Sebzeler ve protein

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan zrb20
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

zrb20

Üye
İnsan beslenmesinde oldukça önemi olan maddelerdir.Bu maddenin eksikliği insanda vücut rahatsızlıklarına neden olmakta,kalp ve damar sertliği olan hastalara hayvansal proteinler yerine insan vücudunda depolanmadığı için bitkisel proteinler bu tür rahatsızlığı olan hastaların rahatça alabilecekleri tek protein kaynağıdır.Sebzeler protein bakımından fakir,ancak proteinlerin sentezinde önemli rolü olan amino asitlerce zengindir.Tanesi yenen fasulye,börülce,bakla gibi sebzelerle mantarlar protein yönünden zengin sebzelerdi.Diğer yandan yaprağı ve çiçeği yenen sebzeler(lahana,salata,brokoli,karnabahar vb.)amino asitlerce zengindir.Mantarlar %3-8 oranında protein içerikleri ile en zengin sebzelerdir.Mantar proteinin %70 sindirilebilir olup %2-6'lık protein doğrudan insan vücudu tarafından kullanılabilmektedir.Etlerde %9-15,yumurtada %7-9,sütte %3-4 oranında protein olup,ancak %30-60'ı sindirilebilmektedir.Bu durumda vücuda alınan protein bakımından mantarlar,et-süt ve yumurta gibi hayvansal besinler arasındaki fark oldukça azdır.İnsan vücudunda depolanmadıkları için bitkisel proteinler her zaman sağlık açısından tercih edilmektedir.
Bazı önemli sebzelerin temel amino asitler bakımından içerikleri TABLO 1’de belirtilmiştir
 

Eklentiler

  • tablo1.jpg
    tablo1.jpg
    75 KB · Görüntüleme: 722
Bazi sebzelerin besin değerleri tablo iki 2 dedir. Vitamin ve minarel değerleri tablo 3 dedir
 

Eklentiler

  • tablo2.jpg
    tablo2.jpg
    100,3 KB · Görüntüleme: 657
  • tablo3.jpg
    tablo3.jpg
    127,6 KB · Görüntüleme: 632
Back
Yukarı