serkan1984
Üye
arkadaşlar sırtta detay için özel olarak yapılan hareketler varmıdır yoksa detay tamamen yag oranıyla mı ilgilidir
Aslında güzel bir soru.
Detayı iki boyutta incelemek gerekir bence, birincisi mevcut kas yapısı diğeri ise yağ oranı.
Bölgesel zayıflama denen olayın olmadığı iddia edilmekle birlikte, kendimden çok net biliyorum, sürekli kullanmak durumunda olduğum bacaklarım vücudumun en yağsız bölgesi, ya da yağsız görünen.
Kaflarımın şekli definisyonuyla efsane Blitz'i defalarca ağzı açık bıraktı ne mutlu bana.
Sebebi, sürekli kullandığım için ve yan bilgi, belli kas gruplarında gelişim eşiği olduğuna inanıyorum.
Yani kalfınız bir aşamayı geçtiyse sadece yürüyerek bile inanılmaz gelişim yaşayabilirsiniz, bende o gelişim eşiği aşıldığı için her gün kalfların uyarılıyor, çalışıyor, bu da yağ oranım düşük olmadığı halde büyük sayılacak kas kütlesi ile kaliteli bir kas görüntüsü veriyor bacaklarıma.
Sırtta gelelim, sırtınızda pek az kas varsa, yağ oranınız çok düşük olmadıkça hangi kasın detayı çıkabilir ortaya?
Rhomboidler, latissmus dorsi falan gelişmediyse detay falan hak getire.
O yüzden kütle önemlidir, ancak bu demek değil ki, kütle kazanana kadar besiye çekilmiş aygır gibi yemek yiyelim 20 kilo alalım, hayır, ama 2 sene kadar çok detay hayali kurmadan kütle çalışması yapıp, daha sonra gerçek anlamda detay çalışmasına girmek bence daha mantıklı.
Özellikle sırtta kendimden örnek verdiğim bacak gibi kütle olmadan kendini kolay kolay göstermeyen bir kas grubu, bir kol böyle değil küçük kas grubu olduğu için kütle olmasa bile şekil kendini diyetle gösterebilir.
Bunlar benim fikirlerim, anti tezler olursa tartışabiliriz.
Bence çok sorun değil, yani sırtta en büyük sorun kas/sinir sistemi bağlantısını kurmak, sonuçta görmeden çalışıyoruz, o bağlantıyı kurmak cidden zor, hafif kilo, çok tekrar ve yedirerek yapılan hareketler hacime çok katkı sağlamasa bile o zihin terbiyesini verdiği için bence sana uzun vadede faydalı olacak.
Şimdi hacme yönelme zamanı, bunun için, en önce barbell rowing'i programa sokmak lazım.
Barbell Rowing'de, öne eğildikçe kullanabileceğin kilo azalır, Dorian Yates usulü barbell rowing yaparak 210 kilo kullanan bir dostum var, bana da 110 kilo ile yaptırdı.
Keşke hazır resmi olsa ve eklesem Dorian'in Rowing şeklinin, ama şöyle diyeyim, 90 derece öne eğilmek yerine sadece 45 derece öne eğiliyor.
Barfiks çekebiliyorsan ilk hareket barfiks olsun, çekemiyorsan lat pulldown, olabildiğince yüksek kilo ile 25 tekrar ile başla toplamda.
Yani mesela 75 kiloya tak 8 tekrar, 6 tekrar, 6 tekrar, 4 ya da 5 tekrar.
Az kilo kullanacağına bu şekil bir yöntem ile çekiş gücünü arttırmanı tavsiye ederim. (ya da 7 tekrar-5 tekrar-4 tekrar-3 tekrar- 3 tekrar-2 tekrar şeklinde bile olabilir)
Sonra ağır barbell rowing, ve son olarak cable rowing sırtın için iyi bir şoklama olacaktır![]()
Rica ederim, ama benim sistemde fark, ağır kilo kullanmak için kendini zorlaman, ben sana şöyle diyeyim, 110 ile rowing yaptıktan sonra tüm bir sırtım 1 hafta kas ağrısı çekti, önkol kaslarımın tamamı, arka omuzum falan et kesiği oldu.
Harikaydı!
Ancak devamını getirmedim, ne çalışma tempom ne de beslenme programım öyle ağır bir idmanın hakkını vermeme izin verir, ama senin serbest zamanın çoksa, kendini ciddi olarak zorlamanı öneririm, sırtına kısa zamanda ciddi kalınlık katabilirsin.
210 rowing yapan dostumun sırtındaki kas kıvrımları arasına orta uzunlukta bir kalem koysan, yarısı kaybolur kalemin, durum o derece müthişti yani, serçe parmağım nerdeyse o kaslar arasına girebilir, cidden süper bir olay öyle bir sırt sahibi olmak.