Konu kapatılır demiştim ama madem kapanmadı iki çift laf da ben edeyim.
@darmstadt'ın "Hangi ara bu denli geriledik, Anadolu'ya gelince bu bedevi zihniyetini kimlerden aldık" sorusu Osmanlının Avrupa tarafından durdurulup geriletilmesiyle alakalı. Osmanlının zayıflaması bütün ortadoğunun zayıflaması anlamına geliyordu ve o zamanlar ekonomi, sosyoloji gibi bilimler bilinmedikleri için insanlar bu gerilemenin sebeplerini bulmakta zorlanıyorlardı. İnsan basit açıklamaları sever. Zamanın basit açıklaması Arabistan yarımadasından geldi, neden geriliyoruz, çünkü dini atalarımızın yaşadığı gibi yaşamıyoruz ve Allah tarafından cezalandırılıyoruz. O halde yapılacak şey elbette dini eskisi gibi yaşamaya başlamaktır. Bu şu anda da yaşanıyor aslında, ortadoğunun gerilemeye verdiği cevap pek değişmedi ama girmeyelim şimdi. Bu düşünce elbette Anadolu'da da taraftar buldu, sarayı da etkiledi. Gerçek sorunlar üzerine başlatılmak istenen reformlar sık sık "günah, küfür" denilerek engellendi. Bu da elbette gerilemeyi durdurmak bir kenara hızlandırdı. Benim anladığım kadarıyla
@darmstadt'ın sorusunun cevabı 17. yüzyıldan itibaren oluyor, bedevi zihniyetini de bedevilerin bizzat kendilerinden aldık
Seksi kelimesine gelirsek, kelimenin anlamı TDK'da "cinsel çekiciliği olan" diye geçiyor. Türkiye tek kültürlü bir toplum değil. Nüfusun çoğunluğu müslüman olsa da islamı birbirinden çok farklı tarzlarda yaşayan, farklı gelir seviyelerinden, sosyal sınıflardan, eğitim seviyelerinden gelen insanlardan oluşuyoruz, ki bütün dünya böyle. Bu kültürler arasında "seksi" kelimesinin kullanımından rahatsız olan ve olmayan kesimler var. Şu anda aramaya üşendiğim bir araştırmada (çok merak eden olursa bulup linkini atarım) şu ortaya koyuluyor, eğitim seviyesi arttıkça insanlar her konuda daha özgürlükçü düşüncelere sahip oluyorlar ve dünyanın farklı yerlerinde yaşayan eğitim düzeyi yüksek insanlar ortak bir değerler kümesi oluşmaya başlıyor; özetle "insan başkasına zarar vermeyen herşeyi yapmakta özgürdür" ilkesine daha çok yaklaşıyorlar. Eğitim seviyesi azaldıkça da muhafazakarlık, milli ve dini değerlere bağlılık artıyor. Bu durumda örneğin müslüman bir Boğaziçi üniversitesi öğrencisinin ve hristiyan bir Harvard öğrencisinin dünya görüşleri, hayata bakış açıları birbirine aynı şehirde yaşadıkları, aynı dine inandıkları ilköğretim mezununa benzediklerinden daha fazla benziyor. Bahsi geçen iki sanal öğrencinin "seksi" kelimesinin kullanımından rahatsız olmamaları doğal olacaktır, aynı şehirde yaşadıkları, aynı kültürle yoğruldukları başka insanlarınsa bu kelimenin ahlak dışı olduğunu düşünerek bundan rahatsız olmaları beklenecektir. İstisnalar dışında da böyle olur.
Bence bu örnek durumda olması gerekense tabi ki yazının kaldırılmamasıydı. Serbest piyasa ekonomisindeyiz; bu salonun hitap ettiği kitle, bulunduğu konumda yaşayan insanlar seksi kelimesinden rahatsız oluyorlarsa zaten salonun müşterisi azalacaktır ve uzun süre ayakta duramayacaktır. Tam tersi durumda ise, yani müşteri kitlesi ve mahalleli rahatsız olmadığı halde yazı kaldırılıyorsa bu devletin vatandaşa ahlak dayatmasıdır, bunun herhangi bir topluma fayda sağladığı bir örneği ben bilmiyorum.
Konu uzar da kimseyi kırmamaya çalışarak bu kadar oluyor.