"Araştırma gösteriliyor ki çok dinlenmek antrenmanda ki hormon salınımını düşürüyor"
Akut hormon salınımında daha yüksek etki gösterdiği söylenebilir(Resistance exercise has been shown to elicit a significant acute hormonal response.)
Ancak aynı araştırma akut hormonal yükselişin kas kazanımı ve güç artışı üzerinde dikkate değer bir artışa neden olmadığını söylüyor.İstirahat halindeki hormon seviyelerinde artış olabilieceğini söylüyor ki burada da ihtimalden bahsedilmiş.(Many studies have not shown a significant change during resistance training despite increases in muscle strength and hypertrophy.)
Bu argümanı desteklemenin bizim için pozitif bir etkisi olmayacak.
"Biraz okursan araştırmaların set arası 45 sn ile 1.30 dk dinlenme,hareket arası 2dk ve civarı dinlenilir."
Madem araştırmalar özelinde gidicez Brad Schoenfeld araştırmalarına bir göz atalım.
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24714538
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26605807
1.Araştırma: 3 sets of 10 repetition maximum (RM) with 90 seconds rest or a strength-type resistance training (ST) group that performed 7 sets of 3RM with a 3-minute rest interval.
2.Araştırma: Twenty-one young resistance-trained men were randomly assigned to either a group that performed a resistance training (RT) program with 1-minute rest intervals (SHORT) or a group that employed 3-minute rest intervals (LONG).
1.Araştırma Sonuç: This study showed that both bodybuilding- and powerlifting-type training promote similar increases in muscular size, but powerlifting-type training is superior for enhancing maximal strength.
2.Araştırma Sonuç:This study provides evidence that longer rest periods promote greater increases in muscle strength and hypertrophy in young resistance-trained men.
Bir araştırmada kas kütlesi artışı eşit seviyelerde(kayda değer fark görünmüyor) görülmüşken diğer araştırmada Uzun dinlenmenin(Longer rest period) daha fazla kas kütlesi eklediği görülmüş.
Forumda böyle araştırma yarıştırmayı hiç sevmem ancak "lutfen biraz araştırın" tipi egoist yaklaşımlar dokunduğu için tartışmalara giriyorum.Birkaç video izleyip daha iyi bildiğiniz iddia edemezsiniz.Ben daha iyi bildiğimi idda etmiyorum geniş değerlendirilmesi gerektiğini söylüyorum.Oradaki pubmedleri okumadan(okuduğunuzu hiç sanmıyorum videodaki araştırmaları) genel değerlendirme yapmadan genel geçer sonuçlara ulaşamazsınız.Kaldı ki benim paylaştığım araştırmalar dahi genel geçer bir sonuç vermeyecek bize.Bu spora bakış açısı böyle olmaz.Benim dediğim kesin doğru optimali bu denemez.Uzun dinlenme süreleri ile çalışmanın en doğru olduğunu savunmuyorum.(Araştırmalarda bu yönde göstergeler olsa dahi)Amaca en iyi hizmet edecek olanın,kişinin tatmin olacağı,kişinin yapmayı seveceği ve laktik asit açısından tolere edebileceği şekilde çalışması en doğrusudur.
Kimse bana 1 dk dinlenme süreleri ile benchpress-shoulder press-squat vs. yaptırtamaz.Çünkü progressive overload amaçlıyorum bu hareketlerde.Ne dedik "AMAÇ".1 dk dinlenme burada benim amacıma hizmet etmeyecek.Biceps curl çalışıyorum 45-60 sn dinleniyorum neden metabolik stress ve pump amaçlıyorum."AMAÇ".Bu farkın anlaşılması gerek.