umarım konu dışı olmaz ama whey in en iyi nasıl içileceği konusu söz konusu ben de birkaç araştırmamı sunmak isterim. burda önemli olan, antreman sonrası için konuşuyorum, protein ve karb depolanması ve kana çok çabuk bir şekilde karışması ise pekmez bu konuda birçok artıya sahip. hem zangin karb içeriğiyle hem de kana karışma hızı ile. aşağıda bir kaynaktan kopyaladığım bir yazı var pekmez besin değerleri ve faydaları ile ilgili. umarım yararlı olur..
Besin değerleri
Pekmezin besin değerleri, yapıldığı
meyveye göre değişkenlik göstermekle birlikte, karbonhidrat içeriği dolayısıyla (1,276kJ / 305 kcal) iyi bir enerji kaynağıdır. B1, B2 vitaminleri ve çeşitli mineral maddeler içerdiğinden iyi bir besin, faydalı bir ilaç olarak bilinir.
İçermiş olduğu %80'e yakın karbonhidratın tümünün glikoz ve fruktoz halinde olması sindirim sisteminde parçalanmaya gerek kalmadan kolayca kana geçmesini sağlar.
Faydaları
Pekmez, yüksek
şeker içeriği nedeniyle iyi bir
karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Ayrıca,
mineralleri yoğun olarak içermektedir. Pekmez özellikle günlük
kalsiyum,
demir,
potasyum ve
magnezyum gereksiniminin büyük bir kısmını karşılamaktadır. Mineral miktarının fazla ve emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle hamile ve emziklilerin,
veremli hastaların, iyileşme dönemindeki kişilerin beslenmesinde yer alması önerilmektedir.
Pekmezin çok iyi kaynak olduğu besin öğelerinden biri de
kromdur.
Dokuların krom içeriği hamilelikte,
malnütrisyonda ve yaşla büyük ölçüde azalmaktadır. Krom,
glikoz toleransa faktörünün yapısında bulunur ve
insülin kullanımı ile glikoz metabolizmasını etkiler. Rafinasyon işlemi sonucunda gıdalardaki krom miktarının büyük ölçüde azaldığı göz önüne alınırsa pekmezdeki kromun önemi daha da belirginleşmektedir.
Araştırmalar pekmezin
thiamin,
riboflavin ve
demir açısından
baldan daha zengin olduğunu ortaya koymaktadır.
kaynak:
http://tr.wikipedia.org/wiki/Pekmez