OMUZ SAKATLIKLARI (SLAP LEZYON / TİP I-II-III-IV)

Konusu 'Sağlık & Sakatlanma' forumundadır ve white-21 tarafından 30 Temmuz 2016 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 4 üye.
  1. white-21
    Offline

    white-21 Üye

    Katılım:
    12 Kasım 2010
    Mesajlar:
    18
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    13
    Meslek:
    emre
    Yer:
    istanbul
    Bu başlığı açmama sebep olan hiç başıma gelmez dediğim bir sakatlığı yaşamış olmamdır. Öncelikle bu başlıkta sadece SLAP LEZYON adı altında yorumlarda ve bilgi paylaşımında bulunmanızı rica ediyorum. Aksi halde zamanla konuyu çok farklı yerlerde aslından uzaklaşmış halde buluyorum. Neden özellikle SLAP LEZYON, çünkü tedavisi tanısı çok teknik ve zor olan bir sakatlık. Bununla alakalı forumdan tanıştığım ve konuştuğum arkadaşlar bunu doğrular nitelikte ve bu sakatlıktan dolayı çok çekmiş durumda olduklarını görüyorum. SLAP LEZYON ‘un bir çok tipi bulunmakla beraber benim ve bir çoğunun başına gelen TİP 2 türünde olandır.

    Pratik olması açısından tecrübelerimi ve bildiklerimi soru cevap şeklinde paylaşmayı tercih ettim. Benden daha çok bilenler ve deneyimi olanların forumda olduklarını biliyorum. Mümkünse kendilerinden bizimle bildiklerini paylaşmalarını istiyorum. (LÜTFEN!!)

    Soru cevap kısmına geçmeden önce MR sonuçlarını paylaşmayı uygun buluyorum:
    · Sağ omuz ekleminde minimal intraaktiküler effüzyon artışı
    · Supraspinatus tendonunda tip IIA impingement
    · Biceps tenosinoviti


    Soru: S.L.A.P lezyonu nedir?

    Cevap: SLAP superior labrum anterior - posterior un baş harfleridir . Biceps humeri denilen pazu adelesinin uzun ve kısa olmak üzere iki başı vardır. Uzun baş tendonlaşarak omuz eklemi içine girer ve omuz yuvasının üzerindeki kıkırdak halkaya önden arkaya kadar yapışır. Bu uzun başın eklem içindeki "Y" biçiminde yapıştığı tendon yapıya SLAP, yırtıklarına da SLAP lezyonu denir.

    Soru: Sakatlığa sebep olan hareketler nelerdir?
    Cevap: Çoğunlukla baş üstü yapılan hareketler (fitness da üst göğüs çalışması yaparken, voleybolda smaç, teniste servis, vole gibi) Bunun dışında açık kol üzerine düşme,ağır cisim taşıma, köpek gezdirme sırasında büyük köpeklerin aniden tasmaya asılması gibi.

    Soru : Ağrı nerelerde gözükür?
    Cevap: Başlarda omzun üst kısmında bir ağrı olsa da daha sonra ve genelde ön omuz çevresinde ağrı hissedilir. İlk evrede ağrılı omuz üstüne yatılamayabilir.

    Soru : Sakaklık sonrası ilk yapılması gerekenler?
    Cevap : Öncelikle hemen antremanlar bırakılmalı ve teşhis tedavi için süreç belli olup karar verdikten sonra dönüş yapılmalı. Ağrılı bölgeye 4-5 saatte bir max. 15-20 dk soğuk kompleks uygulamak. Ağrı kesici antienflamatuar kremlerle de desteklenebilir. Daha sonra hemen bir MR çektirmek ve özellikle omuz bölgesinde uzmanlaşmış bir doktora gözükmek. Spor hekimine gidip zaman kaybetmenizi istemem ve tavsiye etmem çünkü ortapediciler anatomiyi daha iyi biliyorlar. Ben gittim zaman kaybından başka bişey olmadı.

    Soru : Önerilen tedavi yöntemleri?
    Cevap: Bu soruya bir çok cevap verilebilir. Birincisi ve benim uyguladığım yöntem PRP (P.R.F.G) Yani kendi kanınızı trombositlere ayırıp zengin olan plazma kısmı omuz bölgesinde çeşitli yerlerine enjekte ederek o bölgenin uyarılmasını ve tedavi etmesini beklemek. Max. 3 seans yapılan yöntemin seans ücreti 500-800 tl civarında değişkenlik gösterir. Ancak bu tedavi yöntemi bu sakatlık için işe yaramaz!!

    İkincisi: Kortizon iğnesi yaptırmak. Omuz soket,kapsülün içerisine enjeksiyon yapılabilir. Bicepsin omza bağlanan tendon yerine yapılması tendonu zayıflatıcı etki gösterebilir! Bu yöntemin de faydası olup olmadığı tartışılır. Bazılarının bünyesi kortizonu kabul edip hemen tepki verebiliyor. Bazısının ki hiç tepki vermeyebiliyor. Net bir şey söyleyemem.

    Üçüncüsü: Artroskopik tedavi yani ameliyat olmak. Bozuk bölgelerin temizliği ve sonrasında yeniden yapıştırılması. Bu konuda uzman doktorlardan birine karar kılmak ve masaya yatmak. Ancak burda prof dr diye bu işi çok iyi biliyor deyip bir hataya düşmeyin sakın. Önemli olan op., doçent veya prof olması değil. Omuz konusunda ve özellikle bu tür sakatlanmalarda işi biliyor olmasına dikkat edin. Araştırmalar ve varsa daha önce ameliyat olmuş kişiler bu konuda size yol gösterebilir. Bu arada şunu söylemekte yarar var. Ameliyat olmak kolaydır. Zor olan ameliyat sonrası süreçtir. Sizi bekleyen belki 12 haftalık zorlu bir fizik tedavi süreci. Gündelik yaşamdaki sıkıntıları tahmin edersiniz zaten.

    Dördüncüsü : Belki de en isabetli yöntem diyebileceğim budur. Omzu bir süre dinlendirten sonra spor salonuna gitmek ve rotator cuff egzersizleriyle (Internal ve external rotation hareketleri ) omzu çeşitli açılardan güçlendirmek ve alıştırma yapmak. 1 ay kadar. (dips, bench press çeşitlerine girmemek gerek bir süre) Sonrasında tabiki buz kompleksi uygulası ve çeşitli kremler kullanmaya devam edilebillir. Peki yırtık ne olacak? Yırtık kendi kendine yapışmıcak!! Zamanla omuz bölgesi de ona adaptasyon göstericek belki, bazı zaman ağrı şiddetlenicek bazı zaman hafiflicek. Acı ama gerçek şu ki bu duruma alışacaksın!! Tabiki bu da sadece bir seçenek.

    Katkılarında dolayı; lordbarboros, Morte, ScMaster üyelere ve yönetici NİKE ‘a teşekkür ediyorum.
     
    vveedi41, farazi ve Pink Zeppelin bunu beğendi.
  2. vveedi41
    Offline

    vveedi41 Üye

    Katılım:
    16 Mayıs 2015
    Mesajlar:
    112
    Beğenileri:
    47
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    esnaf
    Yer:
    ankara
    white-21 arkadaşım aynı teşhisi banada koydular.benim ağrı tamamen ön tarafta bicepse doğru vuruyor.ben 5-6 ay kadar falan idare ettim ağrıyla.hala daha idare ederdim ama artık ağrının artıp azalması değilde sürekli orda aynı ağrıyı hissetmem sıkıntı vermeye başlamıştı.omuzun arka tarafından kortizon enjeksiyonu oldum 1 ay kadar önce..ağrıda en ufak bir azalma olmadı.hatta arttı gibi.en son fakülte doktoru fizik tedavi yazdı geçmezse ameliyat edecez yapacak birşey yok dedi.gittiğim başka bir doktor biceps tendinit teşhisi koymuştu.aynı impingment (sıkışma) olayı MR'da bende de var. bu doktor omuzun hem arka tarafından hem bicipital oluktan kortizon enjeksiyonu yaparız demişti.fakülteye gittiğimi söyleyince bozuldu.fakültedeki doktor bicipital oluktan iğne yapmaya yanaşmıyor pek hatta lafını bile etmedi.bende şimdi öbür doktora güvensem mi güvenmesem mi bilemiyorum.ameliyat olmayı hiç düşünmüyorum.kendi haline bırakıp ağrıyla idare etmeye çalışsam daha kötü olur mu onuda bilemiyorum.sen ne yaptın? umarım atlatmışsındır.foruma girersen bi ara senin süreç nasıldı? yardımcı olursan çok sevinirim.
     
  3. Enes0107
    Offline

    Enes0107 Üye

    Katılım:
    17 Aralık 2019
    Mesajlar:
    2
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    11
    Cinsiyet:
    Bay
    Bu başlığı görünce mutlu oldum. Çünkü 4 farklı doktora gittim 2 si slap lezyonu dedi ama tedaviye yönelik olarak hepsi arklı şeyler söyledi. Hareket kısıtım var sol kolumu sağ kolum gibi hareket ettiremiyorum, havaya kaldıramıyorum. Güç kaybı var. Fitness yapamıyorum. Antalyada 4 yere göründüm bir de tıp fakültesi hastanesine gideceğim ona göre bir rota çizeceğim. Şuan bana ameliyat mantıklı geliyor ama doktora güvenmem çok önemli. Burada özel bir hastane 8 bin tl ameliyat ücreti dedi devlet veya özel benim için önemli olan bu ameliyatı hangisinin daha iyi yapabileceği. Bu sorunu daha önce haşamuşsın. Tedavi sürecin nasıl geçti. Tavsiye edebileceğin veya yapma diyebileceğin birşeyler var mı?
     
  4. melih161
    Offline

    melih161 Üye

    Katılım:
    2 Haziran 2017
    Mesajlar:
    1
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    11
    Cinsiyet:
    Bay
    1 yıldan fazladır bu illet ile uğraşıyorum. İzmir'de gitmediğim doktor kalmadı. İlaçlar, merhemler, takviyeler ve 3 seans PRP sonrası 6-7 aylık süreçte günlük yaşantımdaki ağrılar azaldı ve bitti FAKAT spor yaparken ağrı ve tendon sürtünme hissi asla iyileşmiyor.
    Hiçbir doktor da ameliyat önermiyor.
    "Peki ne yapacağım?" diye sorduğumda "kolunu/omzunu zorlamıcaksın, sporu hafif yapacaksın" diyorlar.

    Ben yaptığım sporu sonuna kadar yapmak istiyorum. Yok mu bunun kesin bir çözümü?

    Bu sakatlığı yaşayıp gerçekten iyileşen ve ağır kiloları tekrar kaldırabilen var mı?
    Benim tecrübelerim bunlardır. Aynı sorunu yaşayan arkadaşlarla fikir alışverişi yapmanın faydalı olacağını düşünüyorum.
    Lütfen bu sorunu yaşayan sporcu arkadaşlarımız tecrübelerini ve fikirlerini burada paylaşsın. Aradan kaç yıl geçtiğinin önemi yok.
     

Sayfayı Paylaş