan ithal ediyor biz de, bu adamlar ürünün amerika fiyatı altında satabiliyorlarsa bizim ülkemizdeki firmaların ne kadar kar ettiklerini tahmin edebilirsiniz veya eğer bu ürünlerde uygulanan vergi miktarları bunun sebebi olabilir. Her iki durumda da yıllardır yapılan haksızlıkları gidermek için hem firmalara hem de tarım bakanlığına mailler atıp baskı yapmamız gerekiyor. Ben şu anda Polonya'da 250 g beta alanini 30 tl ye alırken Türkiye'de 300g ürün 80tl gerçi eskiden bu ürün satılmıyordu bile en azından şimdi bulunabiliyor fakat yine de buna bi dur demenin vakti geldi.

Şirket edeceği karı kısması için devletin vergide indirime gitmesi gerek. Üretici toplum-devlet olmazsa eğer devletin tek gelir kaynağı vergilere bağlanırsa, devlet vergi indirimi asla yapmaz.

Firmalarda bunun bilincinde. Sen elektrik faturana %7 vergi zammı geldiğinde kızıyorsun aynı şekilde supplement firmasıda "vergiler yükseldi, fiyatların yükselme sebebi bu" dediği zaman adama hak verip tezgah arkasında ürünü kaçtan aldığını umursamıyorsun. (Tezgah arkası derken ithalatçı firmayı kastediyorum).

Bazı ürünlerin ithal edilmediği kısmına gelince haklısın her ürünü getirmiyorlar çünkü protein tozu-Karb tozu-Gainer-BCAA-KREATİN in sürümünden zaten kar elde ediyordur (Varsayım). Diğer ürünleri getirtip satamadığı ya da yeterli ithalat kotasını dolduramadığı için üstüne vergide binince ucuz da alamayacaktır doğal olarak.
Yoksa internette boy boy reklamı yapılan, kalp krizi riski olan "ereksiyon, sertleşme, deal etkili" sprey-hap ürünlerine izin veren bakanlık sporcu gıdasına izin vermez diye düşünmüyorum.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Bildiğim kadarı ile içinde enerji veren, zayıflama veya su kaybı etkisi olan bitkisel özlü kimyasallar içeren maddelerin ithalatı bilinçsiz zayıflama ile artan ölümlerden dolayı yasaklandı. O nedenle içeriğinde mesela greyfurt kabuğundan elde edilen bir kimyasal bulunan preworkout ürünü sırf bu yüzden getirtilemiyor. B-Alanin, L-Tyrosin veya L-Citruline malatei L-Carnatine vs. yasak değil. Firmalarda bizim için formül değiştirmeye değmez bir pazar diye uğraşmıyor. Ancak yurtdışından valizinde vs. de getirirsen mesele yok. Ben öyle yapıyorum, çıkınca 1 yıllık 2-3 kutu alıp geliyorum. Hatta geçenlerde bir kanun taslağında rastladım, eğer çıkarsa bu gün bulduklarımızı da zor bulabiliriz. Taslağa göre artık ilaç dışı destek ürünleri, her getirilişinde içerikleri önce analiz edilip, onaylandıkdan sonra gümrükden çekilebilecek. Bildiğim kadarı ile şimdi ilk izin alınırken inceleme yapılıyor, sonra belli bir süre o izinle gümrükden çekilebiliyor. Yani bunlar iyi günlerimiz...

Back
Yukarı