Nargile Hakkinda

Konusu 'Sağlık & Sakatlanma' forumundadır ve Despo tarafından 6 Mayıs 2006 başlatılmıştır.

NARGİLE SİGARADAN NE KADAR FARKLIDIR

  1. AYNI

    80,0%
  2. DAHA AZ TEHLİKELİ

    3,8%
  3. HİÇ RİSKİ YOK

    1,1%
  4. SİGARADAN ÇOK TEHLİKELİ

    15,2%
Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 65 üye.
  1. Despo
    Offline

    Despo ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    30 Mart 2004
    Mesajlar:
    7.966
    Beğenileri:
    6.095
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Serbest
    Yer:
    Danimarka
    Nargile hakkinda ne düsünüyornusunuz ? Zararlimi Degilmi sizce.

    Sık kullananiz varmi ?

    [​IMG]
     
  2. Atlas
    Offline

    Atlas Üye

    Katılım:
    6 Mart 2006
    Mesajlar:
    215
    Beğenileri:
    33
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İstanbul
    Ben nargile çok severim ve düzenl içerim. Tophaneye giderim nargile için başka yerde içmem genelde, Çemberlitaş da olur bazen. Uzun süreli içilir, muhabbet güzel olur, arada tavla vs. gibi oyunlar oynanır. Tadı da çok hoşuma gider. Sigara kadar olmasada zararlı tabi, duman ciğerlere gelmeden suda soğuduğu ve filtre olduğu için ciğerlere daha az tesir ediyor. Profesyonel atlet olsam içmezdim, ama değilim o yüzden çok ciddi kondüsyon gibi bir amacım yok. Fakat bu dediğim aromalı nargilede. Hakiki Osmanlı nargilesi, tömbeki, çok ağır nikotin içeriyor. Tömbeki bitirmek için uzun süreli sigara tiryakisi veya nargile tiryakisi olmak ve vücudun belirli bir nikotin direncinin olması lazım. Tömbeki bitmeden kendileri biten kaç delikanlı görmüşümdür kimbilir :D
     
  3. Blitz
    Offline

    Blitz Özel Üye

    Katılım:
    9 Ocak 2006
    Mesajlar:
    1.418
    Beğenileri:
    209
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Istanbul
    Lise 2 ve 3 e giderken sık kullanırdım. Muazzam zararını gördüm, cuma-cumartesi-pazarları 7-8 saatlik içimlerden sonra akciğerimin resmen yavaş yavaş kapandığını hissettim; Lise 3teyekn 2002 yılında bir arkadaşın yoğun baskısı sonucu bıraktım. İyi ki de bırakmışım, yine de 2-3 ayda bir içilmesi keyif verir herhalde, ben en son 2002 Aralığında içtim.
     
  4. fırat 26
    Offline

    fırat 26 Üye

    Katılım:
    9 Şubat 2006
    Mesajlar:
    682
    Beğenileri:
    18
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    MASKOTLUK BİTTİ
    bende arasıra kullanırım efkarlı oldugumda yanında bide türk kahvesi türk kavhesinin yanında bide minik çikolata ..bide güzel bi halk müzigi ..işde hayat bu..iyi oluyor arasıra içmek lazım.ama bazen beni kesmiyor .yanında sigara içiyorum....
     
  5. Karasan
    Offline

    Karasan Özel Üye

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    2.598
    Beğenileri:
    2.095
    Ödül Puanları:
    0
    Ben sigara düsmaniyim, ama üniversitede tophanede giderdim arkadaslarla, bende nikotin cok agir etki yapiyor, carpinti, hatta bulanti, en son 1 sene önce adada ictim, cok cok rahatsiz etti bir daha icmem, iyi de oldu, o rahatsizlik, carpinti hissi aklima geldikce, hayat boyu icmem yani...
     
  6. Despo
    Offline

    Despo ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    30 Mart 2004
    Mesajlar:
    7.966
    Beğenileri:
    6.095
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Serbest
    Yer:
    Danimarka
    Türkiyede Nargile

    Türkiye’de son dönemde tütünün nargile şeklinde tüketimi özellikle gençler arasında önemli bir artış göstermiştir. Oysa, nargile bağımlılık yapıcı etkiye sahiptir ve sağlık üzerine olumsuz etkileri vardır. Bu çalışmada, kişilerin nargile içme nedenlerinin, nargile içmeye başlama yaşının, nargile içimi konusundaki bazı bilgi, tutum ve davranışların belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma verileri, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi son sınıf öğrencileri tarafından, Ankara’nı n merkezi semtlerinde bulunan ve nargile servisi yapan bazı kafelerde nargile içen 273 kişiyle (14-44 yaş) yapılan yüz yüze görüşmeler sonucunda toplanmıştır. Çalışma kapsamındaki nargile içen kişilerin yarısından çoğu (%54.6) 18-24 yaş grubunda olup, grubun yaş ortalaması 23’tür. Katılımcıların %67.9’u son iki yıl içinde nargile içmeye başlamıştır. Nargile içmeye başlamakta merak (%60.4) ve arkadaş etkisi (%34.1) rol oynamıştır. Katılımcılardan yaklaşık yarısı (%54.6) nargilenin sağlığa zararlı olduğunu bilmekteyken, %18.3’ü nargilenin sağlık üzerindeki zararları konusunda bilgi sahibi değildir. Katılımcıların %53.5’i nargilenin bağımlılık yapmadığını düşünürken, %89.0’ı nargileyi bırakmak niyetinde olmadığını belirtmiştir. Çalışmaya katılanların %27.9’u sigara içmeyen kişilerdir. Nargile kullanan gençlerin nargilenin zararları konusunda yeteri kadar bilgi sahibi olmadıkları saptanmıştır. Nargile kullanımının yaygınlaşmasını önlemek için gençlerin bu konuda bilgilendirilmesi gerekmektedir.


    İngiliz gemicilerin 1601 yılında İstanbul’a tütünü getirmeleri Türkler için tütünle ilk karşılaşma olmuştur. Tütünle kanser arasındaki ilişkiyse ilk kez 1761 yılında ortaya atılmış, 1828 yılında tütündeki etken maddenin nikotin olduğu bulunmuştur. Tütün kullanımı akciğer ve larinks kanseri gibi bazı kanser türleri ile kalp hastalığı, inme, kronik akciğer hastalığı gibi hastalıklara bağlı ölüm riskini artırmaktadır [1].

    Tütünün değişik kullanım biçimleri arasında tütün çiğneme, enfiye, pipo, puro, sigara ve nargile bulunmaktadır. Tütünün kullanım şekillerinden biri olan nargile sözcüğünün kökeni, Farsça’da “Hindistancevizi” anlamına gelen “nargil” sözcüğüdür. Hint kökenli bu buluş Araplar tarafından “Şişa”, İranlılar tarafındansa “Kalyan” olarak adlandırılmıştır. Temel mantığı, “hindistancevizi”nin içini boşalttıktan sonra kabuğuna bir kamış sokarak hintkeneviri içmektir. Zaman içinde hindistancevizinin yerini kabak almıştır. İran ve Arap kültüründeyse cam, çini ve porselenden nargile gövdeleri yapılmıştır. Osmanlı, tütünü tanıdığı 16’ncı yüzyıldan bu yana nargile kullanmaktadır. Son yıllara kadar yaşlıların kullandığı bir ürün olan nargileyi gençler arasında yaygınlaştırmak için çeşitli yöntemler denenmektedir. Günümüzde Mısır’dan getirtilen ve adına “Bahri” veya “Arap Tömbekisi” denilen bir nargile tütünü türü daha vardır. Fermente edilmiş meyvelerden elde edilmekte ve özellikle gençler arasında rağbet görmektedir. Bu tür tömbekiler elma, nane, kayısı, çilek, muz, limon, ananas gibi keskin kokulu meyve veya bitkilerden yapılmaktadır [2].

    Nargilenin dört ana parçası vardır: tütünün konulduğu “rüle”, uzun gövde “ser”, ağza alınan hortumun ucu “marpuç” ve suyun fokurdadığı “şişe”. Aromalı türlerinin de üretilmesine rağmen, nargilenin esas kısmı “tömbeki” denilen ve kıyıldıktan sonra geceden ıslanmaya bırakılan tütündür. Kaliteyi bu işlemin ne kadar iyi yapıldığı belirlemektedir [3].

    Nargile içilirken, dumanın inhale edilmesiyle şişede 3 cm su civarında bir vakum basıncı oluşur. Her bir çekişte hava kömürler arasından geçerek ısınır ve kömürün yanmasını sağlar. Isınan hava tütünün içinden geçer ve nargile dumanı oluşmuş olur. Sigaranın aksine dumanın her içe çekilişi arasında ve çekiş sırasında nargilenin baş kısmından çevreye duman yayılmaz. Nargile rülesinin aromalı veya konvansiyonel tütün tüketimine bağlı olarak iki yaygın tipi vardır. Eğer tüketici aromalı tütün kullanacaksa, yaklaşık 3cm’lik derin bir rüle 10-20 gr’lık tütün karışımıyla doldurulup üzerinde 1 mm’lik delikler bulunan alüminyum bir levhayla örtülür; yanan kömür parçacıkları bu levha üzerine yerleştirilir. Her bir inhalasyonda hava bu küçük deliklerden geçerek nargile dumanını oluşturur. İkinci tipindeyse, tüketici daha önceden doğranmış ve kurutulmuş tütünü bir miktar suyla karıştırır ve böylece daha sığ bir rüleye yerleştirebileceği kıvamda tütün elde etmiş olur. Yanan kömür bu nemli tütünün içine yerleştirilir; her ikisi çevre havayla temas halindedir. Tütün her ikisinde de kendiliğinden yanamaz ve sürekli olarak odundan elde edilen kömürün ısısına ihtiyaç duyar. Dolayısıyla nargile dumanı yanan bu kömürün ürünlerini de içerir [4].

    Nargile dumanında temelde 3 madde bulunur: nikotin, katran ve ağır metaller (arsenik, krom, kurşun vb). Shihadeh tarafından yapılan çalışmaya göre, nargile içimiyle 30 saniye aralıklarla 3 saniye uzunluğunda çekilen 100 nefes alımı şeklindeki standart içme protokolünde 2.25 mg nikotin, 242 mg katran ve tek bir sigara içimine kıyasla çok daha yüksek miktarda arsenik, krom ve kurşun bulunmaktadır [4]. Nefes çekme sıklığının artırılması, alınan katran miktarını artırırken nikotin miktarı üzerinde çok az etkili olur. Bunun yanında, nargiledeki suyun çıkartılması, alınan katran miktarını değiştirmeyip nikotin miktarını artırmaktadır. Yine aynı çalışmada kullanılan kömürün nargile dumanına %2’den daha az katkıda bulunduğu ve tütündeki karakteristik sıcaklığın en fazla 450ºC olduğu bulunmuştur. Bu sıcaklık, oluşan katranın kimyasal reaksiyondan çok devolatilizasyona bağlı olduğunu göstermektedir [4]. Oysa, sigarada bu sıcaklık 900ºC bulunmuştur [5]. Dolayısıyla, kimyasal bir yanma sonucu oluştuğundan sigara dumanının kimyasal yapısı da nargileninkinden farklıdır. Yapılan çeşitli çalışmalara göre, tütünün kanserojenisitesi ve mutajenisitesi bu sıcaklıkla doğru orantılıdır [6,7].

    Günümüzde, sigaranın insan sağlığına olumsuz etkileri çok iyi bilinmektedir. Nargile ise, temelde tütün kullanımına dayansa dahi, sigaradan farklı termal ve fiziksel özelliklere sahiptir [4]. Bu nedenle, özel olarak nargile içimini irdelemeyi hedefleyen çalışmalara gereksinim vardır. Fakat bugüne kadar, nargile dumanının sağlık üzerine olan etkilerini ortaya koymaya yönelik sınırlı sayıda çalışma yapılmıştır.

    Nargilenin, özellikle küçük hava yolları üzerine olan olumsuz etkileri ve düzenli kullanımda oksidatif stresi artırıcı etkileri bilinmektedir [8,9]. Nargile kullanımının olası sağlık sorunlarından bir diğeri de, infeksiyöz hastalıkların bulaşma riskidir. Bu alanda yapılmış bir çalışmada, tüberkülozun bulaşabileceği gösterilmiştir [10]. Ayrıca, tek bir nargile kullanımından sonra tükürük, idrar ve plazmada kotinin düzeyinin ciddi seviyelere ulaştığı ve bu anlamda inanılanın aksine nargile kullanımının masum olmadığı ispatlanmıştır [11]. Başka bir çalışmada da, nargile kullanımı ile oral kanserler arasında bağlantı olabileceği ortaya konmuştur [12].

    Bu çalışmada, şu ana kadar yapılan sınırlı sayıda çalışmalarda sağlığa ciddi zararları olabileceği gösterilen nargilenin içilme nedenleri, yaygınlaşmasına neden olan faktörler ve gençlerin nargile konusundaki bilgi düzeylerinin saptanması planlanmıştır.

    Kaynaklar

    1) The World Health Report 2002-Reducing risks, promoting healthy life. Geneva: World Health Organization; 2002.

    2) www.tutuneksper.org.tr/dersler/harmancilik/17tombeki. htm 3.12.05.2004.

    3) www.arsiv.hurriyetim.com.tr/hur/turk/01/06/15/yasam/28yas.htm 12.05.2004.

    4) Shihadeh A. Investigation of mainstream smoke aerosol of the narghile water-pipe. Food Chem Toxicol 2003;41:143-52.

    5) Wakeham H. Recent trends in tobacco and tobacco research. In: Schmeltz I; ed. The Chemistry of Tobacco and Tobacco Smoke. London: Plenum Press; 1972.

    6) Wynder E, Wright G, Lam J. A study of tobacco carcinogenesis. The role of pyrolisis. Cancer 1958;11:1140-8.

    7) White J, Conner B, Perfetti T et al. Effects of pyrolisis temperature on the mutagenicity of tobacco smoke condensate. Food Chem Toxicol 2001;39:499-505.

    8 ) Kiter G, Ucan ES, Ceylan E, Kilinc O. Water-pipe smoking and pulmonary functions. Respir Med 2000;94:891-4.

    9) Wolfram RM, Chehne F, Oguogho A, Sinzinger H. Narghile (water-pipe) smoking influences platelet function and (ıso-)eicosanoids. Life Sci 2003;74:47-53.

    10) Munckhof WJ, Konstantinos A, Wamsley M et al. A cluster of tuberculosis associated with use of a marijuana water-pipe. Int J Tuberc Lung Dis 2003;7:860-5.

    11) Shafagoj YA, Mohammed FI, Hadidi KA. Hubble-bubble (water pipe) smoking: levels of nicotine and cotinine in plasma, saliva and urine. Int J Clin Pharmacol Ther 2002;40:249-55.

    12) El-Hakim IE, Uthman MA. Squamous cell carcinoma and keratoacanthoma of the lower lip associated with “Goza” and “Shisha” smoking. Int J Dermatol 1999;38:108-10.

    13) Arık D, Atay G, Aykanat Ö ve ark. Gülveren Lisesi son sınıf öğrencilerinin sigara ve alkollü içecek kullanma konusundaki bazı bilgi, tutum ve davranışları. Ankara; 2001.

    14) Bilir N, Doğan Güçiz B, Yıldız AN. Sigara İçme Konusundaki Davranışlar ve Tutumlar, Ankara-Türkiye. Ankara: Hacettepe Halk Sağlığı Vakfı Yayınları; 1997.

    15) Yorgancıoğlu A, Esen A. Sigara bağımlılığı ve hekimler. Toraks Dergisi 2000;1:90-1.

    16) Kosku N, Kosku M, Çıkrıkçıoğlu U, Özlen Tümer Z. Toraks Derneği üyelerinin sigara konusunda bilgi, tutum ve davranışları. Toraks Dergisi 2003;3:223-30.



    Tamami icin:
    http://www.toraks.org.tr/journal/text.php3?id=439
     
    3duLa, napolyon79, Prometheus676 ve diğer 13 kişi bunu beğendi.
  7. SCHWARZXXL
    Offline

    SCHWARZXXL Özel Üye

    Katılım:
    15 Mart 2006
    Mesajlar:
    3.626
    Beğenileri:
    4.706
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Nargile derken fotoğraftakinden bahsetmiyorsun dimi:)
     
    mcan09 bunu beğendi.
  8. masteer
    Offline

    masteer Özel Üye

    Katılım:
    17 Şubat 2006
    Mesajlar:
    809
    Beğenileri:
    1.095
    Ödül Puanları:
    103
    Benım kayınbırader eve nargıle aldı, normalde sıgara bıle ıcmez , bı kac ay once heveslı ya ıkıde bı hadı enıste nargıleyı hazırlıyım dıye benı caarıp duruyo, gıttım bı kac kere ama o meyvalılar sıgara ıcen bırıne bıraz hafıf gelıyor, tombekı ıse
    bu sefer cok sert puro gıbı agır gelıyor, ıkısının arasını bulamadım bı turlu .

    Aslında tutunle ılgılı zamazıngoların en babası pıpodur, onun tutununun kokusuna hastayımdır, babam eskıden ıcerdı, 6-7 pıposu vardı bırını bı gun kullandımı en az bı hafta bı daha kullanmazdı, sonra bende bı ara heveslendım tadı ıcımı harıka bır sey ne cok sert ne hafıf ama ugrastırıyor, pratık degıl , yoksa zamanın olacak oturup pıpo ıcecen sonrada uzun uzun temızlecen urasacan.
     
  9. betreyal
    Offline

    betreyal Üye

    Katılım:
    23 Ekim 2007
    Mesajlar:
    135
    Beğenileri:
    32
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Ankara
    Ben eskiden çok içerdim Vg ye başladıktan sonra bir iki kere antreman olduğu günler içtim antreman sırasında neredeyse düşüp bayılıcaktım ondan sonra kestim. Ama hala arasıra arkadaslarlayken canım cekmıyo değil..
     
  10. pycantric
    Offline

    pycantric Üye

    Katılım:
    13 Ekim 2007
    Mesajlar:
    247
    Beğenileri:
    131
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    Ogrenci
    Yer:
    ISTANBUL
    Lise zamaninda cok icerdim en son kesmemeye basliyinca gidelim bakalim su tombeki nasilmis diye bir icelim dedik tophanede valla 15 dakika oldu olmadi gozler filan kaymisti ne bicim birseydir yav o bitirene helal olsun valla.
     
  11. doggetman
    Offline

    doggetman Üye

    Katılım:
    5 Kasım 2006
    Mesajlar:
    736
    Beğenileri:
    216
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    istanbul
    on yıl kadar önce çemberlitaş ta elma ağaçlı biryer vardı orada içerdim ıhlamurla beraber iyi gidiyordu.
    Şimdi resmide koymuşsunuz ya içim gitti ( nargileye )
    Ama sigarayı bıraktığım için hiç bulaşmak istemiyorum .
     
  12. emirturk
    Offline

    emirturk Üye

    Katılım:
    28 Eylül 2007
    Mesajlar:
    160
    Beğenileri:
    60
    Ödül Puanları:
    38
    Çok zararlı birşey arkadaşlar kullanmayın.
     
  13. _Çapkın.olguN_
    Offline

    _Çapkın.olguN_ Üye

    Katılım:
    11 Aralık 2007
    Mesajlar:
    116
    Beğenileri:
    26
    Ödül Puanları:
    0
    Nikotin karşıtıyım..
    Sigaran hep kaçarım..

    Ama ayda en fazla 1 kere,ve hiçbir şekilde bağımlısı kalmamak kaydı ile zevk amaçlı içerim..

    Güzel gelenek..Yine söyleyelim,bağımlı kalmadan!
     
  14. doggetman
    Offline

    doggetman Üye

    Katılım:
    5 Kasım 2006
    Mesajlar:
    736
    Beğenileri:
    216
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    istanbul
    keşke ayda 1 içmeyle kalbilceğimi bilsem, nargile ne büyük keyif veriyordu bir zamanlar
     
  15. Yusuf028
    Offline

    Yusuf028 Üye

    Katılım:
    13 Aralık 2007
    Mesajlar:
    104
    Beğenileri:
    28
    Ödül Puanları:
    38
    bende arkadaşlarla ayda 1 en fazla 2 giderim. muhabbet tavla nargile çok güzel sarıyo ama nargileye fazla kaptırmamak lazım. Tütün aromalı olduğundan içtikçe içesin geliyo. 1 nargile 5 paket sigaraya eşitmiş.
     
  16. KaRaBaSH
    Offline

    KaRaBaSH Üye

    Katılım:
    5 Haziran 2007
    Mesajlar:
    234
    Beğenileri:
    35
    Ödül Puanları:
    0
    en son kötü yapılmış bir cappucino aromalı nargilenin yaptığı mide bulantısıyla cebelleştim. o günden beri içmem.
     
  17. Air SeDaT
    Offline

    Air SeDaT Üye

    Katılım:
    7 Kasım 2007
    Mesajlar:
    102
    Beğenileri:
    24
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    öğrenci
    Yer:
    istanbul
    zararlı oldugunu bliyoruz hatta sigara karşitları bile tadından ötürü nargile tiryakisi olmustur aromali çay veya ihlamurlada çok güzel gider ama içen herkesde eline bi tek sigara almiş gibi ben bunu bitircem dememeli köz bitene kdar dumanın esiri olmuş oluruz ;)
     
  18. Ferhat AYDIN
    Offline

    Ferhat AYDIN Yeni Üye

    Katılım:
    5 Şubat 2008
    Mesajlar:
    206
    Beğenileri:
    111
    Ödül Puanları:
    0
    Sigaradan çok daha zararlıdır.
    "Ben sigara kullanmıyorum. Arada sırada içtiğim nargileden de birşey olmaz" gibi düşünürseniz bunun ne kadar yanlış olduğunu zararları ortaya çıktığında göreceksiniz.
     
  19. Gray Wolf
    Offline

    Gray Wolf Üye

    Katılım:
    14 Nisan 2008
    Mesajlar:
    533
    Beğenileri:
    267
    Ödül Puanları:
    0
    nargilenin çok zararlı oldugunu bilmeme rağmen bir türlü vazgeçemiyorum ama en sonunda 2 haftada bire düşürebildim :)
     
  20. SEHZADE
    Offline

    SEHZADE Üye

    Katılım:
    21 Aralık 2004
    Mesajlar:
    275
    Beğenileri:
    56
    Ödül Puanları:
    28
    Nargileci arkadaş grubum olmasına rağmen alışmak istesemde kesinlikle alışamadım zaten nargileyi sigara ile içerdim ben :) Dumanı kesmeyince marpucu arkadaşıma verirdim o devam ederdi bende bi sigara yakardım.Şİmdi sigarayı bıraktığım için maşlamamak adına duman olan herşeyden korkuyorum.Teşke İngilizler 1600 lü yılarda tütünü ülkemize hiç sokmasalardı bizde millet olarak tütün ve benzeri ürünleri hiç tüketmeseydik.
     
    canavar bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş