Spor yaparken sakatlamayı önlemek için öneriler

Konusu 'Sağlık & Sakatlanma' forumundadır ve Burak Sertman tarafından 5 Nisan 2018 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen kişi sayısı 1 user .
  1. Burak Sertman
    Offline

    Burak Sertman Üye

    Katılım:
    21 Şubat 2018
    Mesajlar:
    426
    Beğenileri:
    50
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    Aşırı sıcak veya soğuk hava, spor yapılan ortamın zemininin bozuk olması, yanlış ayakkabı ve malzeme seçimi gibi çevresel koşulların eksik veya yetersiz olması spor yaralanmalarına çoğu zaman sebep olmakta, Bunların yanı sıra fiziksel eksiklik, kas zayıflığı, aşırı yüklenme, yorgunluk ve spor öncesi iyi ısınmamak gibi kişisel nedenler de spor yaparken sakatlanma riskini artırıyor.

    Spor dalı seçimi yaş ve kas gücüne uygun olarak yapılmalı!

    Hareketsiz yaşam tarzının neden olduğu sağlık sorunlarını önlemek için mutlaka spor yapmak gerekir. Ancak sağlıklı olmak için yapılan sporun sakatlanmalara yol açmaması için gerekli önlemler alınmalıdır. Kişilerin fiziksel özelliklerine, yaşa ve kas gücüne uygun spor dallarına yönelmeleri sakatlanma riskini azaltır.
    Spor sakatlanmaları yapılan sporun branşına göre değişmekle birlikte sıklıkla; uyluk, ayak bileği, diz ve kasık bölgelerinde görülür. Kolun daha yüksek enerji ile kullanıldığı voleybol, basketbol, tenis, yüzme, hentbol, halter gibi spor dallarıyla ilgilenen kişilerde ise omuz ve dirsek yaralanmaları daha sık ortaya çıkabilir.

    Spor sakatlanmalarının önlenmesi için dikkat edilmesi gerekenler ise şu şekilde sıralayabiliriz;

    zemine göre mental olarakta kendimizi ısıtmalı ve yeterli ekipman ile spor yapılmalı

    İklim koşulları uygun olmalı,
    Spora başlanmadan önce sağlık kontrolleri yaptırılmalı
    Spor öncesinde yeteri kadar ısınılmalı
    Spor sonrası esneme germe hareketleri yapılmalı
    Spor sırasında oluşan sıvı ve elektrolit kaybını önlemek için başta su olmak üzere bol sıvı tüketilmeli
    İlk müdahalede soğuk tedavisi önemli

    Spor yaralanmalarında ilk müdahalelerde, acil cerrahi gerektirmeyen durumlarda soğuk tedavisi ana tedavi yöntemlerinden biridir. Soğuk tedavisinde amaç, kanama ve yangıyı kontrol altında tutmaktır. Bu tedaviye yaralanmayı takiben başlanıp sonraki ilk 48-72 saat devam edilmelidir.

    Soğuk uygulama sayesinde yaralanan bölgede kan akımı yavaşlar ve böylelikle kanama ve ağrı azalır. Tüm spor yaralanmalarından sonra şişlik ve kanamaya ait işaretler kaybolana kadar soğuk tedavisi yapılmalıdır. Soğuk uygulaması 2 saatte bir, 20 dakikayı geçmemek kaydıyla buz torbaları veya dondurulmuş jeller ile deri ile direk temas etmeden uygulanabilir. Bir günde toplam uygulama süresi 2 saati geçmemelidir.

    sakatlanmadan iyi ve başarılı sporlar diliyorum herkese..
     

Sayfayı Paylaş