Tam Anlamadımda yani 10 tane Barbell le cekersen diyelim 1 seti tamamlamısmı oluyorsun sonra + 1 leride tekrarlarımı oluyor... Anladıgım kadarıyla...
Ben anlatamadım anlamaman normal.
Şimdi +1'leri unut bir kere nereden çıkartıyorsun anlamadım.
Bir hareketin tam olarak bir kere yapılmasına "tekrar" diyoruz. Yani örneğin barbell curl yapıyorsan barbelli bir kere kaldırıp indirmen bir tekrar eder.
Ard arda kaç tekrar yaptıysak buna set diyoruz. Yani hareketi kaç tekrardan sonra yapmayı bıraktıysak setimizin sayısal değeri odur yani set yine 1 defa yapılmıştır ama içeriği değişebilir.
Bende de özürlülük var bişeyi anlatamadım.
Şimdi sen eline bi ağırlık al ard arda 20 kere kaldır. 10 kere kaldır, 500 kere kaldır. Ama kaldırmayı bırakıp dinlenmeye geçtiğin an 1 set bitmiştir.
3x12 örneğinden açıklama yapayım.
Bu; 3 defa 12 kere ard arda ağırlığı kaldırmak demektir. Bir kere 12 kaldır, dinlen. İlk set bitti. Bir daha 12 kaldır, dinlen, 2.sette bitti. Son kez 12 kere ağırlığı kaldır, dinlen. 3 sette bitti.
Kaç kere hareket yaptın toplamda ? 36
37 değil
40 değil
36
bak zaten 3x12 ne ediyor ? 36
+1 var mı ?
yok.
Şimdi derin bir nefes al.
Al al al.....
güzel.
Setleri bir bonibon kutusu gibi düşün.
Her set bir bonibon kutusu ama içinde kaç tane olacağı belli değil o bonibonlardan. Eğer setlerin 15 tekrardan oluşuyorsa her kutunun içine 15 bonibon koydun demektir.
Şimdi yavaşça nefesini ver, ve bonibonları unut.
Bende bu son örnekten sonra psikoloğa falan gidem. Bi şeyi açıklayamadım bonibon falan demeye başladım.